Kumarın Zararları

Kumarın Zararları

Kumarda birçok bilimsel çalışmalarda bahsedildiği şekli ile bir çeşit bağımlılıktır. Temel dayanağı insanların narsist özelliğidir. Bu konuyu biraz daha açmak istersek şayet her insan kendisinin mükemmel olduğuna inanır dolayısı ile de kumar oynarken kendisine aşırı bir şekilde güvenir. Şayet bu aşırı kazanmaya olan güven olmasa idi kimse bile bile kaybedeceği bir kumara oturmazdı. Kumar oynatan organizatörler de insanların hep bu yönlerini kullanmışlardır.

Peki kumar nedir; bu sorunun cevabı bir çok şekilde verilebilir bazen gazozuna maç oynamak ta kumara girer yada büyük bir kumarhanede kumar oynamakta buna girebilmektedir. Fakat günümüzde ülkemizde en yaygın görülen kumar ise iddia ve at yarışı oynamak olarak gösterilebilir. Bugün bir çok genç yaşlı kişiler sürekli bu oyunları oynuyorlar. Oynamalarının altında yatan temel nedende değimiz gibi insanların narsist yanlarıdır. Oynayan hemen herkes kendisinin kazanacağına inanmaktadır sonunda da kolay yoldan para kazanmak olunca da bu oyunları oynamaları kaçınılmaz olabilmektedir.

Bir diğer önemli faktör ise bazı insanların hayatlarına olan kızgınlıklarını öfkelerini bu şekilde dışavurum yapmasıdır. Hayat şartları onun için iyi değildir bu şartlardan sadece kumar yolu ile çıkabileceğini düşünmektedir. Buna en güzel örnekte genelde yılbaşında satılan piyangolar ve sayılsal lotolar örnek olarak gösterilebilir. Kişi asgari ücretle geçinmektedir ama aynı zamanda zengin bir yaşamada öykünmektedir sonuç olarak buna en kısa yolun bu şekilde kumar oynamasından geçebileceğine inanmıştır.

Kumarın nedenlerini ve tanımını kısaca yukarıdaki gibi özetleyebiliriz. Kumar var olan kötü sonuçları nedeni ile dinimizce de yasaklanmıştır. İslam o kadar güzel bir dindir ki bu dinde hiçbir zaman kötülüğü teşvik iyiliği yasaklama bulamazsınız bu örnekte de görebileceğiniz gibi kötü olan bir şey yasaklanmıştır.

Kumarın yasaklarını madde madde aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

1 Kumarın Ekonomik Zararları:

Kumarda malvarlıklarının kaybedilmesi ile ekonomik olarak zorluklar yaşayabilirler örneğin evini arabasını satmak zorunda kalabilirler. Sonuç olarak her zaman oynatan kazanacağı için bu kumarı oynayanların çok büyük kısmı parasal olarak ta maddi kayıplar yaşarlar

2 Kumarın Sosyal zararları;

Kumar sosyal olarak da insanlara zarar veren bir olgudur. Kumar oynayan kişiler kayıplarla birlikte psikolojik olarak etkilenip bunu kendi sosyal yaşamlarına da aktarabilirler. Bu duruma örnek olarak herhangi bir baba oynadığı iddia kuponu son anda yatınca ve yüklü bir miktar para kaybedince kendince kızar ve bu kızgınlığını eşine ve çocuklarına yansıtır sonuç olarak ta hem para kaybı hem de ailesel bir huzursuzluk meydana gelir.

3 Kumarın toplumsal Zararları;

Kumar oynan toplumlarda da o ülke insanına toplumsal olarak zarar vermektedir. Her insan toplumun bir bireyidir ve o bireylerin bir araya gelmesi ile ancak toplum oluşur. Toplumu oluşturan kişilerin yaşadıkları olumsuzluklar o toplumu da etkiler buna örnek olarak da bir kişinin yaşamış olduğu kumar deneyimi sonucunda tüm mal varlığını kaybeder mesala bu kişi bir işveren olsun bu işveren kumar yüzünden işyerini kaybettiği zaman iş yeri kapanır ve böylece o kumar sadece kendisini değil o işyerinde çalışan herkesi olumsuz etkiler.

Kumarın Kültürel zararları;

Kumar kültürel olarak ta bir çok zarar verebilmektedir. Bir toplumda kumar çok fazla yaygınlaştığı zaman o toplumun kültürünü de etkilemeye başlar. Buna örnek olarak batı toplumları verilebilir Kumar o toplumlarda yasak veya günah olmadığı için herkesler oynayabiliyor zamanla o ülkede alınterinin önemi azılıyor alınteri yerine insanlar kolay yoldan para kazanma kültürünü benimsiyor. Oysa bizim kültürümüzde emeksiz yemek yoktur düsturu vardır işte kumar zamanla girdiği toplumların kültürünü bu şekilde değiştirebiliyor.

5 Kumarın kişisel zararları;

Kumar en çok zararı oynayan kişiye verir kişi ne yaparsa kendi yapar ve en çok zararı da kendisi görür buna örnek olarak da mesala bir kişi daha önceden zengindi kumar illetine bulaştıktan sonra tüm malvarlığını kayıp etti sonuç olarak en çok kendisi etkilenmiş oldu ki daha önceki rahat yaşantısının yerini maddi sıkıntılar almış olacaktır

6 Kumarın Dini Zararları,

Dinimiz kumarı yasaklamıştır ve büyük günahlardandır dolayısı ile bir kişi kumar oynadığı zaman yukarıdaki tüm zararlardan daha kötüsü olan ahiretini kaybetme ile karşı karşıya kalabilir. Kumar gibi büyük günahlar zamanla insanların kalplerini karartır ve onun maneviyatının ölümüne yol açabilir ve sonuçta Allah korusun ki manevi her şeyini kaybedebilir

Bizlerde zararlari.org ailesi olarak sizlerin bu illetten uzak durmanızı yukarıdaki yazılan tüm maddelerde kayıplar yaşayabileceğinizi önemle tavsiye ediyoruz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir