Glukozamin Zararları

Glukozamin bir bağ dokusu olarak gösterilebilir. Özellikle eklem yerlerinin ve kıkırdak dokuların onarılmasında görevlidir. İnsanların yaşlarının ilerlemesinden dolayı ya da herhangi bir sakatlık durumu ortaya çıktığında eklemleri zarar görebilir. Bu bölgelerde incelmeler ve bozulmalar meydana gelir. Bu durumlarda glukozamin kullanımı belirtileri ortadan kaldırabilir. Bazı durumlarda olumsuzlukların tamamen kaybolmasını sağlamasa da etkilerin azalmasını sağlar.

Kişiler eklem ağrılarında yâda zedelenmelerinde glukozamini kendi düşüncelerine göre kullanmamalıdır. Her ne kadar vücuda yararları bilinse de yanlış kullanım durumunda zararları da ortaya çıkabilir. Bu sebeple glukozamin içerikli ürünlerin doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir. Glukozamin zararları olarak gösterilebilecek çok fazla etmen yoktur. Genellikle insanların metabolizmalarında ki farklılıklar kişilerin glukozaminden zarar görmesine sebep olabilir.

Glukozamin Zararları Nelerdir?

  1. Alerjik reaksiyonlar: Glukozamin en çok kabuklu deniz ürünlerinde bulunmaktadır. Kişiler bu maddeyi vücutlarına alarak eklem bölgelerinde iyileşmelere ve onarımlara çalışırlarsa vücutlarında alerjik reaksiyonlar görülmeye başlanabilir. Bazı kişilerin vücutlarında kabuklu deniz ürünlerine karşı alerjik reaksiyon olması sebebiyle bu kişiler glukozamin kullanamazlar. Dolayısıyla doktorlar tarafından da bu maddeyi içeren ilaçlar verilmez. Bu sebeple bu kişilerde kelem ağrıları ve yaralanmaları daha geç tedavi edilmektedir.
  2. Kan inceltici ilaçların etkisini arttırabilir: Kanlarında pıhtılaşma olan ya da damar tıkanması problemi yaşayan kişilere kan inceltici ilaçlar önerilmektedir. Glukozamin zararları olarak gösterilebilen en net sonuç glukozaminin bu ilaçların etkisini arttırdığıdır. Kişiler bu ilaçları kullandıkları sırada vücutlarına glukozamin de alırlarsa kanları istenilen seviyeden daha ince bir hale gelebilir. Bu da kanamalarda kanın durmasını zorlaştırır.
  3. Sodyum ve potasyum oluşumu: Glukozamin tüketimi vücutta sodyum ve potasyum oluşuma sebep olabilir. Özellikle kilo fazlası olan kişilerin uyguladıkları diyetler bu maddeleri yasaklayabilir. Bu kişilerin glukozamin tüketmesi bu sebeple zararlıdır.

Glukozamin Yararları Nelerdir?

Glukozamin, eklem sağlığını desteklemek için yaygın olarak bir besin takviyesi olarak kullanılır ve potansiyel faydalarından bazıları şunları içerebilir:

  • Eklem ağrısını ve sertliğini azaltma: Glukozaminin, özellikle eklemlerdeki kıkırdağın zamanla parçalandığı bir durum olan osteoartritli kişilerde eklem ağrısını ve sertliğini azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.
  • Eklem fonksiyonunun iyileştirilmesi: Glukozamin ayrıca eklem fonksiyonunun iyileştirilmesine yardımcı olarak bireylerin daha kolay hareket etmelerini ve günlük aktiviteleri daha az zorlukla gerçekleştirmelerini sağlayabilir.
  • Eklem kıkırdağı sağlığını destekleme: Glukozamin, eklemleri yastıklayan ve koruyan doku olan kıkırdağın bir yapı taşıdır ve glukozamin takviyesi, sağlığını ve bakımını desteklemeye yardımcı olabilir.
  • Kemik sağlığını desteklemek: Bazı çalışmalar, glukozaminin kemik sağlığını desteklemeye yardımcı olabileceğini ve potansiyel olarak kemik kaybı ve kırık riskini azaltabileceğini göstermektedir.

Bazı araştırmalar glukozaminin faydalarını göstermiş olsa da, tüm çalışmaların tutarlı sonuçlar vermediğine dikkat etmek önemlidir. Herhangi bir yeni takviye rejimine başlamadan önce bir sağlık uzmanına danışmak her zaman en iyisidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir