Laktoz Zararları
Laktoz zararları süt ve süt ürünlerinde bulunan doğal şekerlerden yani laktozdan kaynaklanır. Laktaz adı verilen enzim, doğal olarak insan bağırsaklarında bulunur ve sütün sindirimini gerçekleştirir. Fakat bazı yetişkin insanlarda düşük seviyelerde olabilir. Bu seviyeler yaşlandıkça düşer ve kalıtsal olarak geçer. Bu durum, sütün sindirimini zorlaştırarak bazı rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.
Laktozun zararları nelerdir?
- Laktozsuz süt içmeniz gerekebilir (laktoz alerjisi): Bazı kişilerin içerisinde laktoz olan süt ürünlerini kullanmaması gerekir. Bu durum “laktoz intoleransı” olarak adlandırılır. Bu kişiler içerisinde laktoz bulunan sütü tüketmemesi gerekir. Laktozlu süt içtiğinizde şişkinlik, mide ağrısı, gaz gibi belirtiler varsa siz de çoğu kişi gibi bu grubun içerisindesiniz demektir.
- Gaz oluşumu: Kalın bağırsaktaki bakterilerin sindirim işlemi sırasında gaz meydana gelebilir. Laktaz seviyesinin düşük olması, laktoz içerisinde bulunan sindirilmemiş şekerlerin seviyesinde artış meydana getirir. Bu durum normalden daha fazla gaz oluşumuna neden olarak, size rahatsızlık verir. Laktoz içeren gıdaları tüketmemeniz, kısa zamanda gaz oluşumundan kurtulmanıza yardımcı olur.
- Mide bulantısı: Vücudun laktoz sindirimi sırasında bulantı gibi bir tepki göstermesi sık rastlanılan bir durumdur. Mide bulantısı, kusmanıza neden olarak boğazınızda tahriş edici etkilere yol açabilir. Eğer süt ve süt ürünlerini tüketmeniz durumunda bu tarz sorunlar yaşıyorsanız, kendinizi veya çocuğunuzu tüketmesi için zorlamayın.
- Yetersiz beslenme: Laktoz sindiriminin bir yan etkisi olarak yetersiz beslenme sorunları yaşayabilirsiniz. Laktoz intoleransı olanlar genellikle süt ve süt ürünlerinden kaçınmalıdırlar. Yetersiz beslenme sonucu hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınız etkilenebilir. Yetersiz beslenmeye neden olması ve kilo kaybı, yorgunluk, baş dönmesi, diş etlerinde şişme ve kanama, kas ve kemik zayıflığı, bağışıklık sisteminde zayıflık laktoz zararları arasında yer alabilir.
Laktoz İntoleransı
Laktoz intoleransının ciddiye alınması gerekir. Örnek olarak eğer süt içtiğinizde gaz, midede yanma, şişkinlik hissediyorsanız bunu “laktoz intoleransı” olarak yorumlayabilirsiniz. Böyle bir durumda doktora başvurduğunuzda ve bu durum tespit edildiğinde bazı yiyeceklerde uzak durmanız gerekecek. Uzak durmanız gereken başlıca yiyecekler:
- İçerisinde süt barındıran, çorba çeşitleri, atıştırmalık bisküvi veya kraker gibi ürünler, margarin, krem şanti, süt tozu, kaymak gibi yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Laktoz İntoleransını tetikleyen faktörler nelerdir galerimizde bulabilirsiniz