Florürün Zararları
Florürün Zararları
Florür; flor elementinin değişik etkileşimi ile oluşur. Doğada birçok yerde bulunur ve zararlı olmasına rağmen bilerek ya da bilmeden bazı gıdaların içinde tüketilir. Suda, toprakta, yiyeceklerde en yaygında diş macunlarında bulunur. Florür diş minesi üzerinde biriken ve çürümeye sebep olan şekerli yiyeceklerin ürettiği bakteri ve zararlı asitleri yok eder. Bu sebeple diş macunu üreticileri hazırladıkları diş macunlarının kalitesini artırmak amacıyla formüllerine florür eklerler. İçme sularında, birçok hazır yiyecek ve içecekte de florüre rastlanmaktadır. Ancak bu tüketim sağlıklı değildir. Özellikle içme sularından ve diş macunlarından vücudumuza giren, en çokta beyin ve kemik yapısına yerleşen florürlerin zararı çok fazladır. Başta kemikler olmak üzere hormonlar, beyin gelişimi, eklemler, kaslar, çok tüketilmesi halinde zarar görmektedir.
Florürün Zararları Nelerdir?
- Florür vücuttan idrar yolu ile atılabilmekte ancak bu uzun bir süreye yayılmaktadır. Büyük insanların vücudundan çocuklara kıyasla daha hızlı atılıp daha az birikirken bebek ve çocukların vücudundan kolay atılamayıp daha fazla birikmektedir. Buda gelişme döneminde çocukları olumsuz yönde etkilemektedir.
- Vücutta biriken florürün beyin bölgesinde birikmesi merkezi sinir sistemini etkilemekte davranış bozukluklarına yol açabilmektedir.
- Florürün özellikle içme sularında yüksek olduğu birçok ülkede yapılan araştırmalarda beyin ve insanların hafızası ile ilgili sorunlar olduğu saptanmıştır.
- Sadece büyüme gelişme değil tiroid hormonları üzerinde de oldukça etkili olduğu gözlenmiş, bazı dönemlerde yüksek olan hormonun düşürülmesi için florürlü su tüketimi ilaç olarak uygulanmıştır.
- Kemiklerde birikmesi sebebiyle çeşitli eklem rahatsızlıklarının yanı sıra romatizmayı tetiklediği bilinmektedir. Ve kemiklerde birikerek kemik yapısını bozmaktadır.
- Düşük florürlü yiyecek ve içeceklerin tespit edildiği yerlerde çocukların, yüksek florür tespit edilen yerlere göre daha erken olgunlaşma ve ergenlik dönemine girdiği saptanmıştır. Yani büyüme ve gelişme hormonlarını önemli ölçüde etkilemektedir.
- Laboratuar ortamlarında yapılan deneylerde fazla florür tüketiminin erkeklerde üreme organlarına zarar verdiği ve kısırlığa yol açtığı gözlenmiştir. Bazı yerlerde yapılan araştırmalarda yüksek florürün tüketildiği yerlerde doğurganlık oranının daha az olduğu tespit edilmiştir.