İğdenin Zararları

İğdenin Muhtemel Zararları

Söz iğdeden açıldığında ilkbahar mevsiminde çiçekleri açmaya başladığında etrafa yaydığı o enfes kokunun aklımızdan geçmemesi mümkün değildir sanırım. Bu güzelim kokunun zihin açıklığı verdiği de bilinmektedir.Hoş bu zamanın çocukları birçok şeyde olduğu gibi bu güzelliklerden de bihaber yetişiyor ne yazıkki. Neyse bu kısmı uzun mevzu J biz konumuza dönerek bu güzelliğin zararları varmı varsa nelerdir sorularımızın yanıtlarını bulmaya çalışalım.

Öncelikle iğde ağacının yapısından bahsedelim; mis gibi kokusu var birde üzerinde yemişi var lakin az biraz sıkıntı veren kısım ise ağacında dikenleri var J iğde ağacının yapraklarının rengi  gri ve yeşil tonlarında, şekli uzun ince bir yapıda, çiçekleri ise sarı renklidir. İğdenin yemişi ise hurmanın biraz daha küçük hali dersek yanlış söylemiş olmayız. Renk olarak ise sarının tonlarını içeriğinde barındırmakta tadı ise mayhoştur. İğde ağacının meyvesi sonbahar mevsiminde yanilebilecek şekle gelmektedir. bu yemişin dış kısmında ince bir kabuk bulunmaktadır, içi ise tüylü ve büyük bir çekirdeği vardır. Bu meyveler yöreden yöreye farklı isimlerle anılmaktadır pisat ve cişkan bunlardan birkısmıdır.  Ayrıca bu ağaç ülkemizde hemen her bölgede rahatlıkla yetiştirilmeye elverişlidir.

İğde yemişi içeriğinde barındırmış olduğu vitaminler bakımından henüz yeni yeni keşfedilmekte ayrıca alternatif tıp’ta da birçok alanda fayda sağlamaktadır. Bu meyvenin yapısında ; vitaminler, demir,organik asitler uçan yağ, tanen ve flavon glikozitler bulunmaktadır.

İğde meyvesinin kabuğu yenmemelidir,  incecik olan kabuğu soyularak tüketilmelidir. İğde ağacının meyvesi yanısıra çiçekleri ve yaprakları kullanılarak çayı da yapılmaktadır. İğde meyvesi taze tüketilebildiği gibi kompostosu da yapılabilmektedir.

İĞDENİN FAYDALARI;

  • Vücut direncinin artmasına fayda sağlamaktadır
  • İshali durdurmaktadır.
  • Grip olmayı engellemekte ve soğuk algınlığına iyi gelmektedir.
  • Böbrekleri çalıştırır.
  • Öksürüğe iyi gelmektedir.
  • Kolesterole iyi gelir.
  • Kokusu zihin açmaktadır.

İĞDENİN ZARARLARI;

  • İğdenin normalden fazla tüketilmesi şeker hastalığı riskinin ortaya çıkmasına neden olur. Yapısı itibariyle vücutta fazla şeker depolanmasına neden olacağı için kilo alımına sebep olmaktadır. Bu nedenle günlük tüketilen şeker miktarı dikkate alınmazsa can sıkıcı sorunların yaşanmasına neden olabilir. İğde tüketildiği zaman günlük tüketilen şeker miktarına dikkat edilmelidir.

 

İğde içerdiği glikoz nedeniyle kişiye enerji sağlasa da çok fazla tüketildiği takdirde aşırı sakinliğe neden olur ve bu da halsizliğe ve hareketsizliğe yol açar. Bu da kişinin günlük işlerinin birçoğunun aksaması anlamına gelir. Kişi eğer sinir rahatsızlıklarından herhangi birini yaşıyorsa düzenli ve az miktarlarda tüketildiği zaman bu durumu avantaja çevirebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir