Gevreklerin Zararları

Gevreklerin Zararları

Son yıllarda çılgınca tüketilen ve çağımız çocuklarının sabah kahvaltısı olarak kabul edilen bir kase sütle hazırlanan tahıl ve mısır gevrekleri, sağlıklı olup olmamaları konusunda başlıca tartışılan konular arasında yer almaktadır. Özellikle çocuklar tarafından severek tüketilen ve oldukça ünlü markaların ürünleri olan kahvaltılık gevreklerin, gelişme döneminde veya daha küçük yaşta olan çocuklar tarafından tüketilmesinin sağlıklarına olumsuz yönde etkiler sunabileceği düşünülmektedir.

Aslında her yaşa da hitap eden bu kahvaltılık gevreklerin tüketimi, hazırlanırken geçirilen işlemler yüzünden tehlike arz etmektedir. Yüksek ısıda basınçlı sıkıştırma ve püskürtme metoduyla hazırlanan bu ürünler, mısır ve pirinç gibi tahıl tanelerinin ısı ve buharda toz haline getirilip tıpkı sunta ve mdf eşyaların hazırlandığı gibi sıkıştırma yöntemi ile hazırlanmaktadır. Aynı zamanda sıkıştırıcı etkisini artırabilmek için de, kimyasal jöle kullanılmaktadır. Peki bunca işlemden geçerek içerdiği katkı maddelerine göre gevreklerin zararları nelerdir?

Gevreklerin Zararları Nelerdir?

  1. Şeker miktarının fazlalığı: Birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen bu kahvaltılık gevreklerin yapısında bulunan yüksek miktarda şeker, düzenli olarak her gün mısır gevreğiyle kahvaltı yapan kişilerin obezite riski altında bulunduklarını belirtmişlerdir.
  2. Yabancı maddeler içermesi: Tahıl ve mısır gevreklerindeki en tehlikeli özellik GDO’lu yani genetiği değiştirilmiş organizmaların katıksıyla elde edilmeleridir. GDO’lu mısırlardan yapılan kahvaltılık gevrekler, diğer tüm sağlık risklerine aynı zamanda kanser ve iç organların yıpranması sorunlarını de ekleyebilecek niteliktedir.
  3. Tuz oranının fazlalığı: Şeker miktarını tepki çekmemek adına daha düşük miktarlarda belirten üreticiler, şeker oranının azalmasıyla doğru orantılı olarak tuz oranını artırıyor ve böylece fazla tuz miktarı, sürekli bu ürünlerden tüketen kişiler için kalp krizi geçirme riskini artıyor. Kalp krizi olmasa bile yüksek tansiyona yol açabiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir