TENS Cihazı Zararları

Vücudunuzda herhangi bir şekilde oluşan ağrıların neredeyse tamamına uygulanan TENS yöntemi, tıp alanında sıklıkla başvurulan ağrı giderme yöntemlerinin başında gelmektedir. Özellikle TENS Cihazı adı verilen, vücuda küçük elektrotların yapıştırılması ve deri üzerinden ağrıyan bölgeye uygulanan titreşim ve sinyallerle birlikte sonuç alınan makinelerle bu yöntem gerçekleştirilmektedir. Ameliyat sonrası ağrılarınız, vücudunuzda oluşan kas ağrılarınız, bel fıtığı, eklem ağrılarınız veya birinci dereceden kemik ağrılarının neredeyse tamamına kullanılan TENS yöntemi, TENS cihazı zararları ortaya çıkmasıyla birlikte insanların başvurmaktan çekindiği bir makine olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle halk dilinde masaj aleti olarak bilinir, fizik tedavisinde de kullanılmaktadır.

İlgili makalemizi inceyebilirsiniz “Fizik Tedavisinde Meydana Gelebilecek Zararlar

Hızlı çözüm arayan hastaların doktor yönlendirmesiyle birlikte kullanıma başladığı TENS cihazları, her ne kadar ağrı götürmek için uygun bir yöntem olsa da, organların yakınlarında uzun süreli durması sonucunda, ciddi sorunları da beraberinde getirmektedir. Birden fazla zararının olduğu saptanan TENS Cihazı Zararları, hissettiğiniz ağrının uzun vadede daha kötü bir hal almasını sağlamaz ancak; vücudunuzda beliren ağrılara iyi geldiği gibi; organlarınıza da kötü sonuçlar doğuracak kalıcı hasarlarla da karşı karşıya bırakmaktadır.

TENS Cihazları

TENS Cihazının Ne Gibi Zararları Var?

Hayatımızın gerçeği olan radyasyon, her elektronik ve teknolojik üründe olduğu gibi; TENS cihazları zararları arasında da karşımıza çıkmaktadır. Temel olarak, radyasyon ve vücutta yer alan organlara yakın titreşim yayması yoluyla oluşan zararlara şöyle bir bakalım;

  • Elektronik bir cihaz olduğu için yaydığı radyasyonla birlikte, vücuda radyasyonun verdiği zararların tamamını vermektedir.
  • İç organlarına yakın olan ağrıların giderilmesi için TENS cihazı kullanıldığı zamanlarda, yoğun titreşim ve radyasyonun etkisiyle birlikte, organlarda kalıcı hasarlar meydana gelecektir.
  • Kas bölgelerine yapılan bu yapay cihazla birlikte, ağrılar bir nebze olsun uyuşturulmuş olarak hissedilse de, uzun vadede ağrılar devam edecektir.
  • Özellikle TENS cihazı zararları arasında, kalbinde pil olan hastaların üzerinde kullanılmasıyla birlikte, kalp ritmini bozması söz konusudur.
  • Kalp pili olmayan hastalarda da yine, göğüs ve akciğer bölgesinde oluşan ağrıların giderilmesi için kullanılırken, kalp ritmine olumsuz etki sağlaması mümkündür.
  • Bilinen veya bilinmeyen kanser riski olan hastalarda uygulanan TENS tedavisi, normal hücrelerde yer alan ağrıların giderilmesini sağlarken, kanserli hücrelerin üremesini hızlandırabileceği gibi; kanser riskini de arttıracaktır.
  • Profesyonel olarak ayarlanmamış bir elektro dalga sonucunda, kalıcı hasarlarda yine vücutta gözlemlenecektir.

Mecbur kalınmadığı sürece, kesin olarak sonuç alınacağının garantisi verilmediği zaman ve zamanla geçebilecek geçici ağrıları azaltmak için kullanılmaması gereken TENS Cihazı zararları ciddiye alınması gereken boyuttadır. Kalıcı bir hasarla karşılaşmamak, her zaman normal seyrinde giden ama belli bir dönem ağrı çekmek durumunda kalınan zamanlarda ilk tercih asla olmamalıdır. Ancak tek çare olduğu zamanlarda ve mecbur kalınan durumlarda kullanılması uygundur. Özel hekim kontrolünde ve TENS cihaz kullanımı konusunda gerekli yeterliliğe sahip olan personellerle birlikte, ağrıların azalması için kullanılabilir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir