Klimanın Zararları
Klimanın Zararları nedir ?
Klima özellikle sıcak havalarda hemen hemen hepimizin serinlemek için müracaat ettiği en etkili çare olarak görülmektedir. Küresel ısınmanın neticesinde bozulan ekolojik denge sonucu sıcaklık derecelerinin her sene bir önceki seneye nisbeten daha fazla olması neticesinde gerek evlerimizde gerek işyerimizde ve yolculuk esnasında araçlarımızda en önemli ihtiyaçlarımızdan biri haline gelmiştir.
Klimalar günlük yaşantımızı kolaylaştıran ve özelllikle yaz aylarında kullanımı artan son derece faydalı aletlerdir. Ancak vermiş olduğu zararlarda yadsınamayacak derecededir. Alacağımız bazı basit önlemler sayesinde vereceği zararı en aza indirmek mümkündür.
Klimaların en önemli işlevlerinden birisi havayı soğutmak diğeri ise nem oranını dengelemektir. Peki klimada ayarlamış olduğumuz derecenin ne olması gerekmektedir sorusunun cevabına uzmanların vermiş olduğu yanıt 25 dereceyi geçmemesi yönündedir.
Sıcak havalardan çok bunaldığımız zamanlarda ferahlamak için en güzel alternatiflerin başında gelen klimanın yanlış kullanımı sonucu azımsanamayacak derecede sağlığımız için olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu olumsuz etkilerin neler olduğunu sizler için araştırdık. Yaz aylarının kavurucu sıcakları başlamadan hepimiz birkez daha bunları gözden geçirip en azından alabileceğimiz önlemler konusunda bilgi sahibi olalım ve olumsuz etkilerini en aza indirerek hem içimizi rahatlatalım hemde serinliğinde ferahlayalım J
Klimanın zararları madde madde sayarsak;
- Klimanın vermiş olduğu serin havaya direkt temas etmek kas ağrılarına, boyun tutulmasına, nezle ve gribal enfeksiyonlara sebebiyet vermektedir bunun yanısıra baş ağrısınada sebep olmaktadır. Bu olumsuz etkilerden korunmak için birebir klimanın vermiş olduğu serin havaya maruz kalmamak gerekmektedir.
- Klimanın sebep olduğu bir tür zatürre çeşidi olan lejyoner hastalığı klimanın legionella mikrobunu bulunduğu ortama yaymasıyla meydana gelmektedir.Temizliği yapılmayan klimaların içerisinde yerleşip çoğalan bu bakteri klima her çalıştırıldığında bünyesindeki mikropları bulunduğu ortama yaymaktadır. Bu havanın solunması sonucuda lejyoner hastalığına yani akciğer enfeksiyonuna sebep olmaktadır.
- Sürekli çalışan klimalarda hava sirkülasyonu devamlı olduğundan ortamdaki mikropların yayılması işlevini kolaylaştırmakta ve bunun sonucu olarakta solunum yolu hastalıkları artmaktadır.
- Temizlenmeyen hava filtrelerinin yaymış olduğu mikroplar bulunduğu ortama sürekli yayılması sonucu oluşan kirli hava bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olmaktadır. Astım hastalığının oluşması yada ataklarının sık arayla tetiklenmesine, ayrıca alerjik hastalıklara yol açmaktadır.
- Klimanın yaymış olduğu bakteriler bronşit, renit ve sinüzit gibi hastalıklara zemin hazırlamaktadır.
- Kapalı mekanlarda sürekli çalışan klimalarda bulunan tozlar, bakteri ve mantarların yol açtığı rahatsızlıkları ise nefes darlığı, öksürük, boğazda ve burunda tahriş hissi,yorgunluk, başdönmesi, bulantı, kusma şeklinde sıralamak mümkündür.
- Ani hava değişikliği sonucu kalp, akciğer ve şeker hastaları da durumdan olumsuz etkilenmektedir.Çözüm önerileri;Klimanın zararlarından korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri ise şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Klimamızın yıllık bakımlarını yaptırmaya özen göstermeliyiz.
- Klimanın birebir üzerimizi temasından kaçınmalıyız.
- Ortama giriş ve çıkışlar esnasında ani sıcaklık değişiminin olumsuz etkisinden korunmak için İç ve dış ortam sıcaklık farkı 6 dereceden fazla olmamalıdır.
- Klimada bulunan filtrelerin orijinal ürünler olmasına dikkat etmeli ayrica filtrelerin düzenli temizliğinin yapılmasını ihmal etmemeliyiz.