Mısırın Beklenmedik 10 Yan Etkisi
Mısır ile ilgili nasıl bir sorun olabilir ki? Lezzetlidir, çok yönlü kullanımı vardır ve besleyicidir… Peki, mısırın potansiyel yan etkilerini bilmek ister misiniz?
Mısır; yazın plajda, kışın sinemada sevilen bir atıştırmalıktır. Popülerliği ile birlikte mısır, besin değeri taşıyor olsa da; bazı durumlarda insanları olumsuz etkileyerek vücuda zarar verebilir. Araştırmalara göre, özellikle mısır şurubu gibi işlenmiş mısır ürünleri, fazlasıyla sağlıksız olabilir. Bu yazıda, mısırın olası 10 yan etkisini sizler için listeledik…
Başlıklar
- 1 Alerjik Reaksiyonlar
- 2 Pellagra Riskini Artırır
- 3 Şeker Hastaları Dikkatli Tüketmelidir
- 4 Gaz ve Şişkinlik Problemleri
- 5 Hazımsızlık ve Mide Problemleri
- 6 İshale ve Bağırsak Problemlerine Neden Olabilir
- 7 Düş Çürüklerine Neden Olur
- 8 Kemik Erimesine Neden Olabilir
- 9 Kilo Aldırabilir
- 10 Yorgunluk ve Uyku Haline Neden Olabilir
Alerjik Reaksiyonlar
Mısır yemek; ciltte döküntülere, mukus dokularında şişmeye, kusmaya neden olabilir. İnsanların çoğu; mısır yedikten sonra astım krizi ve alerjik şok yaşamaktadır. Mısır ve mısır ürünlerine karşı alerjik reaksiyonlar, hafif ile şiddetli arasında değişebilir. Mısır; anafileksi yani alerjik şok durumunda, yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyon göstermenize neden olabilir.
Pellagra Riskini Artırır
Mısır, birçok insan için temel bir besindir. Bol miktarda mısır tükettiğinizde; B3 eksikliğine bağlı olarak gelişen pellagra hastalığına yakalanma riskiniz artış gösterir. Mısır tüketmek, vücudu pellagradan koruyan amino asitler ve niasinin eksilmesine neden olur. Eğer sıkça mısır tüketiyorsanız, pellagra riskini azaltmak için, beslenme programınıza vitamin yönünden zengin besinler eklediğinizden emin olmalısınız.
Şeker Hastaları Dikkatli Tüketmelidir
Mısır, vücuttaki kan şekeri seviyesini arttırdığı için şeker hastalığından muzdarip insanları olumsuz yönde etkilemektedir. Mısır, kan şekeri seviyelerinde yükselmeye neden olan yüksek karbonhidrat içeriğine sahiptir. Bu nedenle, şeker hastalarının mısır tüketimini sınırlandırmaları gerekmektedir.
Gaz ve Şişkinlik Problemleri
Bazı gıdalar; özellikle de mısır gibi karbonhidrat içeren gıdalar; gaz birikmesine ve dolayısıyla da şişkinliğe neden olabilir. Birçok besinin fazlası sindirim sistemi için zararlıdır; ancak mısırın yüksek miktarlarda tüketilmesi özellikle tehlikelidir. Mısır, insan midesinin parçalayamayacağı bir selüloz kaynağıdır. Bu yönüyle mısır, kramplara ve gaz problemlerine neden olabilir.
Hazımsızlık ve Mide Problemleri
Mısır, vücuda zarar veren toksin maddelerin temizlenmesine yardımcı olan lif ve diğer temel besinleri için iyi bir besin kaynağıdır. Ancak bu liflerin fazlalığı da mideniz için kötü olabilir. Mısır gibi tahılların çok fazla tüketilmesi; hazımsızlık ve mide kramplarına neden olabilir. Dolayısıyla, kilonuz ne olursa olsun, ne kadar mısır yediğinize dikkat etmeniz gerekiyor.
İshale ve Bağırsak Problemlerine Neden Olabilir
Mısır, ishale neden olabileceğinden, çiğ olarak tüketilmemelidir. Mısır ayrıca, bağırsak problemlerinin çoğunda da rol oynamaktadır. Mısır, bağırsak sorunları olan kişilerde sindirim sorunlarına neden olabilir. Örneğin, Hassas Bağırsak Sendromu’nuz varsa, mısır tüketmek bağırsaklarda rahatsızlık yaratabilir. Mısır alerjinizin olması da yine Hassas Bağırsak Sendromu’nun olumsuz etkilerini tetikleyebilir. Ayrıca mısırdaki yüksek lif içeriği, Crohn hastalığı gibi hastalıklara, sindirim sistemi sorunlarına ve kramplara neden olabilir.
Düş Çürüklerine Neden Olur
Mısır, şeker içerir; bu nedenle bazı insanlarda diş çürüklerine neden olabilir. Bu, mısırın nadir görülen bir yan etkisi olsa da, yine de hafife alınması gereken bir şey değildir. Mısır yedikten sonra dişlerinizi fırçaladığınızdan ve ağız hijyeninize dikkat ettiğinizden emin olun.
Kemik Erimesine Neden Olabilir
Çok fazla mısır tüketen kişilerde, zaman içinde kemik erimesi görülebilir. Ancak, beslenme programının yeterli miktarda kalsiyum yönünden zengin besinlerle desteklenmesi durumunda geçerli olmayabilir.
Kilo Aldırabilir
Günlük ihtiyaçları aşan herhangi bir yiyecek, yağlanmaya neden olabilir; ancak hiç bir yiyecek yalnızca karın bölgesinde yağlanmaya neden olmaz. Bir tahıl ürünü olan mısır; karbonhidrat ve şeker içerir. Peki, mısır kilo aldırır mı? Tam olarak değil. Mısır, ıspanak gibi diğer nişastalı gıdalardan daha fazla kalori içerse de, her şey porsiyon kontrolü ile ilgilidir. Yani, mısırı ne kadar tükettiğinizi iyi ayarlamanız gerekiyor.
Yorgunluk ve Uyku Haline Neden Olabilir
Mısır, yüksek miktarda nişasta içerir. Mısır tüketimi ile ilgili olarak, fareler üzerinde yapılan bir çalışmaya göre; mısır yağı yönünden zengin yüksek yağlı bir beslenme uygulayan farelerde, iki aydan daha kısa bir sürede yorgunluk ve uyuşukluk gelişti. Mısırdaki nişasta, uyuşukluğa neden olabilir. Dolayısıyla, burada da denge önemlidir. Mısırı ne kadar ve nasıl yediğinize dikkat etmeniz gerekir.
Kaynaklar :
http://www.stylecraze.com/articles/10-surprising-side-effects-corn/