Öksürüğün Zararları

Öksürüğün Zararları

Özellikle kış aylarında vermiş olduğu ağrıdan ziyade süreki tekrarlanmasından rahatsızlık duyular şikayetlerin başında gelmektedir öksürük.  Gece uykuya tam dalacakken başlayıp saatlerce sürmesi sinirlerin bozulması için yeterli bir nedendir. Oysa öksürük vücuda has doğal bir reflekstir.  Solunum yollarını tahriş edici maddelerden temizlemeye ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmaktadır.  Bazı tahriş ediciler, hastalıklar veya ilaçlar solunum yollarında bulunan sinir uçlarını tahriş etmesi öksürmeye neden olan etkenlerdir.

Öksürük süresine bağlı olarak akut, subakut vek ronik olarak isimlendirilmektedir. Akut Öksürük; genellikle soğuk algınlığı veya sinüzit gibi enfeksiyonlar neden olur ve üç haftadan kısa sürmektedir.Subakut Öksürükler; Soğuk algınlığı veya solunum yolu enfeksiyonları geçtikten sonra da devam etmekte,  üç veya sekiz haftaya kadar sürmektedir.Kronik Öksürükler ; Genellikle Kronik akciğer hastalığı, KOAH,Verem, Astım, Alerjik Hastalıklar, Reflü ve sinüs ennfeksiyonlarından kaynaklanmakta ve sekiz haftadan fazla sürmektedir.

Öksürüğün neden kaynaklandığının tespit edilebilmesi  tıbbi hikayenin dinlenmesi, fiziksel muayenenin yapılması ve gerekli test sonuçlarının alınmış olması doktor tarafından en sağlıklı şekilde teşhisin konmasına yardımcı olmaktadır. Öksürüklerde tedavi şekli genel olarak öksürüğe neden olan hastalığın belirlenmesi  sonucu ortaya çıkmaktadır. Mesela alerjik nedenlerden kaynaklanan bir öksürük alerjinin şekli belirlenerek tedavi edilmesi  sonucunda durdurulabilir veya kalp yetmezliği nedeni ile ortaya çıkan öksürük kalp yetmezliği tedavisi sonucu durdurulabilmektedir. Kimi zaman sigarayı bırakmak,  sigaranın dumanının yoğun olduğu ortamklarda bulunmamak, tahriş edici ilaçlar kullanılıyorsa doktor tarafından incelenerek ilacı kesmek yada farklı bir alternatif önermek veya tahriş edici maddelerden uzak durmak öksürüğün hafifletilmesi konusunda etkili olabilmektedir. Öksürmeyi kontrol altına alan ilaçlar ise genellikle aşırı bir rahatsızlık ortaya çıktığında veya gece uykusuna engel olduğu zamanlarda kullanılması tavsiye edilmektedir. Tabi bu bahsedilen yetişkinler için kastedilmiş bir durumdur bebeklerde ortaya çıkan öksürüklerde doktor kontrolü ihmal edilmemelidir.

Öksürüğün kontrol altına alınarak tedavi edilebilmesi için tanının konması ve tedavi şeklinin belirlenerek kısa sürede müdahale edilmesi hem daha kısa sürede iyileşmeye hemde hastalığın ilerleyerek daha farklı boyutlara ulaşmasına engel olmak için önemlidir. Doktor kontrolü olmadan herhangi bir ilaç alınmamalıdır çünkü kuru öksürükte kullanılan öksürük şurupları öksürüğün şiddetinin artmasına neden olabilmektedir veya balgam çıkması gereken bir durumda öksürük kesen şurup kullanıldığında balgamın çıkmasına da engel olmaktadır.

Özellikle çocuk ve yaşlılarda öksürük olduğu zaman daha hassas davranılmalı  ve mutlaka bir doktor kontrolünden geçilerek öksürüğün kaynağının tespit edilmesi gerekmektedir. Öksürük krizi tuttuğunda kalp için zararlı etkileri olabilmektedir. Normalden fazla, aşırı bir öksürük olduğunda kalp kapakçıkları zarar görebilir ve ince damarlarda yer yer çatlamalar meydana gelebilir.  Kalp rahatsızlığı olan kişilerde ise kalp krizine neden olabilir bu nedenle kalp rahatsızlığı bulunan kişilerde uzun süreli olan öksürük meydana geldiğinde mutlaka doktora başvurulmalıdır.Ayrıca şiddetli öksürük krizi tuttuğu zaman akciğerlerin hava keselerinin yırtılması sonucu akciğerle göğüs arasına giren hava akciğerlerin sönmesine neden olmakta akabinde ise akciğerlerin bir kısmı veya tamamının çökmesine neden olabilmektedir.

Öksürük problemi yaşayanlar bu durumdan oldukça muzdariptirler fakat öksürük bir yönde fayda sağlamaktadır. Öksürük refleksi ile solunum yolları enfeksiyondan doğal bir şekilde arındırılmaktadır. Sürekli olan öksürük mukusun parçalanmasını sağlayarak vücudun iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Öksürük şikayeti olan kişilerin bol sıvı tüketmesi ve dinlenmesi bu sürecin daha kısa sürede atlatılmasına fayda sağlayacaktır. Dinlenmek  bu noktada önemlidir,  vücudun enfeksiyonlarla savaşması için en etkili ilacıdır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir