Kanola Yağı Zararları

Kanola Yağı Zararları

Kanola yağı, TSE standartlarına göre zararsız olarak görülmektedir. Fakat daha şimdiden çoğu Avrupa ülkesinde yasaklanmaya başlamış ve kamuoyuna zararları hakkında geniş bilgiler vermektedir. Bu makalemizde, kanola yağı zararları hakkında sizlere birkaç bilgi vermek istiyoruz.

 

Kanola yağı zararları nelerdir?

Kanola yağı zararlımıdır?
Kanola yağında yüksek miktarlarda pestisit kalıntısı bulunabilir.
  • Erusik asit içerirler: Kanola yağı, kolza tohumundan elde edilen ve insanlar için zehirleyici etkisi bulunan erusik asidi yüksek miktarlarda içermektedir. Genetik bilimi sayesinde bu asit seviyesinde düşüşler meydana getirerek, kanola yağının zararları azaltılmaya çalışılmaktadır. Fakat bu ürünler GDO lu, yani genetiği değiştirilmiş organizmalara dönüşmektedirler. Bu durum da sağlığınız üzerinde yan etkilere neden olabilir.
  • Yükek Omega-6 yağ asidi alımı tehlikeleri: Kanola yağı, sınırlı tüketildiği takdirde, insan sağlığı için yararlı olan Omega-6 yağ asitlerini bünyesine bulundurur. Fakat aşırı tüketiminde vücudunuz için zararlı olabilecek durumlara yol açmaktadır. Araştırmalar bu yağ asidinin fazla tüketilmesinin, kalp damar hastalıklarına, hipertansiyona, obeziteye, sigara bağımlılıklarında artışlara neden olduğunu göstermektedir. Uzun vadelerde insülin yüksekliğine ve tümör oluşumuna etkide bulunması da kanola yağı zararları arasında yer almaktadır.
  • Tüm kanola yağları eşit düzeyde değildir: Tıp alanının öncülerinden biri olan Andrew Weil, kanola yağının faydalı olabileceğini fakat kanola yağı alırken dikkatli seçim yapılması gerektiğini söylemektedir. Marketlerde satılan düşük fiyatlı ürünler, genellikle kimyasal çözücüler yada hızlı presler yardımı ile ekstre edilmişlerdir. Bu yöntemler yağın kimyasında değişikliklere neden olabilmekte ve sağlığınıza zararlı etkiler yapabilmektedir. Ayrıca kanola yağındaki yüksek pestisit kalıntılarının bulunması da, ambalajlanmış ürünlerde bozulma riskine neden olabilmektedir. Kanola yağı almadan önce ürün etiketini dikkatli okumanız ve ucuz ürünlerden uzak durmanız, kanola yağının zararlarından en az derecede etkilenmenize yardımcı olabilir.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir