Vazelinin Zararları

Vazelinin Zararları

Vazelin çok geniş kullanım alanına sahip ve hemen hemen herkesin evinde bulunan bir üründür. Kullanım alanının çokluğu yanı sıra özellikle nemlendirici özelliği olması sebebiyle kış aylarında birçok pahalı kozmetik ürününden çok daha etkili oluşu ve fiyatının da uygun olarak ifade edilebileceği bir tutarda oluşu alternatif bir ürün olmasını sağlamaktadır. Evet vazelin oldukça etkili bir üründür, fiyatı da gayet uygundur, faydaları da azımsanmayacak derecededir bu özelliklere sahip olması onu gönül rahatlığı ile kullanabileceğimiz anlamına gelebilir mi? Dilerseniz hep birlikte göz atalım.

Vazelin nedir? Neyden yapılmış veya üretilmiştir? Vazelinin içeriğinde neler bulunmaktadır?  Kullanım alanları nelerdir? Vazelinin Zararları Varmıdır varsa Nelerdir? Gibi aklımızda beliren soruların cevaplarını makalemizde bulabilirsiniz.

 

Vazelin;  ham petrolün damıtılması sonucu elde edilen ve yapı olarak yarı katı özellik gösteren bir çeşit mineral yağdır. Petrol jölesi olarak da bilinmektedir. Yoğun olarak kozmetik ve eczacılıkta kullanılmaktadır.

Vazelin petrol rafinelerinde elde edilen sentetik bir üründür. Yani doğada saf halde bulunmamaktadır. İşte tam bu noktada fikir ayrılıkları ve tartışma konusu gündeme gelmektedir. Her halükarda petrol ürünlerinden elde ediliyorken vazeline tamamen zararsız bir ürün diyebilirmiyiz? Bu konuda kesin ve net kanıtlanmış bilimsel verilere rastlamamakla birlikte farklı fikirler beyan eden uzmanların genel görüşünü yansıtan ifadelerden bahsedelim. Vazelin’in likit hali parafin veya mineral oil olarak isimlendirilmektedir. Parafin kozmetikte olduğu kadar bebe yağı üretiminde de kullanılmaktadır. Bebe yağının ana maddesi parafin’dir.İçeriğine bakıldığında mineral oil olarak yazıldığı için gözden kaçabilmektedir.  Banyo sonrası bebeğin cildine uygulanan bebe yağı içeriğindeki   parafin cilt gözeneklerini tıkayarak su damlacıkları oluşmasını engellemektedir. Bebekler ve yetişkinler için durum değişmemektedir. Cilt gözenekleri tıkandığında kalıcı bir nemlenme oluşmaktadır. Oysa en kıymetlimiz bebeklerimiz için en sağlıklı ürünleri kullanmak bizler için en doğru davranıştır. Bunun için ise bitkisel yağlar kullanmak en sağlıklı karar olacaktır.

Vazelinin Zararları veya Yan Etkileri;

  • Kozmetikte de birçok firma vazelinden krem bazı olarak faydalanmaktadır. Bahsettiğimiz gibi vazelin sentetik bir ürün olduğundan dolayı her ne kadar cilt yüzeyinde kullanılıyor olsada cilt tarafından kısa sürede emilmektedir. Yoğun olarak kullanımı sonucunda karaciğerin yorulması ve çeşitli olumsuz etkiler bırakma ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle vazelin kullanımında karaciğer sağlığını da düşünerek daha dikkatli davranmak gerekmektedir.
  • Petrol rafinelerinden elde edilmiş sentetik bir ürün olduğu için cilde tamamen zararsız uyum sağladığı kanıtlanmamıştır. Ayrıca sürüldüğü bölgedeki cilt gözeneklerini tıkayan özelliği bulunmaktadır.
  • Vazelin herkes tarafından kolayca temin edilebilecek bir üründür. Çok ciddi yan etkisinin olduğu da ispatlanmadığı için herkes tarafından güvenli olduğu bilinerek kullanılmaktadır. Fakat zararının olmayışı her cilde iyi geleceği anlamına da gelmemektedir. Kuru ciltleri nemlendirerek fayda sağlamaktadır fakat yağlı cilde sahip olan kişiler için dikkat etmesi gereken bir üründür. Yağlı ciltlerde kullanıldığı zaman yağ dokusunun artmasına ve sivilce oluşumuna neden olmaktadır.
  • Vazelin sürdükten sonra güneşe çıkıldığı takdirde çeşitli cilt lekelerinin oluşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle dışarıya çıkılması gerekiyorsa da koruyucu krem sürülmelidir.
  • Göze kaçma durumunda tahrişe neden olabilir bu nedenle kullanımı durumunda dikkat edilmesi gerekmektedir.Ayrıca makyaj temizliğinde de kullanılması tavsiye edilmez. Vazelin suda parçalanmaz ve göz üzerinde bir kısmı kalabilir. Bu da göz kalemi ve rimel sürüldüğü zaman akmasına neden olur. Neticede rahatsızlık veren bir durum yaşanmasına neden olur.
  • Hamilelik sürecinde kullanılması da pek uygun görülmemektedir. Bu nedenle bazı doktorlar bu süreçte vazelin kullanımında bir sınırlama getirebilir.
  • Vazelini en önemli etkisi cildi nemlendiriyor olmasıdır. Cildin üzerinde birikme yapan vazelin bir süre sonra cildin nem dengesinin bozulmasına neden olmaktadır. Nem mekanizması bozulduğu zaman da cilt ihtiyacı olan canlı ve nemli görünüme sahip olmak için sürekli nemlendirici ürünler veya vazelin kullanımına ihtiyaç duyacaktır. Bu nedenle her konuda olduğu gibi vazelin kullanımında da aşırıya kaçmamak ciddi önem arzetmektedir. Ayrıca cildin yapısı bozulduğu için de erken yaşlanma sorununu  da tetiklemektedir.

 

Vazelin’in Faydaları

  • Vazelin’in ciltte oluşan yaraların daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olduğu söylenmektedir. Sürüldüğü bölgeyi dış dünyanın etkilerine karşı bloke ederek daha kısa süreli iyileşme sağlamaktadır.
  • Kurumuş ve çatlamış dudaklar için özellikle kış aylarında en etkili kurtarıcıdır. Dudakları nemlendirir ve onarır.
  • Parfüm sıkmadan önce parfümü sıkacağınız bölgeye biraz vazelin sürmek parfüm kokusunun daha uzun süreli kalmasına yardımcı olacaktır.
  • Elektriklenen saçlar için bir miktar vazelin elektriklenen saça uygulanırsa hem saçları yatıştırmaya yardımcı olur hemde saçlarda kırıkların oluşmasını engeller.
  • Kurumuş ve çatlamış ciltlerde özellikle topuk ve dirsek kısmında kullanıldığında o bölgeleri nemlendirerek yumuşamasını sağlamaktadır.
  • Tırnak bakımı ve sağlığı için de oldukça faydalıdır. Tırnaklara masaj yaparak uygulandığında kırılmalara engel olmaktadır.
  • Vazelin kirpikler için de çok faydalıdır. Kirpiklerin canlı ve parlak görünüme kavuşması için de uygulanabilir.

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir