Estetik Dolgunun Zararları
Estetik Dolgunun Zararları
Daha parlak, daha canlı ve daha ışıltılı bir görünüm sağlamak için yapılan estetik dolgu, yıpranma belirtilerinin ya da yapısal eksikliklerinin dikkat çektiği boyun, yüz ve el sırtında yapılan bir uygulamadır. Dünyada uzun yıllardan bu yana kullanılan estetik dolgu günümüzde giderek artmaktadır. Estetik dolguların tamamı bu konuda uzman olan dermatologlar ile plastik ve estetik cerrahlar tarafından yapılır ve deri içine ya da deri altına uygulanır. Uygulamamda kullanılan dolgu malzemelerinin bazıları özel karışımlarla hazırlanırken bazı uygulamalarda ise hastanın kendi yağ dokusundan alınan ya da kendi kanından alınan sıvılar kullanılır. Yağ dokusunun kullanıldığı estetik dolgularda herhangi bir bölge kısıtlaması yoktur, tüm bölgelere rahatlıkla uygulanabilir ancak hazır dolgular söz konusu olduğunda bu durum geçerli değildir. Bölgesel olarak dikkat edilmesi gereken yerler bulunur. Birçok kişinin kullandığı ve faydalandığı bu uygulamanın zararları var mı, varsa bu zararlar nelerdir tüm bu soruların cevaplarını aşağıdaki kısımda bulabilirsiniz. Estetik dolgunun zararları maddeler halinde aşağıdaki kısımda açıklanmıştır.
Estetik Dolgunun Zararları Nelerdir?
- Şişme riski: Estetik dolgular vücudun kullanıp geri atabileceği malzemelerden yapılmış ise herhangi bir tehlikeye yol açmaz. Ancak estetik dolgular bu şekilde olmayan malzemelerden ve işin uzmanı olmayan kişiler tarafından yapılırsa ciddi sorunlara neden olabilir. Estetik dolgunun zararları arasında en sık karşılaşılan durumlardan bir tanesi de işlem yapılan yerde şişlik oluşturmasıdır. Estetik dolgu işleminin profesyonel bir şekilde yapılmaması kişilerin dudaklarında ve yanaklarında ilginç şişliklere neden olabilir. Bu yüzden estetik dolguların muhakkak konusunda uzman olan kişiler tarafından yapılması gerekir. Bu şişler uzun süre boyunca iyileşmeyebilir.
- Psikolojik Etkisi: Estetik dolgu işlemlerinde yapılan hatalardan ya da eksikliklerden dolayı oluşan şişler kişilerin psikolojilerini olumsuz duruma getirir. Bu durumda olan kişilerin psikolojik olarak etkilendikleri bir gerçektir. Başarılı bir operasyondan sonra oldukça canlı ve ışıltılı bir görünüm elde etmeyi düşünen ancak hayal kırıklığı ile karşılaşan kişilerin sosyal yaşamları da olumsuz olarak etkilenir. Bu yüzden işlem yapılacak olan tesise, işlemi yapacak olan doktorun deneyimli olup olmamasına dikkat etmek gerekir. Aksi halde yukarıda bahsettiğimiz gibi olumsuz durumlar ile karşı karşıla kalınabilir. Bu durumun en kötü yanı ise bir kere bozulan bir dokunun yeniden düzeltilmesi oldukça zordur, bazı durumlarda düzeltme mümkün olmayabilir.
- Sertlik oluşumu ve diğer dokulara yayılma riski: Vücuttan atılan malzemeler ile yapılan estetik dolguların vücuda herhangi bir zararı olmaz ve bu malzemeler en fazla bir ay içerisinde vücut tarafından dışarı atılırlar. Ancak kalıcı olan estetik dolgular işlem yapılan bölgenin sertleşmesine ve çeşitli şekillerde kızarıklık oluşumuna neden olabilir. Hatta bazen oluşan sertlik çevre dokulara kadar yayılarak daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.