Radyasyon Nedir? Radyasyonun Zararları?

Hayatımızın hemen hemen her alanında sıklıkla duyduğumuz Radyasyon Zararları, artık hayatımızın gerçeği olarak kabullenilmiştir. Teknolojik aletlerin ciddi biçimde hayatımızda yer etmesiyle birlikte, radyasyonunda artık kaçınılmaz olduğu kabul edilse bile; en az şekilde nasıl maruz kalınır ve zararları minimuma nasıl çekilir şeklinde düşüncelerle ilerlemek mümkün olmaktadır. Haricinde, devlet daireleri ve özel sektörde, çay içtiğimiz kafelerde ve özellikle çağrı sektöründe çalışan çağrı merkezi müşteri temsilcilerinin en yoğun şekilde maruz kaldığı radyasyonu tamamen hayatımızdan çıkartmak neredeyse imkansızdır.

Radyasyon Nedir?

Radyasyon, teknik olarak bir ışındır. Herhangi bir maddenin içinde bulunan nötron sayısı proton sayısından fazla ise; fazla olan madde nötron, çekirdeğin içerisinde oluşan kararsızlık nedeniyle parçalanacaktır. Bu parçalanma sonucunda ortaya çıkan ışınlara ise; radyasyon denir. Radyasyonun zararları ise; bu ışınlara maruz kalmakla ortaya çıkmaktadır.

Radyasyon En Fazla Nerede Bulunur? Kimler Maruz Kalır?

Hayatımızın her aşamasında kullandığımız teknolojik maddelerin neredeyse tamamı radyasyon yaymaktadır. Bu maddelerin tamamına ise; radyoaktif maddeler adı verilmektedir. Cep telefonu, tablet, bilgisayar, MR veya Tomografi cihazları, baz istasyonları ve sanayi bölgelerindeki makinelerin neredeyse tamamı, radyasyon yaymakta ve yaymaya devam etmektedir. Her an maruz kalıyor olsak bile en fazla; çağrı merkezleri, fabrikalar, üretim alanları, baz istasyonu yakınlarında bu radyasyon yayan ışınlar yoğunlaşmaktadır. Ayrıca hastanelerde yer alan röntgen ve tomografi alanlarında da ciddi bir yoğunluk biliniyor. Bu nedenle Radyasyon’un Zararları yoğun olarak, çağrı merkezi çalışanları, fabrika çalışanları (özellikle teknolojik ürün üretilen fabrikalar) ve baz istasyonu evine veya yaşadığı yere yakın olan insanlarda görülmektedir.

Radyasyonun Zararları Nelerdir?

  • Radyasyona maruz kalan vücuttaki hücreler direkt olarak zarar göreceği, parçalanacağı için, radyasyonun zararlarından ilki, belki de insan için en önemlisi kansere yol açmasıdır. Radyasyon Zararları arasında bilinen en önemli etki kanser etkisidir.
  • Bilinçsiz olarak etrafa atılmış/bırakılmış olan radyoaktif maddeler sonucunda, doğada yer alan canlılar zarar görüp, ekosistemin düzeltilemez bir uçuruma gitmesi sağlanmaktadır.
  • Yine radyasyona maruz kalan vücutlar veya direkt olarak hücreler, kalıcı hasarlara uğrayacağı için; genetik değişikliklere meydan verecektir.
  • Küçük yaştaki çocukların maruz kalması sonucunda, gelişimi geciktirecek, engelleyecek veya doğru gelişimi olumsuz etkileyecek sonuçlar doğurmaktadır.
  • Göz rahatsızlıklarından olan katarakt veya her çeşit görme bozukluğuna sebep olmaktadır.
  • Belli bir sınırı olmayan radyasyonun ve ışın olmasından kaynaklı olarak direkt etkisi nedeniyle, yapılacak büyük bir hata sonucunda ortaya çıkan radyoaktif ışınlar, tüm dengeyi alt üst edecek kadar büyük zararlara uğratabilir.

Ciddi anlamda insan, hayvan, bitki ve doğanın tamamına etkisi bulunan radyasyon zararları ile ilgili bilinçlenmiş olan halk, artık yaşam alanlarında büyük radyasyon yayan kurulumlara müsaade etmemektedir. Bunun bir örneği, ülkemizde park yakınlarına yapılan baz istasyonunun zorunlu olarak kaldırılması gösterilebilir.

Radyasyon’dan Nasıl Korunmalıyız?

Büyük radyoaktif faaliyetleri engelleme şansımız olmadığı gibi, kendi çabalarımızla radyasyona maruz kalmamak, radyasyon zararlarını minimuma indirmek için birkaç detaya dikkat etmemiz bile yeterli olacaktır.

  • İlk olarak cep telefonları, bilgisayar, mikrodalga fırınlar, televizyon ve diğer elektronik eşyaları olabildiğin az kullanmalıyız.
  • Telefonla yoğun konuşanların kulaklık kullanması önlem olarak sayılabilir.
  • Uyuduğunuz odada elektronik cihazları şarj etmemeliyiz ve kullanılmayan tüm elektronik aletleri fişten çıkartmamız önemli bir detaydır.
  • Günlük olarak yoğurt yemeyi kendimize adet etmeli, tükettiğimiz yoğurdun vücutta yer alan kötü maddeleri ve radyasyonun zararlarını da minimuma indireceğini bilmeliyiz.
  • Doktor onayı olmadan ve gerçekten gerekmediği sürece röntgen veya tomografi çektirmemeliyiz.
  • Bilimsel olarak kaktüslerin radyasyonu emdiği bilinmektedir. Yaşadığımız alanlarda bulundurmamız iyi olacaktır.(kaynak)
  • Son olarak, yüksek radyasyon yayan ürünlerden ve yapılardan olabildiğince uzak durarak, radyasyon zararlarını en düşük seviyeye indirmemiz mümkün olacaktır.

 

 

Radyasyon zararları
Radyasyon zararları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir