Dövmenin Zararları

Dövmenin Zararları

Dövmenin birçok kültürde yeri vardır ve tarihçesi de oldukça eskidir. Dini inanışlarda ya da sosyal yaşam içerisinde anlamlar taşıyan bu eski gelenek günümüzde estetik açıdan yapılmakta hatta bazı çetelerin özel dövmeleri bile bulunmakta. Her ne kadar eski olsa da Musevi dinlerde dövmeye hoş bakılmıyor. Deri üzerinden özel mürekkeplerin iğne yordamıyla deri altına işlenmesi işlemidir ve dövme yapılırken deriye binlerce kez iğne saplanarak deri altına mürekkep uygulanır. Deri altında kalan mürekkep yer ederek kalıcı olarak deri altına işlenir. Fakat bu işlem sağlık açısından tehlike oluşturabiliyor.

 

 

Dövmenin Zararları Nelerdir?

  • Enfeksiyon Riski: Dövme yapmak beceri, uzmanlık ve temizlik isteyen bir zanaat. Dövmenin nerede yapıldığı, kimin yaptığı ve yapılan ortamın arınık olması çok önemli. Tecrübesizce ve arınık olmayan ortamlarda yapılan dövmeler sağlığınız açısından problemler oluşturabilir. Kalitesiz boya ve malzeme kullanılması derinizi içten tahriş eder ve mikrop kapmasını sağlayabilir. İltihaplanma durumunda antibiyotik tedavisi gerekir. Bu yüzden illa dövme yaptırmak istiyorsanız temizliğinden emin olduğunuz yerleri tercih etmelisiniz.
  • Deri Hastalıkları: Dövme yaptırıldıktan sonra deri altında oluşan değişimler hücre bazında deriyi etkileyip hasta edebilir. Bunun sonucunda sedef, egzama, deri altı ödemleri gibi hastalıklar oluşabilir. Dövmenin zararları arasında yer alan bu durum en çok rastlanan şikayetler arasında da yer almaktadır.
  • Hamilelikte Bebek Gelişiminin Engellenmesi: Hamile iken dövme yaptırılması bebeğin sağlığını etkileyebilir. Boyaların içindeki kimyasallar yetişkinler için tehlike arz etmese de anne rahminde gelişim içerisinde bulunan bebek oldukça hassas ve bu kimyasallar bebeği oldukça zararlı yönde etkilemekte. Bu nedenle hamilelik sırasında dövme yaptırmak hiçbir koşulda önerilmez.
  • Cilt Kanseri Riski: Dövme yapılırken kullanılan boyalar tamamen kimyasallardan oluşmakta ve bunlar tamamen insan sağlığına zararlı maddeler. Deri altına uygulanan bu kimyasallar vücutta istenmeyen hücre bozukluklarına neden olabilir, bu da cilt kanseri olarak adlandırılır. Yapılan araştırmalarda da dövme yapılan dokularda cilt kanseri riskinin oldukça arttığı gözlenmiştir.

 

Dövme nasıl yapılır? 

  • İki şekilde yapılmaktadır:
  1. Derinin üst yüzeyine yapılan dövmeler: Bu dövmeler derinin altına inmeden sadece üst yüzeye yapılan dövmelerdir.
  2. Derinin altına yapılan profosyonel dövmeler: İğne yardımıyla boyanın derinin orta ve alt tabakalarına kadar işlenmesi sonucu elde edilir.
  • Dövmelerde çeşitli renkler ve özellikli boyalar kullanılmaktadır. Makine yardımı ile aynı bölgeye iğnenin defalarca enjekte edilmesiyle dövme deriye işlenir.

 

Dövme yaptırılırken çok acı çekilir mi?

Bu kişinin acıya olan dayanıklılığına ve dövmenin yaptırılacağı bölgeye göre farklılık gösterir. Yine dövmenin yaptırılacağı alanın büyüklüğü veya küçüklüğü bu durumu etkiler. Fakat kemik yapısının hemen üzerindeki ince derilerde ve sinirlerin yoğun olduğu (Örneğin kafa, diz kapağı) bölgelerde acı daha fazla hissedilir. Yumuşak bölgelerde (pazı, baldır gibi) bu acı daha az hissedilmektedir.

 

Dövme nasıl çıkarılır?

Lazer yöntemiyle dövmelerinizden kurtulmanız mümkündür. Derinin altında bulunan dövmeler lazer ışınları ile derinin tabaka tabaka soyulmasıyla vücuttan çıkarılır.

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir