Palm yağı zararları

Palm Yağı Zararları yada palmiye yağı zararları

Palm yağının insan sağlığına olumsuz etkileri olduğuna  yönelik birçok açıklama gündeme getirilmektedir. Son dönemlerde adından sıkça bahsedilen bir ürün haline gelen palmiye yağı sağlığımız için zararlımı varsa zararları nelerdir bebekler için üretilmiş olan mamalar içerisinde bulunuyormu tüketmiş olduğumuz her hazır gıda içerisine bulunuyormu ve kansere neden oluyormu soruları gündemdeki yerini korumakta ve her geçen gün bu konuda uzmanlar tarafından birçok yorum karşımıza çıkmaktadır.

Palm yağı, palmiye yağı veya hurma yağı olarak bilinmektedir. Marketlerde veya hazır olarak aldığımız ürünlerin etiketlerinde Palm yağı, Palmeate, Palm, Palmitic Asit olarak farklı şekillerde isimlendirilmektedir.  Palm yağı; palm meyvesinden ve palm meyvesinin içerisinde bulunan çekirdekten olmak üzere iki türde yapılmaktadır.Palm yağı üretimi yağışların bol olduğu  tropikal iklime sahip olan hindistan, malezya, endonezya, kolombiya  gibi ülkelerde yapılmakta ve dünyada palmiye yağı üretiminin en büyük kısmını bu ülkeler oluşturmaktadır.  Bu bitkisel yağ dünyadaki  bitkisel yağ ihtiyacının yaklaşık %30’luk kısmını sağlamaktadır.

İçeriğinde palm yağı bulunan oldukça geniş bir ürün yelpazesi vardır. Palm yağı; Hazır gıdalar, abur cuburlar, bebek mamaları ve organik olarak bilinen birçok üründe ve hatta kozmetik alanında da oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Yani yalnızca gıda ürünü olarak veya mutfağımızda bulunan ürünlerde değil güzellik ve bakım amacı ile kullanılan ve doğal olarak bilinen birçok krem ve şampuanlar içerisinde de bulunmaktadır.

Palm yağı hakkında ihtilaflı birçok fikir bulunmaktadır. Palm yağının üretilmesi için Endonezyada bulunan yağmur ormanlarının tahrip edildiği ve yerine bu ürünlerin üretiminin yapılması için daha fazla ağacın buralara dikileceği ve ormanda yaşayan birçok orangutan’ın bu nedenle zarar gördüğü reklam kampanyaları yardımı ile halka duyrulmaya çalışılması. Birçok orangutanın yaralandığı ve hatta öldüğü ifade edilerek palm yağı içeren ürünlerin tüketilmesini engellemek amaçlanmıştır.. Oysa palm yağı üretilmesi için ormanın veya ağaçların tahrip edilmesine gerek yoktur çünkü ağacın kendiisnden değil meyveleri kullanılarak üretim yapılmaktadır. Önceden tahrip olmuş alanlara ise gerekli denetimler ve kontroller yapılarak palm ağacı dikilerek hem ağaçlandırma yapılmakta hemde üretime fayda sağlanmaktadır. Ayrıca palm yağı zararlı olduğu kadar margarinlerin de zararlı olduğunun üzerinde bu derece hassasiyetle durulmayışı da düşündürücü bir konu.Elbette birçok uzman tarafından yapılmış olan açıklamalar doğruluğu kanıtllanmış bilgilerdir fakat durum ticari bir mesele olduğunda o konunun araştırılmadan,  söylenmiş olan her sözün doğru kabul edilmesi  farklı amaçlara hizmet etmektedir. Üreticiler kimi zaman kendi ürettiği ürünü ön plana çıkarmak için rakip olan ürün hakkında karalama kampanyası başlattığı gibi zaman zaman ülkeler in de kendi ürünlerinin daha fazla Pazar payına sahip olması için bu tür bilgi kirliliğine neden olarak kendilerine rant sağlama peşinde olma ihtimali akla gelen ve cevaplanması gereken diğer bir sorudur.

Palm yağı palmiye ağacından elde edilen bitkisel yağ çeşididir. Palm yağı kalorisi yüksek ayrıca doğmuş yağ açısından da oldukça zengin bir yağdır.  Palmiye Yagı margarin  ve kızartma yağı olarak kullanılmaktadır.

Palm yağı zararlarını aşağıdaki gibi çok kısa maddeler halinde sıralanabilir.

  1. Kilo aldırabilir
  2. Sindirimi güç olabilir
  3. Yağ ve Kalori oranı yüksek olduğundan buna bağlı sonuçlara yol açabilir
  4. Kolestrol artımınada sebep olabilir

Konumuzu biraz daha detaylı ele almak istersek;

Palmiye Yağının Zararları ve Yan Etkileri;

  • Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından yapılmış olan çalışmaya göre bitkisel yağların birçoğunun içeriğinde bulunan maddeler kanserojen özelliği taşımaktadır. Bununla birlikte palmiye yağı kanserojen özelliği olan en riskli grupta bulunmaktadır. İşlenmemiş halde olan yağda kanser riski bulunmamaktadır fakat çok yüksek dereceli ısılarda arıtıldığında kanser yapıcı özelliği ortaya çıkmaktadır. Palmiye yağının yoğun kokusundan ve renginden arındırmak için yüksek ısılara tabi tutulmaktadır.  EFSA tarafından hazırlanmış olan raporda Palm Yağının kanserojen olduğu duyruldu. Muammer Yıldız da yapmış olduğu açıklamada toksik etkisi bulunduğu ve kanser riski taşıdığını vurgulayarak içeriğinde palm yağı bulunan ürünlerin ve gıdaların kullanılmaması konusunda dikkatli olunması gerektiğini ifade etmiştir. Bir üründe bitkisel yağ ifadesi varsa bu palm yağıdır ve kullanımından kaçınmak gerekmektedir. Henüz palm yağının kullanımı yasaklanmadı fakat AB palm yağı bulunan gıdaların içeriğinin yer aldığı kısımda açıkça yazılması için bir yasa çıkarılmıştır.
  • Palm yağı rafine işleminden sonra çok yüksek ısıda işlem gördüğü için içeriğinde olan doğal birçok besin değerini kaybetmektedir ve bu nedenle sindirimi zor olan bir ürün haline gelmektedir. Sindirimi zorlaştıkça vücutta birikmesi akabinde kilo artışı meydana gelmektedir bu nedenle tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.
  • Tüketildiğinde ise yaklaşık 50 derecelik bir ısı uygulandığında eriyebildiği için vücutta erimesi oldukça güçtür. Tüketilmesine devam edilmesi halinde kalp – damar tıkanıklığında etkili nedenlerden biri olmaktadır.
  • Palm meyvesinden ve çekirdeğinden elde edilen yağlar kolesterol içermemektedir ancak içerisinde bol miktarda doymuş yağ bulunmaktadır. Doymuş yağların zamanla damarlarda birikerek kalp krizi veya kalp rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Bunu basitçe izah edelim; 1 yemek kaşığı palm yağında 7 gr’dır. Bu 7 gr. ise 2000 kalorilik bir beslenme programında doymuş yağ oranı ihtiyacının yarısına tekabül etmektedir. Ayrıca süt ve süt ürünleri, et ürünleri veya diğer işlenmiş yiyecekler tüketilirken de dikkat edilmiyorsa doymuş yağ sınırı aşılabilir. Bunun neticesinde de damar tıkanıklığı ve kolesterol problemleri yaşanması kaçınılmaz olmaktadır.
  • Palmiye yağında bulunan palmitrik asit içeriğinde bulunan bazı maddeler kilo alımı ve obeziteye neden olmaktadır. Bilimsel bir araştırma neticesinde hazırlanan raporda palmitrik asidin yüksek miktarda olduğu bir beslenme programında insülin direnci riski ve obezite riskinin arttığı tespit edilmiştir.
  • Palm yağı kalori ve yağ oranı yüksek bir üründür. 1 yemek kaşığı palm yağında yaklaşık olarak 120 kalori vardır. Aynı miktarda palm çekirdeğinde ise 117 kalori bulunmaktadır. Neticede bahsetmiş olduğumuz her iki şekilde üretilmiş olan palm yağında 13,6gr yağ bulunmaktadır. Uzmanlar doğal besinler de dahil yani kuruyemiş ve tohumlu yiyecekler de dahil olmak üzere gün içersinde en fazla 5 ila 7 tatlı kaşığından fazla yağ tüketimini önermemektedir. Yalnızca günlük kalori ihtiyacının %25 veya %30’unun yağlardan gelmesini tavsiye etmektedir. Normal şartlarda bir yetişkinin 2000 kaloriye ihtiyacı vardır bunun 50 veya 70 gr yağlardan alınmalıdır.

 

** Son günlerde gündemde olan ve bu konuda yapılan çalışmaların devam ettiği ifade edilen palm yağının kanserojen etkisinin olması ve kansere neden olması nedeniyle bazı Avrupa ülkelerinde yasaklandığı resmi olarak açıklanmıştır ülkemizde ise resmi olarak bir yasak konulmadığı için kullanımı hala serbesttir. Uzmanların uyarıları ise bu konuda temkinli davranılması kullanılan ürünlerin kontrol edilerek alınması ve mümkün olduğunca palm yağı bulunan ürünlerin kullanıldığı ürünlerin tüketiminden kaçınılması ğerektiği yönündedir. Ama sağlıklı ortamda üretilen ürünler ve bilindik marka ürünleri bu saydığımız zararların dışında kalabilir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Palm yağının Avrupa da bazı ülkelerde yasaklandını söyledininz.Bu ülkeler hangileridir?Gerçekten zararlıysa bizim ülkemizde neden yasaklanmaz?

  2. yazıda birçok yanlış mevcut , EFSA raporunda kanserojen olduğu açıklanmadı; kanserojen risk grubunda olduğu açıklandı, bu da demektir ki içindeki 3-MCPD maddesinin hangi düzeyde toksik olacağı daha ortaya konmadı, araştırmaları sürdürüyorlar bu bir ikincisi bu yağ 50 derecede eriyor demek yanlıştır. Palm yağının 12 çeşit fraksiyonu vardır , örneğin cipslerde kullanılan 24 derecede erimektedir. 3. yanlış hiçbir avrupa ülkesinde yasaklanmadı , siz nutellanın yasaklandığı bir ülke duydunuz mu? Palm yağına en karşı ülkelerden biri Fransa’dır. Geçenlerde nutella almak için insanlar birbirini ezdi. Ayrıca Avrupa RSPO konusuna çoktandır geçti ki bunu da duyduğunuzu sanmıyorum. Toplama bilgiler ışığında yol almamak lazım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir