Antep Fıstığının Zararları
Antep Fıstığı Nedir?
Antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasından olan bir meyvedir. Birçok meyve ve sebzenin aksine Antep fıstığının oluşmasında sulama önemli bir faktör değildir. Latince’ de ‘’Pistachio’’ olarak bilinir. Dilimizdeki diğer adı Şam fıstığıdır. Ağacının tepesi yassıdır. Oluşumu ve gelişimi diğer meyvelere göre biraz farklıdır. En çok Gaziantep ilinde yetiştirilmektedir. E, B, C vitaminleri ve yağ oranları bakımından oldukça zengindir. Faydalarının yanında bir takım zararları da bulunmaktadır.
Antep Fıstığının Zararları Nelerdir?
Göğsü yumuşatma, kalp ritmini düzenleme gibi önemli faydalar sağlayan ve kuruyemişlerin başında gelen antep fıstığının tüketiminin zararları olabileceği birçoğumuzun aklına gelmeyecek bir konudur.Ancak insanlar olarak şunun bilincinde olmamız gerekmektedir; her şeyin fazla tüketimi ardında birtakım zararlar da getirecektir.
Bu noktada sizleri bilgilendirmek ve bilinçlendirmek adına olumsuz etkilerini ele almamız gerekecek olursa;
- Mide rahatsızlıkları: ‘’Vitamini kabuğunda’’ algısı antep fıstığı ve bilimum kabuklu kuru yemiş hakkında geçerli değildir. Çünkü kabuğuyla tüketilen kuru yemişler midede hazımsızlığa ve ardında da çeşitli mide rahatsızlıklarına neden olmaktadır.
- Kolestrol: Yağ oranı fazla olan Antep fıstığının ve diğer kuru yemişlerin fazla tüketiminden kaynaklı olarak kolestrol artışı gözlemlenebilmektedir.
- Obezite: Antep fıstığında yağ oranının fazla olması, tüketiminin abartılması sonucunda obeziteyi de beraberinde getirebilmektedir.
- Cilt sorunları: İçerisinde ki yağ miktarından kaynaklı olarak, Antep fıstığı tüketimi hassas ciltlerde sivilce oluşumuna neden olmaktadır.
- Alerji: Antep fıstığının ve kuru yemişlerin içeriklerinde bulunan maddeler, kişiden kişiye göre değişiklik göstererek alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.
Antep Fıstığının Faydaları Nelerdir?
- Protein ve mineral açısından oldukça zengindir.
- Bir avuç kadar tüketildiğinde (yaklaşık 10 adet) günlük yağ ihtiyacınızı karşılamış olursunuz. Fazlası tüketilmemelidir.
- Protein ve fosfor açısından zengindir. Bu besinler değerleri kırmızı etten bile daha faydalıdır.
- İçerisinde B, C ve E vitaminleri bulunmaktadır.
- Kan şekeri olanlar için faydalıdır. Kan şekeri değerlerinin yükselmesini önler.
- Kalp dostudur. Kalp hastaları için yeterli miktarda kullanılması önerilir.
- Antibiyotik etkisi vardır. Öksürüğün geçmesine yardımcı olur.
- Zihin açıklığını artırır.
- Özellikle büyüme çağındakiler için önemli bir besin kaynağıdır.
Antep Fıstığının besin değerleri nelerdir ? Antep fıstığı kaç kalori ?
Aşağıdaki tabloda Antep fıstığının kaç kalori olduğunu görebilirsiniz. Ve bu tabloda aldığınız kalorileri nasıl yakabileceğiniz, değişik alternatiflerde belirtilmiştir. Kalori ve protein açısından zengin olan Antep fıstığının tüketim miktarı kişinin yaşına, cinsine ve sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir.
Tüm bunların yanı sıra, kuru yemiş tüketimini her cinsten azar azar olacak şekilde günde bir avuç olarak her gün tüketmek bu zararların ortaya çıkmasına sebebiyet vermeyecektir.