Tırnak Yemenin Zararları

Tırnak Yemenin Zararları

Tırnak yemenin zararlarından bahsedildiğinde aklımıza yalnızca tırnaklarla ilgili sorunlar yaşayacağımız gelir. Oysa tırnak yemenin akabinde hem ağız ve etrafında, hem midede ve dolayısıyla tüm vücudu ilgilendiren bağışıklık sistemi ile ilgili sorunların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Tırnak yemek tehlikeli bir alışkanlıktır, yani ölüme sebebiyet vermez ama ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilmektedir. Tırnak yeme alışkanlığındon dolayı ortaya çıkan hastalıkların  tedavi süreci uzun ve zor olabilmektedir.

Tırnak yeme alışkanlığı psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Ve tıpta kullanılan adı “onikofaji” olarak bilinmektedir. Gün içersinde birçok işi yaparken ellerimizi kullanıyoruz ve dolayısıyla birçok dış etkene maruz kalmakta ellerimiz, tırnaklarımız. Gerekli bakımı, hijyeni  ve özeni hassasiyetle göstermezsek tırnak yeme alışkanlığı olmayan kişileri bile bu olumsuzluk etkileyebilmektedir kaldı ki tırnak yeme alışkanlığı olanlar için durum daha ciddi olmaktadır. Tırnaklar yendiği zaman bütün mikroplar kolayca vücuda girmekte ağız içinde enfeksiyonlara, diş eti hastalıklarına neden olmakla birlikte mide ve bağırsakta parazit oluşmasına da sebep olmaktadır.

Tırnak yeme alışkanlığı genellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde ortaya çıkmaktadır.bunun nedeni olarak ise; aile içi huzursuzluklar,çocuga bağıma, azarlama, çocukta oluşan kıskançlık duygusu, kendini aile içerisinde değersiz hissetme,çocuğun üzerinde kurulan baskı ve otorite,  kaygılı bir çocukluk evresi geçirme, aile fertlerinden herhangi birinde tırnak yeme alışkanlığı olması ve çocuk tarafınan bunun görülüyor olması şeklinde nitelendirilebilir. Yetişkin bireylerde ise ortaya çıkan tırnak yeme alışkanlığının sebepleri ise; korku,heyecan,stres, can sıkıntısı, yalnız hissetme, kaygılı olma ve anksiyete durumları şeklinde ifade edilebilir. Yapılan araştırmalara göre tırnak yeme alışkanlığı bir özgüven problemi nedeniylede ortaya çıkabilmektedir.

 

Tırnak Yemenin Zararları

 

  1. Tırnak çevresinin hassaslaşmasına neden olarak enfeksiyon riskini arttırmakta, tırnak çevresindeki cilde zarar vermektedir,
  2. Parmaklarınızla ağzınıza gelen mikropların yayılmasını teşvik ederek soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonların riskini artırabilir,
  3. Uzun süreli tırnak yeme alışkanlığı dişlere zarar vermektedir,
  4. Tırnak yapısının daha hassas ve zayıf olmasına neden olmaktadır,
  5. Dişlerin kesici kenarları özelliğini yitirir ve zamanla aşınmalar meydana gelir,
  6. Dişlerin kökleri zarar görür ve dişlerin sallanmasına neden olmaktadır,
  7. Tırnaklarda bulunan mikroplar ağız içi iltihaplanmalarının ve diş eti iltihaplanmasının daha sık yaşanmasına neden olmaktadır,
  8. Hastalık yapan bakteriler ; Tırnaklar bakterilerin gelişmesi için ideal yerlerdir. Salmonella ve E.coli gibi potansiyel patojen bakterileri barındırırlar,
  9. Tırnak yemeye bağlı olarak parmak etrafında siğiller oluşabilir. Bu siğiller yine ağız ve dudak etrafına yayılabilir,
  10. Yenilen tırnaklar belli bir süre sonra mide ve bağırsakta birikerek bu bölgelerde taşlaşırlar. Bezoar adı verilen bu taşlar belli süre sonra mutlaka oluşmaktadır. Mide ağrısı ve hazımsızlık gibi zararlı etkilere neden olan bu taşlar önemli bir sağlık problemidir,
  11. Tırnak yeme alışkanlığından dolayı ağızdan alınmış olan mikroplar kalp kapakçıklarına tutunabilmekte ve kalp damar hastalıklarının oluşmasına da zemin hazırlayabilmektedir.

