Süt Tozunun Vücuda Verdiği Zararları

Süt tozunun zararları ve yararları konusunu ele almadan önce sütün hangi aşamalardan geçerek raflara ulaştığını anlatmakla başlayalım.
Süt, toz haline gelmeden önce birçok aşamadan geçerek şekil değiştirmektedir. Süt tozu; mandıralardan toplanan taze sütlerin, basınç ile buharlaştırılarak kuru hale getirilme işlemiyle üretilir. İşlem sonucunda sütün sıvı yapısı şekil değiştirir ve sütün sıvısı uçurulmuş olur. Tüm bu işlemlerin hijyenik, sağlıklı bir ortamda yapılması gerekse bile, birçok sorunun cevaplanması gerekir.

 

Süt, süt tozu haline gelirken mineral, protein ya da yararlı öğeleri yok olur mu?

Süt, toz haline gelirken protein, mineral ve yararlı diğer öğelerini kaybetmez. Buna uygun işlem sağlanır.

Süt Tozunun Faydaları Nelerdir?

Süt tozu, sütün kurulmuş hali olduğundan dolayı aslında hepimizin bildiği gibi birçok vitamin, protein içerir.
Ancak sütün, toz haline dönüştürülmesi bize birçok açıdan fayda sağlayabilir.

Örneğin ;

  • Bebek maması, pasta, tatlı, çorba, hayvan maması vb. birçok alanda kullanım kolaylığı sağlar.
  • Sıvı olan sütün bozulma ömrü, kurutularak çok daha fazla uzatılabilir.
  • Sıvı süt kütle olarak kurutulmuş sütten daha fazladır. Bu durumda kurutulmuş süt çok daha ekonomik taşıma ücreti sağlar.
  • Sütün üretilemediği birçok alana, raf ömrü sayesinde gönderilebilir.

Süt Tozunun Zararları

Süt tozu, bilinenin aksine tamamen sütten üretilen bir üründür. Dolayısıyla sütün insan vücuduna verdiği fayda veya zarar dışında herhangi bir etkisi olmamaktadır.
Toz haline getirilmesi aşamasında içerisine hiçbir katkı maddesi eklenmez. Bu sebeple süt tozunun zararları süt ile aynı olduğundan, süte alerjiniz yoksa güvenle kullanabilirsiniz.

Süt Tozu ve Kahve İkilisi

Süt tozu birçok kişininde bildiği gibi kahve ile birlikte kahvenin tadını yumuşatma, aroma verme amacıyla kullanılmaktadır. Kimileri kendi isteklerine göre kahve alıp süt tozuyla karıştırırken, kimileri ise 3’ü bir arada Nescafe kullanmaktadır. Nescafede süt tozu kullanılsa da kahveseverlerin asıl merak ettiği konu, kahve içmek zararlı mıdır? Günde kaç Nescafe içebilirim?

Nescafenin Zararları

Blogumuzda başka bir yazıda Nescafenin zararları konusuna değinmiştik ancak, kahvede süt tozu kullananları ve Nescafe içenleri bu konuda bilgilendirmek istedik.

Nescafeyi sık tüketen birisi olarak, yoğun çalışma dönemlerimde enerji, zindelik konusunda oldukça iyi geldiğini söyleyebilirim. Ancak bir süre sonra alışkanlık yapmaya başlayarak daha fazla kahve tüketimi isteği yaratması bir yana çarpıntıyada neden oluyor. Bu durumdan ötürü çalışma günlerimde günde 2 bardak nescafe dışında kahve içmiyorum. Elbetteki bünyeden bünyeye değişiklik gösterebilir ancak bu konuda uzmanlarda insanları uyarıyor.

Uzmanlara göre fazla kahve tüketimi ; kalp ritim bozukluğu, kemik erimesi, kan basıncı yükselmesi gibi birçok soruna yol açabilmektedir. Dolayısıyla her bir paket Nescafenin içerisinde yağ, şeker ve kafein olduğunu unutmamalı ve fazla alınan kafein sonucunda kalp ritmi bozukluğu yaşayabileceğimizi unutmayalım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir