Metil Alkol Zararları
Metil alkol zararları toksik olmalarından kaynaklanmaktadır. Metil alkol yani metanol, çözücü, pestisit ve alternatif yakıt olarak endüstriyel alanda kullanılan toksik bir alkoldür. Ayrıca insanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde doğal olarak meydana gelir. Taze meyve ve sebzeler, meyve suları, fermente içecekler ve aspartam içeren meşrubatların tüketimi, vücutta oluşumlarının başlıca etmenleridir. Metanol içeren içecekler veya metanolün direk kendisinin tüketilmesi zehirlenmelere neden olabilir.
Metil alkol zararları nelerdir?
- Maruz kalındığında etkileri: Şiddetli metanol zehirlenmesi onucunda en sık görülen sonuçlardan birisi, göze giden beyin sinirlerinin tahribatı sonucunda görme kaybı oluşmasıdır. Aynı zamanda beynin belli bir bölgesine hasar vererek yürümede zorluk, hareket kabiliyetini kaybetme, anormal düşünce bozuklukları gibi sorunlar oluşturarak sinir sistemini tahrip eder.
- Kronik veya tekrarlı maruz kalma: Metil alkol kanserojen bir madde değildir. Fakat tekrarlı şekilde etkileşime girilmesi sonucu yüksek toksik etki meydana getirmektedir. Üreme üzerinde de etkileri olabilir. Metil alkol kronik veya tekrarlı maruz kalındığında, yeni doğan bebekte sinir sistemi bozukluklarına neden olabilir. Göz iltihabı, kronik zehirlenme, tekrarlanan baş ağrıları, baş dönmesi, uykusuzluk, mide rahatsızlıkları ve görme yetersizliğine neden olabilir. Aynı zamanda cilt üzerinde tahrişe neden olması da metil alkol zararları arasındadır.
- Kısa vadede etkileri: Metanol zehirlenmesinin etkileri 1 ila 72 saat arasında gerçekleşebilmektedir. Metanol kanda asit birikimine neden olarak körlüğe ve ölüme neden olabilir. İlk belirtileri bilinçsiz hareketler, baş dönmesi ve uyku halidir. Aynı zamanda bulantı, kusma, kalp çarpıntısı ve solunum zorluklarına neden olabilmektedir. Çok aşırı maruz kalındığında koma veya nöbetlere neden olabilir. Etkilerin hafif yaşanması zehirlenmenin geçeceği anlamına gelmez. Aksine maruz kalmaya devam edildikçe geriye dönüşü olmayan kalıcı hasarlara neden olabilir.
- Yutma riski: Metil alkol yutulduğu zaman geniş yelpazede zararlar verebilir. Nörolojik olarak baş ağrısı, baş dönmesi, koma ve nöbete neden olur. Gastrointestinal olarak kusma, mide kanaması, ishal ve karaciğer sorunlarına neden olur. Oftalmolojik olarak görmede bulanıklık, görsel halüsinasyonlar gibi etkiler yaratabilir.
- Elektrolit dengesizlikleri: Yutulması durumunda böbrek yetmezliği, idrarda kan ve kas hücrelerinde ölüm meydana gelebilmektedir. Kalp hızlarında artış veya azalma ile birlikte kan basıncının azalması sonucunda ölümlere neden olabilmesi de metil alkol zararları arasındadır.
İlgili diğer makaleler;
Benzil Alkolün Zararları İçin TIKLAYINIZ.
Alkolün Zararları İçin TIKLAYINIZ.