 

** Çocuğunuzda tırnak yeme davranışını gördüğünüzde bu konuda çok dikkatli davranarak bu davranışın alışkanlık halini almasını engelleyebilirsiniz. Kıskançlık, dikkat çekmek amacıyla yapıyorsa bu konuyu onunla konuşarak çözüme kavuşturabilirsiniz. Fakat olumlu yanıt alamıyorsanız bir pedagogdan yardım istemelisiniz. Zaman geçtikçe alışkanlık halini aldıktan sonra bıraktırmaya çalışmak  daha zor olacaktır. Ayrıca eczanelerde bulunan acı ojeler ve losyonlar bulunmaktadır belki bunlar da bu alışkanlığı azaltmak veya ondan tümüyle kurtulmak için yardımcı olabilir…

 

Tırnak yemenin birçok zararı vardır. Tırnak yeme alışkanlığı her yaştan insanda görülebilen yaygın bir alışkanlıktır. Bu durum aşırı stresten kaynaklı veya çocukluktan gelen bir alışkanlık olabilir.

 

Tırnak Yemenin Zararları kısaca aşağıdaki gibidir

  1. Enfeksiyon riskini arttırarak, tırnak çevresindeki cilde zarar verir.
  2. Parmaklarınızla ağzınıza gelen mikropların yayılmasını teşvik ederek soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonların riskini artırabilir.
  3. Dişlerinize zarar verir.
  4. Hastalık yapan bakteriler ; Tırnaklar bakterilerin gelişmesi için ideal yerlerdir. Salmonella ve E.coli gibi potansiyel patojen bakterileri barındırırlar.
  5. Tırnak yemeye bağlı olarak parmak etrafında siğiller oluşabilir. Bu siğiller yine ağız ve dudak etrafına yayılabilir.
  6. Yenilen tırnaklar belli bir süre sonra mide ve bağırsakta birikerek bu bölgelerde taşlaşırlar. Bezoar adı verilen bu taşlar belli süre sonra mutlaka oluşmaktadır. Mide ağrısı ve hazımsızlık gibi zararlı etkilere neden olan bu taşlar önemli bir sağlık problemidir.

 

Kısa Bilgiler

  • Protez ve takma tırnakların herhangi bir zararı yoktur. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu protez tırnağın hijyenik ortamlarda uzman kişiler tarafından yapılmasıdır.
  • Ayak tırnağı mantarı ; Ayak tırnağı mantarı, tırnakta meydana gelen çatlaklar nedeniyle kapılan bir enfeksiyondur. Bu mantarın bulaştığı tırnaklarda sararma ve kalınlaşma görülür. Ayak parmakları genellikle sıcak ve nemli olduğundan, mantar orada yetişir. Mantar ve bazen de maya çeşitleri tırnağın farklı bölümlerini etkiler. Tedavi edilmezse, enfeksiyon diğer tırnaklara bulaşabilir. Bu durum tırnak sağlığınız için son derece zararlıdır.

 

Tırnak yemek nasıl bırakılır ?

  • Tırnak yemenizi engelleyecek olan ojeler satılıyor. Acı bir tadı olan bu ojeler caydırıcı olabiliyor.
  • Tırnaklarınıza bakım yapın. Tırnağınızın manikürü yapılmış ve ojeliyse tırnaklarınız çok daha güzel görünecektir. Bu görüntünün bozulmamasını isteyecek ve tırnak yemekten vazgeçebileceksiniz.
  • Takma tırnaklar yine sizi tırnak yemekten alıkoyan bir yöntemdir.
  • Tırnakları neden ve hangi durumlarda yediğinizi tespit edin. Buna göre alınacak önlemler daha sağlıklı bir sonuç almanıza imkan sağlayacaktır.

 

Tırnak yemenin zararları hayati bir önem taşımasa da ilerleyen zamanlarda başınıza büyük işler açabilir. Bu risklerden korunmak için tırnak yemenin zararları hakkında bazı bilgileri edinmek ve gerekli önlemleri almak durumundayız.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir