Doğal Afetin Zararları Nelerdir?

Doğal Afet Nedir?

Elimizde olmadan hem canımıza hem de mal varlığımıza zarar verebilecek nitelikte olan deprem, çığ, sel gibi olaylara doğal afet denilmektedir. Ansızın beliren bu olaylar karşısında önlem almak neredeyse imkânsızdır. Çoğu insanı evsiz bırakan ve birçoğunun da ölümüne yol açan bu olayların zararları fazla olup insanlığı derinden etkilemektedir. Özellikle de ülkemizde görülen büyük depremler yaşam alanlarını yerle bir etmektedir. Fay hatları üzerinde bulunan bölgelerde bu risk artmaktadır. Ne zaman meydana geleceği bilinmediği için insanlar hazırlıksız yakalanmakta olup hem mallarını hem de canlarını kaybetmektedir. Etkisi az olan ve can kaybına neden olmayan şiddette doğal afetler de bulunmaktadır. Ancak genel olarak bakıldığında doğal afetin zararları oldukça fazladır.

Doğal felaketler için önlem almak
Deprem, çığ, fırtına, erozyon doğal felaketlerdir.

Doğal Afetin Zararları Nelerdir?

  • Teknoloji, ulaşım: Doğal afetlerin oluşumu hem teknoloji alanında hem de ulaşım alanında büyük sıkıntılara neden olmaktadır. Yolların yıkılması, yolları su basmasın ve bu şekilde kullanılamayacak hallere gelmesi ile ulaşım ağı yok olmaktadır.
  • Hastalık: Doğal afetlerin zararları arasında salgın hastalıkların oluşumuna elverişli ortamlar yaratması ve bunları yayması da bulunmaktadır.
  • Maddi kayıplar: Ne zaman ve nerede olacakları bilinmediği için maddi kayıplar doğal afetlerin çok önemli sonuçlarından biri olmaktadır.
  • Beslenme: Doğal afet sırasındaki karışıklıklar nedeni ile beslenme durumlarında ciddi sorunlar oluşmakta ve de yiyecek bulunmadığı zamanlar yaşanmaktadır.
  • Barınma: Çoğu insan evini kaybetmekte ve de sığınacak bir yer bulamamaktadır.
  • Eğitim: Günlük yaşam durduğu gibi eğitim alanında da büyük aksaklıklar meydana gelmektedir.
  • Can kaybı ve sakatlıklar: En önemlisi olan bu madde doğal afetlerin insanlara verdiği en büyük zarar olarak bulunmaktadır. İnsanlar en yakınlarını kaybetmekte ve de sakat kalmaktalar.

 

Doğal afetler nelerdir?

Doğal afetler farklı etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Fakat en çok bilinen ve insanların hayatını derinden etkileyen bazı doğal felaketleri sizler için derledik.

Depremler: Dünya üzerinde sürekli kıta hareketleri yani depremler oluşuyor. Bunların şiddeti bulundukları fay hattına bağlı olarak irili ufaklı olabilir. Özellikle ülkemiz canlı fay hatları üzerinde bulunan irili ufaklı depremlerin meydana geldiği tehlikeli olarak belirtebileceğimiz bir bölgededir. Bu nedenle depreme karşı sürekli hazırlıklı olmalı ve gerekli tedbirleri daima almalıyız.

Depremden korunmanın yolları
Deprem bölgelerindeki yüksek yapılar risk altındadır.

Seller: Şiddetli yağışlar, deniz veya baraj sularının taşması sel felaketlerine neden olabiliyor. Kuru olan araziler bir anda sularla kaplanarak insanların boğularak can vermesine, evlerin sular altında kalmasına neden olabiliyor.

Sel felaketi
2013 yılında Bangladeş’te meydana gelen sel felaketi bir çok insanı evsiz bıraktı.

Orman yangınları : Doğal olarak yıldırım düşmesi sonucu orman yangınları meydana gelebilmektedir. Orman yangınlarının meydana gelmesinde en büyük sebep insanların tedbirsiz davranmasıdır. Bu çok üzücü bir durum. Bu tedbirsizlikler ormanlardaki ağaçların kaybına, insanların can kaybına, doğaya ve daha birçok hayati duruma olumsuz etki ediyor.

Orman yangınlarının nedenleri
Orman yangınlarında doğal yaşam büyük zarar görmektedir.

Fırtına : Tropikal denizler üzerinde güçlü fırtınalar oluşabilmektedir. Bu fırtınalar bazen karaya ulaşmadan sona eriyor. Karaya ulaştığında ise can ve mal kayıplarına neden oluyor. Kasırga ve tayfunlarda bu fırtınaların bir çeşididir. Tarihin en güçlü fırtınası 1970 yılında Bangladeş’te meydana gelmiştir. Yaklaşık 30.000 kişinin bu fırtınada hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir.

Hortum felaketi
Hortumun görüntüsünü almak gerçekten büyük cesaret istiyor.

Tsunami: Okyanusta meydana gelen depremler dalgalar oluşturmakta ve bu dalga dizileri karalara ulaştığında devasa büyüklüklere ulaşmaktadır. Oldukça büyük ve ürkütücü olan bu dalgalar sahil şeridine yakın olan yerleri altüst edebiliyor. Binler kişinin can ve mal kaybına neden olabiliyor. Ne derecede etkili olduğunu aşağıdaki resimden çok daha iyi anlayabilirsiniz. Resimde 2004 yılında Tayland’da meydana gelen tsunamiden önceki ve sonraki durum gösteriliyor.

Tsumami tehlikesi
2004 Tayland. Tsunamiden öncesi solda, tsunami sonrası sağda.

Heyelanlar, toprak kaymaları : Toprak kaymaları sonucu büyük heyelanlar meydana gelebilmekte ve buradaki yerleşim yerleri bu heyelanlardan etkilenmektedir. Ülkemizde en büyük risk bölgesi Karadeniz bölgesidir. Toprak kayması sonucu tıpkı diğer bölgelerde olduğu can ve mal kaybı meydana gelmektedir. Heyelanların en büyük nedeni yüksek yamaçlı olan bölgelerdeki aşırı yağışlardır. Ağaçlandırma yapılarak heyelanlar kısmen önlenebilir.

Heyelannın zararları
Ülkemizde en büyük heyelanlar Karadeniz bölgesinde görülmektedir.

Çığ felaketi: Dağlık bölgelerde büyük kar kitlelerinin yamaç aşağı hızlı hareketi ile meydana gelen bir felakettir.

Çığ Felaketinin zararları
Büyük ve hızlı kar hareketleri çığ felaketine neden olur.

Volkan patlamaları : Ülkemizde hala aktif olan volkanlar bulunmaktadır. Yeraltı magmanın hareketleri sonucu sıkışan gazların neden olduğu volkanik patlamalar magmanın yeryüzüne çıkmasına neden olur.

Volkanik patlama
Ülkemizde Ağrı ve Erciyes dağlarında volkanlar bulunmaktadır.

Hortumlar: Hortumlar geçtikleri yerlerde yıkıcı bir etki oluşturmaktadır. Oldukça ürkütücü bir görünümü olan hortumların birçok filme konu olmasını bu nedenle daha iyi anlayabiliyoruz.

Hortum felaketi
Hortumun görüntüsünü almak gerçekten büyük cesaret istiyor.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir