Düzensiz Adet Görmenin Zararları
Adet görme, yumurtalıklarda yer alan yumurtaların çatlayarak dışarı atılması sonucunda meydana gelen bir durumdur. Normal bir adet kanaması düzeni olan kadınlarda bu dönem 28 günde 1 olarak görülmektedir. Ortalama 5 gün devam eden bu adet kanaması boyunca kadınlar yaklaşık 40 mililitre kan kaybetmektedir. Bu döngü dışında oluşan kanamaların hepsi düzensiz adet kanaması olarak tanımlanmaktadır. Kadınların kendi doktorlarının ancak çok iyi şekilde belirleyeceği tedavi yöntemleri ile her düzensizlik tipinin kendine özgü sebepleri ve tedavi şekilleri bulunmaktadır. düzensiz adet kanamalarının sebepleri arasında gebelik başta gelmektedir. Bundan sonraki etken de tiroit bezi hormonlarının eksik veya fazla salgılanması durumudur. Bunlar hayati riskler taşıyan veya sorun denecek şeyler olmasa da düzensiz adet görmenin zararları da vardır ve belki de kadınlar için ciddi bir hastalık belirtisi olabilir.
Başlıklar
Düzensiz Adet Görmenin Zararları Nelerdir?
1-Polikistik over sendromu belirtisi olabilir: Çok sayıda kist içeren yumurtalık denen bu rahatsızlık, düzensiz adet gören kadınlarda sıkça rastlanan bir durum olmaktadır. Kanamanın olmaması sebebiyle rahim iç zarının kalınlaşmasına sebep olmakta ve rahim iç zarı kanseri riskini de artırmaktadır.
2-Kilo dengesizlikleri: Hormonsal bir durum olan adet görme, kadınların bünyesini ciddi bir oranda etkilemektedir. Düzenli adet görülen kadınlarda, kilo problemleri pek sık yaşanmamaktadır çünkü hormonsal değişikliklerin normal seyrinde olduğu bilinmektedir. Ancak düzensiz adet kanamalarında kişilerin çoğu aniden kilo alma veya verme gibi sıkıntılar çekebiliyorlar.
3-Psikolojik etmenler: Hormonsal bir duruma bağlı olduğunu söylediğimiz adet kanamaları, düzensiz olduklarında kadınlar için çekilmez bir durum haline gelmektedir. Psikolojik olarak ciddi anlamda kadınları depresyona, aşırı yemeye, sürekli şişkinlik çekmeye ve agresif olmaya yöneltebilecek şekilde etkileri görülebilmektedir.
Adet düzensizliği nasıl tedavi edilir ?
- Adet düzensizliği olan kişilerde ilk başta adet döneminin üçüncü günüde veya beşinci gününde hormanlarla ilgili bazı testler yapılır.
- Eğer hormonel olarak bir problemle karşılaşılmaz ise kişinin kilo durumuna bakılır. Fazla kiloları var ise kişiden diyet programı uygulaması istenir. Yine tersi bir durum durum söz konusu ise yani aşırı derecede kilo kaybı yaşanıyorsa yine eski sağlığına kavuşması için kişi gerekli yerlere yönlendirilir.
- Gündelik hayatta yaşanan aşırı stres veya özel hayatıyla ilgili yaşadığı problemlerin neden olduğu depresyon durumları adet düzensizliğine neden olabilir. Bu tarz durumlarda adet düzensizliği olanlar psikiyatristlere yönlendirilir.
Adet düzensizliğinin nedenleri nelerdir?
- Aşırı stres,
- Hormonel düzensizlikler ve yumurtalık kisti,
- Rahim içerisinde bulunan tümörler,
- Adet düzensizliğinin başladığı dönemlerde aşırı derecede kilo almışsanız veya tam tersi aşırı derecede kilo vermişseniz,
- İyi bir beslenme programına uyulmaması yani sağlıksız beslenme adet düzensizliğinin en bilinen ve en sık karşılaşılan nedenleridir.
Adet Gecikmesinin Vücuda Verdiği Zararlar
İşte adet gecikmesinin vücuda verdiği zararlar:
- Adet gecikmesi hormonal dengesizliklere neden olabilir. Bu hormonal değişiklikler vücutta birçok sistemi etkileyebilir ve kilo alma, yorgunluk, uyku bozukluğu, sıcak basması ve diğer semptomlar gibi bir dizi olumsuz sağlık etkisiyle sonuçlanabilir.
- Adet gecikmesi, polikistik over sendromu gibi hormonal bozuklukları tetikleyebilir. Bu sendrom yumurtalıkların normalden daha büyük olmasına neden olur ve adet döngüsünü etkileyebilir. Bu durumda adet gecikmesi sıklıkla ortaya çıkabilir ve tedavi edilmezse kısırlık gibi ciddi sonuçlara yol açabilir.
- Uzun süreli adet gecikmesi kısırlığa neden olabilir. Düzenli adet döngüsü, gebelik şansını artırırken, düzensiz adet döngüsü ise gebelik şansını azaltabilir.
- Adet gecikmesi ayrıca anemi gibi bir dizi sağlık sorununa neden olabilir. Uzun süreli adet gecikmeleri, vücudun demir seviyelerini düşürebilir ve kansızlığa neden olabilir.
- Adet gecikmesi, endometriozis gibi diğer jinekolojik sorunları da tetikleyebilir. Bu durumda, rahim astarı, rahim dışında büyümeye başlar ve adet döngüsünde ağrıya ve kanamaya neden olabilir.
- Adet gecikmeleri, östrojen seviyelerini artırarak rahim kanseri riskini artırabilir. Uzun süreli adet gecikmeleri, bu riski daha da artırabilir.
Adet gecikmeleri nadiren ciddi sağlık sorunlarına neden olsa da, bazı durumlarda önemli bir sorunun belirtisi olabilirler. Bu nedenle, uzun süreli adet gecikmeleri yaşayan kadınlar, doktorlarına danışarak, altta yatan sorunun tanısını ve tedavisini almalıdırlar.