Kokorecin zararları
Kokoreçin zararları;
Mevzu kokoreç olunca zararlarından bahsetmek biraz riskli gelmedi değil hani. Sırf kokoreçten vazgeçmemek adına Avrupa Birliğine girmeyi kolayca reddeden bir milletiz çünkü J evet yüzyıllardır toplumumuzda kabul görmüş ve atalarımızdan bizlere dek ulaşmış bir lezzettir kokoreç. Birçokları için oldukça antipatik görünse de müptelaları için yeri başka bir şeyle doldurulamayacak bir lezzettir. Evet itiraf edeyim bende bir dönem aklımdaki önyargılar nedeniyle hep mesafeli durmuştum kendisine yakın arkadaşlarımdan bir zat-ı muhteremin tavsiyesi üzerine denemiş ve sonrasında aklımdaki önyargıları bir kalemde silivermiştim J sonuçtan oldukça memnunum denemek isteyenlere duyrulur…
Kokoreçin zararı varmıdır? Netice itibariyle bir sakatat olduğu için en azından faydalı olduğuna dair bilgi kaynağına pek rastlamadık ancak faydalı olmayışı zararlı olduğu anlamına gelirmi tartışma konusu olabilir. Sanırız bu yazı taraflı bir makale olma yolunda olabilir J
kokoreç hakkında biraz bilgi sahibi olmaya ne dersiniz?
Kokoreç yapımında kullanılan malzemeler nelerdir sorusunun cevabı ile başlayalım. Kokoreç büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ince bağırsaklarından yapılan ve özellikle süt kuzularından elde edilen bağırsaktan yapılan kokoreç lezzet açısından diğerlerine nazaran daha çok tercih edilen kısmıdır. Kokoreçin iç kısmı bumbardan dış kısmı ise bağırsaktan yapılmaktadır. İlk yapılması gereken kısım ise bağırsağın gerekli hassasiyet gösterilerek temizlenmesi işlemidir. Kokoreçin yapım aşaması ise bumbarlar şişe geçirilmesi ile başlamaktadır. Sonraki aşama ise ince bağırsağın şişin etrafına dolanmasıdır. Aralarına ince yağ parçaları konularak işlem tamamlanır. kokoreçin yatay olarak döndürülerek pişirilmesi için dizayn edilmiş mangallar bulunmaktadır. Döndürülerek kızarana kadar pişirilir daha kısım kısım alınarak hazırlanma aşamasına başlanır. Keskin bir bıçak yardımıyla küçücük parçalar haline getirilir. Çeşitli baharatlarda eklenerek lezzet bombası haline dönüştürülür. Genellikle en çok kullanılan baharatlar ise kekik, acı pul biber, kimyon ve karabiberdir.
Kokoreçin sağlığımıza ne gibi zararları olabilir? Yapılışındaki ana madde itibari ile mikropları bünyesinde barındıran bir yapıya sahiptir. Kokoreç ince bağırsaktan yapıldığı için az öncede bahsetmiştik temizlenmesi hususunda gerekli hassasiyet gösterilirse riski en aza indirilmiş olur. Ayrıca zararlarını azaltmanın diğer bir çaresi de içerisine katılmakta olan baharat miktarının çok iyi ayarlanmasıdır. Ateş karşısında pişirilmesi, doymuş yağ oranı yüksek bir organdan yapılmış olması vede içeriğinde çok fazla toksit içermesi tüketilmesi esnasında biraz daha dikkatli olmamız gereken konulardır.
Konuyu özetleyecek olursak; kokoreç tüketiminde risk teşkil edecek unsurlar temizlik aşaması ve baharatlama aşamasıdır. Bu noktada dikkat edilirse risk en aza indirilmiş olacaktır. Ayrıca kolesterol oranı yüksek olduğundan dolayı kolesterol oranı risk seviyesinde olan kişilerin çok dikkatli tüketmeleri gerekmektedir.