Yağ Aldırmanın (Liposuction) Zararları

Yağ Aldırmanın (Liposuction) Zararları

Liposuction, vücutta istenmeyen  yağların vakumla yani emilim tekniğiyle alınmasıdır. Emilim yapılarak yağ aldırımanın zararları ciddi boyutlarda olabilir. Yağ alınacak bölgede küçük kesikler ile deri altından ince borularla yağ emilimi gerçekleştirilir. Aslında Liposuction işlemi zayıflama yöntemlerinden biri değildir. Düzenli bir spor hayatı ve iyi bir diyet programı olmadan kısa sürede kilo vermek için yağ aldırma işlemi yaptırmak, sağlık problemlerine davetiye çıkarıyor.

 

Yağ aldırma işleminin zararları nelerdir ?

Liposuction işleminde  sık görülen yan etkiler şunlardır:

  1. Ciltte geçici problemlere neden oluyor. Belli bir süre işlemin yapıldığı bölgede sarkmalar ve dalgalı bir görüntü oluşuyor. Bu durum birkaç ay sürebilmektedir. Tedavi alanı etrafında geçici şişlik, morarma, ağrı, uyuşma vb. durumlar da görülür.
  2. Geçici yara izleri. Yağ aldırma işlemi sırasında küçük ve ince bir boru şeklinde olan kanüller, uygulandığı alanda minör yara izlerine ve tahrişe neden oluyor.
  3. Deride kalıcı renk değişikliği olabilir.
  4. Hissizleşme. Bu işlem sırasında uygulama bölgesinde sadece yağlar değil o bölgedeki kılcal damarlarda bu durumdan etkilenir. Sonuç olarak operasyon yapılan kısımda hissizleşme meydana gelebilir.
  5. Sık görülen sorunlar: Tedavi alanında ve çevresinde geçici şişlik, ağrı oluşumu, morarma, uyuşma, ciltte sarkıklık, yerleştirilen iğne yerlerinde yara izleri ve iltihap oluşumu, görülmektedir. Cilt sarkıklığı bazen kendiliğinden düzelmeyebilir. Spor ile birlikte bu sarkıklıklardan kurtulabilirsiniz.
  6. Seyrek görülen sorunlar: Deride kalıcı renk değişiklikleri, cilt yüzeyinde düzensizlikler, ciltte ve sinirlerde hasar oluşması, özellikle ultrason yardımlı liposuction sırasında ısının cildi yakması yada deri altındaki dokuya zarar vermesi, gibi zararlı etkilerle karşılaşma riskinizde vardır. Eğer liposuction yaptırdıktan sonra kilo alırsanız, vücudunuzun farklı yerlerinde yağ depolanabilir ve bu kalp veya karaciğer gibi organların etrafında gelişebilir. Bu tarz yağlanmaların tehlikeli hastalıklara yol açması da liposuction zararları arasındadır.
  7. Tehlikeli komplikasyonlar: Liposuction uygulaması nadir de olsa ölümle sonuçlanabilir. Eğer obezite ve aşırı kilo gibi problemleriniz varsa riskleriniz artmaktadır. Yüksek derecede sıvı ve kan kaybı oluşabilir. Ama bu risk son derece düşüktür. Yağ pıhtılarının veya kan pıhtılarının akciğere ulaşımı yaşamınızı tehdit edebilir. Akciğerde ödem oluşumu oluşabilir. Bazı durumlarda enfeksiyon oluşumu gerçekleşebilir. Bu durumu önlemek için uygulama öncesinde veya sonrasında antibiyotik kullanılabilir. Geniş alanlarda ya da aynı alan üzerinde birkaç kez liposuction uygulanması, enjekte edilen çözeltiler nedeniyle toksik bir tepki oluşturabilir. Dalak gibi karın boşluğunda bulunan organların delinmesi gibi durumlar da olumsuz etkileri arasındadır.

Liposuction işleminde  bazı tehlikeli durumlar mevcuttur :

  1. Nadirende olsa ölüm vakaları görülmüştür. Özellikle aşırı kilolu olanların bu konuda daha da dikkatli olması gerekir. Yağlı bölgelerin fazla olması ve yüksek miktarda yağ aldırılması durumu  daha riskli bir hale getiriyor.
  2. Yine nadir durumlarda aşırı kan ve sıvı kaybı sonucu sağlığınız tehlike altına girebilir.
  3. Liposuction, gebelik sırasında, kan pıhtılaşması bozukluğu olanlarda, ciddi kalp problemleri yaşamış olan kişilerde uygulanmamalıdır.

Operasyon sonrasında vücutta meydana gelen sarkmalar ve yaşanan cilt bozuklukları için en az 6 aylık bir diyet programı uygulanmalıdır. Bu vücudun daha kısa bir sürede toparlanmasına yardımcı olur. Metabolik bir zayıflama yöntemi olmayan yağ aldırma işleminin zararlarından korunmak için doğal yöntemlerle zayıflamak en iyi seçenek olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Merhaba ! Ben 4 ay önce lipocation ameliyatı oldum , ameliyat öncesinde çok zayıf ve sıkı bir vucudum vardı o yüzden yedim içtim kilo aldım bacaklarıma yağ transferi yaptırabilmek için. 2 aydan fazla korse kullandım bir ay sonrasında msaja başladım. Şimdi karnımda dalgalanmalar çökmeler mevcut. ayrıca me yersem içersem şişlik yapıyor gaz yapıyor ,, 6 kilo aldım. Spor yaparım düzenli olarak yürüyüşte yapıyorum. Yememe içmeme dikkatte ederim. Ama şimdi sürekli katnım şiş halde ! Ne yapmalıyım bilmiyorum?? Sporla geçermi??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir