Jeotermal Enerjinin Zararları
Jeotermal Enerjinin Zararları
Jeotermal enerji yer katmanının alt tabakalarında bulunan sıcak suyun kullanılmasıyla elde edilen enerjidir. Bu enerji ısınma amacıyla kullanılabildiği gibi elektrik üretimi amacı ile de kullanılmaktadır. Genellikle güvenli, temiz ve çevre dostu olarak adlandırılır. Fakat bilinenin aksine, azda olsa jeotermal enerjinin zararları bulunmaktadır.
Jeotermal enerjinin zararları nelerdir?
- Su kalitesinde kirlenmeye neden olabilir: Yeraltı kaynaklarından pompalanan su boru sistemlerini gezerek geri gönderilmektedir. Bu işlem sırasında içeriğindeki kükürt ve tuz nedeni ile boru içerisinde bulunan maddelerle etkileşime girerek suda kirlenme meydana getirebilir. Kirlenen su tarım bölgesindeki gıdaları etkileyerek insan sağlığına zararlı olabilecek durumlar ortaya çıkarabilmektedir.
- Kalp ve akciğer hastalıklarına yol açabilir: Açık sistemlerde havaya hidrojen sülfür, karbon dioksit, amonyak, metan ve bor yayılması gerçekleşebilir. En çok yayılan ise hidrojen sülfürdür. Bu maddenin kokusu çürük yumurta kokusuna benzer. Hava ile temasında hidrojen sülfit haline dönüşür ve ciğerler ile teneffüs edildiğinde kana karışarak kalp ve akciğer hastalıklarına neden olması jeotermal enerjinin zararları arasındadır.
- Asit yağmurlarına neden olabilir: Açığa çıkan kükürt dioksit gazı aynı zamanda asit yağmurlarına neden olarak bitkileri, ağaçları, gölleri ve akarsuları etkileyebilir. Asit yağmuru insan üzerinde kemik erimesi ve kanser gibi etkilerde de bulunmaktadır. Fakat jeotermal enerjinin yaydığı kükürt dioksit miktarı, kömür ocaklarından 30 kat daha azdır.
- Yaşam döngüsü ve küresel ısınmaya etkileri: Açık sistem jeotermal tesislerde, havaya salınan gazlarda %10 karbondioksit ve metan gazı bulunmaktadır. Bu gazların küresel ısınmaya neden olma ve bazı hayvanların yaşam ortamlarını değiştirme gibi etkileri de jeotermal enerjinin zararlarından kaynaklanmaktadır.
Aman ne kadar iyi