Düz Tabanın Zararları

Düz Tabanın Zararları

Ayağında düz taban olma sorunu bulunan kişilerin, hem günlük hayatlarında hareketleri kısıtlanmakta hem de vücudun kısa sürede çok fazla yıpranmasına sebep olabilmektedir. Düz tabanlık rahatsızlığında görülen belirtiler erken yorulma, içe basma, dizlerin birbirine çarpması ve ayaklarda sıklıkla hissedilen ağrılar olarak sayılmaktadır. Yaş ilerledikçe de kişilerin duruşlarında da değişikliğe sebep olarak daha ciddi sıkıntılar ortaya çıkabilmektedir.

Düz taban tedavisi nasıl yapılır?
Ortapedi uzmanları ayakların hareket kabiliyetini izleyerek ya da röntgen ile kesin bir karara varabilirler.

Düz tabanlık tedavisinin ilk aşaması kişinin kullandığı ayakkabının değiştirilmesidir. Böyle durumlarda ayakkabı tabanı destekleyen tabanlar kullanılmaktadır. Ancak bu değişikliğin de yetersiz kalması durumunda, sadece cerrahi yöntemler ile tedavi sağlanabilir. Yumuşak topuklu ayakkabılar, geniş ayakkabılar ve ön bölümü ayağı sıkmayacak şekilde tasarlanan ayakkabıları seçmek kişilerin sağlığı açısından daha faydalı olacaktır. Zaten bu durum sadece düz tabanlılar için değil herkes için geçerli bir durumdur. Peki ayaklarda görülen bu düz tabanın zararları nelerdir?

 

Düz Tabanın Zararları Nelerdir?

1-Çocukların vücut gelişimine etkileri: Çocuklarda düz tabanlık sorunu çok hızlı veya çok yavaş yürüme ve yanlış yürüme problemlerine sebep olmaktadır. Bununla baş etmek için en doğru çözüm yine ayakkabı değişikliği yaparak, ortopedik ayakkabılar kullanmaktır.

2-Bel rahatsızlıkları: Ayaklar tüm vücudun ağırlığını taşıyan ve vücut dengesini buna göre ayarlayan organlarımızdır. Dolayısıyla ayaklarda yaşanacak düz tabanlık gibi sorunlar, bu dengenin bozulmasına ve taşınan ağırlığın bel ve alt bölgelere yansıyarak kişilerin günlük hayatlarını olumsuz derecede etkileyebilmektedir.

3-Ayak eklemlerinin deforme olması: Düz tabanlık zamanında tedavi edilmezse kişilerin geleceklerinde karşılaşacakları sorunlardan olan ayak eklemleri deformasyonuna yol açacaktır. Böylece ayak kemikleri ve parmakların şekillerinde de bozukluklar ortaya çıkacaktır ve tedavi olunmadığı sürece topuk şeklinin de bozulması kaçınılmazdır.

 

Düz tabanlı olan kişiler askerlik yapabilir mi? 

Kişiler askere alınırken bazı sağlık muayenelerden geçmektedir. Bu muayeneyi gerçekleştiren kurum TSK’dır. Kişilerin sağlık olarak askerlik yapıp-yapamayacağı hususundaki kararları TSK’nın yetkilendirmiş olacağı sağlık görevlileri verecektir. Bu durum TSK Sağlık Yeteneğinin 66. maddesinde açıkça belirtilmektedir.

 

Düz tabanlık nasıl anlaşılır?

  • İlk aşamada böyle bir durumdan şüphe duyulduğunda ıslak ayaklarla yere basılır. Eğer ayak iç kısmında oluşan leke geniş bir alanı kaplıyor ve boşluk kalmıyor ise bu düz tabanlı olmanın işareti olabilir.
  • Ortapedi uzmanları kişilerin topukları üzerinde ayağa kalkabilme yeteneğine bakarak veya iç ayak hareketlerine bakarak daha sağlıklı ve kesin kararlar verebilirler. Çekilen röntgenlere göre kişinin tedavi sürecine başlanır. Bir sağlık uzmanına başvurmadan karar vermek hem yanlış hem de sağlık açısından riskli olacaktır.

 

Düz tabanlı kişiler nasıl tedavi edilir?

  • Tedavi sürecinde en önemli kısım erken teşhisin yapılmasıdır. Teşhis yapıldıktan sonra çocukluk döneminde veya yetişkinlik döneminde olan kişilere uygun olacak bir ortapedik tabanlık verilir. Bu tabanlık ayağı destekleyerek daha konforlu ve daha rahat yürüyüş imkanı sağlar.
  • Eğer kemik yapısından kaynaklanan ağrılar fazla olursa ve yürüyüşü engelleyen bir durum söz konusu ise bu durumlarda cerrahi operasyonlar da yapılabilmektedir.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir