Ultrasona Fazla Girmek Bebeğe Zarar Verir mi?

Avrupa ülkelerinde hamilelik sürecinde ortalama 3 – 4 kez yaptırılan ultrason, Türkiye’de ise 10 ve üzeri olacak sayılarda yaptırılmaktadır. Bebek ile etkin bir iletişim kurmanın ilk ve tek yolu olarak görülen ultrason ile birlikte bebeğin sağlığı ve gelişimi hakkında bilgi almak mümkündür. Peki, ultrason zararlı mı?

Bazı kişiler tarafından sonogram olarak lanse edilse de ultrasonlarda radyasyon kullanılmaz. Sadece insanların duyamayacakları yükseklikte ses dalgaları gönderilmesi ile anne karnındaki bebek izlenebilmektedir. Araştırmalara göre ultrason kullanımı gebeliğe zarar vermemektedir. Ancak yine de halkımız bu konularda endişe sahibidirler.

Ultrason Zararlı mı?

Ultrasonlar dokuları ve onların altında bulunan organları incelemek için vücuda ses dalgaları iletirler. Böylece bir ekran üzerinde dokunun altındaki organlar görülebilmektedir. Gebelik döneminde ise “fetal gelişme” ismi verilen bebek gelişiminin izlenmesini sağlar. Peki, ultrason neden yapılır?

  • Bebeğin yaşayıp yaşamadığını anlamak için
  • Bebeğin gelişimini kontrol etmek ve her şeyin normal seyrinde olduğundan emin olmak için
  • Ultrason ile bebeğin kalp atışı, hareketleri ve kas dokusunu görebilmek için
  • Gebelik ile ilgili her şeyin normal seyrettiğini ve kanama, gebelik diyabeti gibi hastalıkların yaşanıp yaşanmadığını anlamak için
  • Bebeğin içerisinde bulunduğu sıvının yeterli olup olmadığını anlamak için
  • Rahim ve yumurtalıkları incelemek için ultrason kullanılabilir.

Hamilelik sürecinde yukarıdaki maddelerden her birisi için ayrı zamanlar içerisinde kullanılabilir. Bilinen bir zararı olmamasına ve ülkemizde normal düzeyden daha fazla sayıda kullanılmasına rağmen yine de halk arasında endişeler bulunmaktadır.

En bilinen hatalı anlayış, röntgen ile ultrasonun bir tutulmasından kaynaklıdır. Röntgende iyonlaştırıcı ışınlar ve radyasyon kullanılırken ultrasonda bunlara rastlanmaz. Yapılan araştırmalar çerçevesinde anne veya bebeğe zarar verici herhangi olumsuz bir etkiye de rastlanılmamıştır. Ancak yine de Ultrason zararlı mı sorusuna cevaben şunlara dikkat etmenizi öneririz.

  • Ses dalgaları gönderimi sırasında dokunun ısınması durumlarına karşı tedbirli olunmalıdır. Doku yanması nadiren de olsa görülebilir.
  • Araştırmalar çerçevesinde 2 dakikadan daha fazla uygulanan ultrasonun zararlı olduğu sonucu da çıkartılmıştır. Bu nedenle fazla süre ile ultrasona maruz kalmamak son derece önemlidir.

Bunun dışında dikkat edilmesi gereken temel kurallardan bir tanesi de ultrasonların seviyesi olmaktadır. Üç ve dördüncü seviyelerde alınan ultrasonlarda enerji çıkışı daha fazla olduğundan temkinli olmak şarttır. Her şeyin fazlası zarardır diyerek bu konuda da hem kendi sağlığınız hemde bebeğinizi sağlığı için dikkat etmenizi öneririz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir