Mikroskobik Canlıların Zararları ve Faydaları

 Mikroskobik canlılara mikroskobik dememizin nedeni sadece mikroskopta görülebilen bir canlı olmasıdır. Bu ismi almalarındaki bir başka etken de boyutlarının gözle seçilemeyecek kadar küçük olmasıdır. Bu canlıların en büyük özellikleri arasında en ilkel ortalarda bile yaşamını sürdürme kabiliyetinin bulunması ve canlı olarak yaşamını sürdürme çabasıdır. Mikroskobik canlıların zararları olduğu kadar faydaları da bulunmaktadır. Bu canlılar her ortamda yaşayabilecek yapıya sahiptir. Su içerisinde ve havada bulunmaktadır. Vücudunuzun içerisinde bile bu canlıların yaşam faaliyetlerini sürdürdüğü bilinmektedir. Bu canlılar ile bu kadar beraberken mikroskobik canlıların zararlarını bilmeniz gerektiğini düşündük.

Mikroskobik canlılar üzerinde yapılan incelemelerde bu canlıların hem yararları hem de zararları olduğunu uzmanlar açıklamıştır. İlk bulunduğu tarihten bu tarihe kadar bu canlılar üzerinde birçok araştırma yapılmıştır ve halen bazı etkileri ile ilgili bir kesinlik ortaya konulamamıştır. Bu canlılar ne kadar araştırılırsa araştırılsın halen içerilerinde barındırdığı gizlilik insanoğlunu etkilemektedir. Gün geçtikçe bu canlılar ile ilgili ortaya çıkan bilgiler ayrıca insanoğluna heyecan vermektedir.

Mikroskobik Canlıların Zararları

  • Bu canlılar kullandığınız besinler ile etkileşime geçerse bu besinlerin bozulmasına neden olmaktadır bundan dolayı besinlerinizi her zaman korumalısınız ya da tüketim süresini kısa tutmalısınız.
  • Bu canlılar ciddi rahatsızlara neden olmaktadır bu rahatsızlıklar arasında sıtma, verem, tetanos ve tifo gibi rahatsızlıklar en çok görülenleridir.
  • Mikroskobik canlılar yukarıdaki rahatsızların dışında da hastalıklara neden olmaktadır bu hastalıklar bazen ciddi sonuçlar doğurabilir ve bu sonuçların ışında ölüm kapınızı çalabilir.
  • Bu canlılar birçok gıda ile gerekli şartlar oluştuğunda besinlerin küflenmesine de neden olmaktadır genellikle küflenme olayı nemli ortamda olmaktadır bundan dolayı gıdalarınızı nemden uzak tutmanız gerekmektedir.
  • Bu canlıların belki de en büyük zararı çürüme işlemini bu canlılar sayesinde olmasıdır. Bu çürüme işlemi her zaman besinler üzerinde değildir canlılar üzerinde de çürüklere neden olmaktadır.
  • Bulaşıcı hastalıkların bulaşmasına da bu canlılar neden olmaktadır özellikle de grip ve kuduz gibi rahatsızlıklar bu canlılar aracılığıyla insan vücuduna bulaşmaktadır.

Mikroskobik Canlıların Faydaları

  • Mikroskobik canlılardan en çok yararlanılan alan süt ürünlerinin üretimidir bu canlılar olmasaydı yoğurt ve peynir türü gıdaları tüketemezdik bu canlılar sayesinde bu gıdaları üretmekteyiz.
  • Annelerimiz turşuları yaparken bu canlılardan faydalanmaktadır bu canlılar sayesinde birçoğunuzun sevdiği turşuları tüketmekteyiz.
  • Üzümden ve bu tür besinlerden sirke üretmek için bu canlıları kullanmaktayız bu canlıların mayalarını kullanarak sirke çeşitlerine ulaşmaktayız.
  • Mikroskobik canlıları sadece sirke ve turşu mayalamada kullanmayız bunların yanında hamurları mayalarken de kesinlikle bu canlılardan yardım almaktayız.
  • Bu canlılar dünyanın en büyük döngüsü olan karbon döngüsünü gerçekleştirmektedirler. Bu döngü atıkların ve canlı kalıntılarının toprağa karışması ile gerçekleştirilmektedir.

Bu canlıların dünya üzerinde olmaması demek doğada karbon döngüsünün olmaması demek bu döngü dünyanın geleceği ve yaşamını devam ettirebilmesi için önemlidir. Bu işlemi yaparken mikroskobik canlılar çürütme ve bozma özelliklerinden yardım almaktadırlar. Doğal sorunların çözümünde etkili oldukları gibi çevre sorunlarında da düzeltmeye yardımcı rol oynayanları bulunmaktadır. Doğal dengenin korunmasındaki en büyük yardımları aslında kalıntıları toprağa karıştırmalarıdır bu sayede karbon döngüleri oluşmuş olur ve toprak beslenir. Toprak ne kadar beslenir ise o kadar verimli olacaktır. Bu canlıların doğal dengedeki yeri önemlidir. Mikroskobik canlıların zararları bulunsa da karbon döngüsünün büyük bir kısmını sağladıkları için faydalıdırlar.

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir