Obezitenin Zararları

Obezitenin Zararları

Obezitenin zararları tüm hayatınızı etkileyebilir. Kalp hastalığı, diyabet, kanser, yüksek kan basıncı bazı potansiyel tehlikelerdir. Obezite yaşam tarzınız ile birlikte oluşabilen bir hastalık olduğu gibi aynı zamanda genetik olarak da bireylerde meydana gelebilmektedir. Günlük yaşantımızın teknoloji ile kolaylaşması sonucu obezite ciddi seviyelere ulaşmıştır. Bunun yanı sıra fast food alışkanlıkları da obezite oluşumuna neden olmaktadır. Obezite günümüzün en ciddi ve en yaygın hastalıklarından birisidir.

 

Obezitenin zararları nelerdir?

 

  • Yüksek kan basıncı: Vücutta fazla yağ olması fazla kan damarı gerektirir ve oksijen ile besin taşıması için bu damarlarda oluşan baskı artar. Bu durum normalden daha fazla kan pompalanmasına neden olur ve özellikle atardamarlarda kan basıncı artar. Bunun yanı sıra fazla kilo kalp atış hızlarını arttırır ve vücudun her kesimine kanın iletilmesini engelleyebilir.
  • Diyabet: Obezite tip 2 diyabetin başlıca nedenlerinden biridir. Bu tip diyabet yetişkin dönemde gözlense de aslında çocukluk döneminde baş göstermektedir. Obezite kan şekeriniz düzenleyen insülin hormonu direncinin dengesini bozar. İnsülin direnci oluştuğunda kan şekerinizde yükselmeler meydana gelir. Bu durum daha da fazla kilo almanıza neden olur.
  • Kalp hastalığı: Obezite olan kişilerde normal bireylere göre damar sertliği 10 kat daha fazla görülmektedir. Kalbi besleyen arterlerde yağlanmaya neden olarak koroner arter hastalıklarına da neden olur. Atardamarlarda daralma sonucu kalbe az kan akımı, göğüs ağrılarına veya kalp krizine de neden olabilir. Aynı zamanda kalbe giden damarlarda kan pıhtılaşması sonucu felç oluşumu da obezitenin zararları arasında yer almaktadır.
  • Eklem problemleri: Obezite sonucunda kemikler ve eklemler üzerine fazla ağırlık biner. Bu durum genellikle dizleri ve beli etkiler. Bu durum normalde eklem ameliyatları ile çözümlenirken obezite olan hastalarda bu tür ameliyatlar yüksek risk teşkil etmektedir.
  • Kanser: Özellikle kadınlarda fazla kilolu olmak meme kanseri, kolon kanseri, safra kesesi kanseri ve rahim kanseri gibi ciddi risklere neden olabilmektedir. Aşırı kilolu erkeklerde ise kolon kanseri ve prostat kanseri oluşumu normal bireylere göre 15 kat daha fazla görülmektedir.
  • Metabolik sendrom: Ulusal kolesterol eğitim programı, metabolik sendromların genellikle kardiyovasküler sistem sorunlarından kaynaklandığını söylemiştir. Abdominal obezite yüksek kan kolesterolü, yüksek kan basıncı ya da glukoz intoleransı olmadan insülin direnci ve inflamasyona neden olabilir. Bu durumlar metabolik sendromların içerisinde yer almaktadır. Ülkemizde aşırı kilolu veya obezite sorunu yaşayan kişilerden üçte biri metabolik sendromlara maruz kalır.
  • Psikososyal etkiler: Obezite ideal olan beden ölçülerinin dışında kalması nedeni ile ciddi psikolojik sorunlara neden olabilir. Kilolu ve obez kişiler genellikle bu durumlarından dolayı suçlanmaktadırlar ve tembel ya da zayıf iradeli olarak kabul edilmektedirler. Bu tepkiler kişilerde ciddi depresyon ve bunalım gibi sorunlara neden olabilir.
  • Beyin: Sinir sistemi ve beyinde iletişimi hızlandıran ve sinirleri kaplayan bir kılıf vardır. Bu kılıf obezite nedeni ile kişilerde ciddi hasarlar oluşmasına neden olur. Sonuç olarak düşünce bozuklukları, uzuvlarda hissizlik ve hareket kabiliyetinde yavaşlama gibi sonuçlar gözlemlenir.

 

Obezitenin nedenleri nelerdir ?

  1. obezitenin nedenleri 3Yanlış Beslenme. Özellikle fast food ürünleri ile birlikte hem ülkemizde hem de dünyada obezite olanların sayısı hızla artmaktadır. Düzensiz beslenme, sağlıksız yiyecekler, aşırı tatlı tüketimi obezitenin başlıca nedenlerindendir.
  2. Spordan uzak kalmayın. Sağlıksız yeme alışkanlığının yanında vücudun hareketsiz kalması obeziteye davetiye çıkarıyor. İyi bir diyet programı ve düzenli spor, daha sağlıklı ve fit kalmanızı sağlayacaktır.
  3. Metabolik ve hormonal etmenler de obeziteye neden olabilir. Yapılan araştırmalarda obezitenin, metabolik ve hormonal bozukluklardan kaynaklanabildiği görülmektedir.
  4. Diğer nedenler. Yaş, cinsiyet, maddi koşullar, genetik yapı, psikolojik durum, ilaç kullanımı, sigara ve alkol kullanımı gibi etmenlerin hepsi obezitenin nedenlerindendir.

 

Obezitenin tedavi yöntemleri nelerdir?

 

  • Obezitenin zararları 2Diyet tedavisi. Sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması ve düşük kalorili diyetlerin uygulanması hayat önem taşımaktadır.
  • Egzersiz ve aktivite. Fiziksel aktivite ve egzersiz obezite tedavisinin önemli bir parçasıdır. Yürüyüş yapmak, spor salonlarında herhangi bir programa katılmak ve bunu düzenli olarak yapmak gerekir.
  • Davranışsal değişikler. Düzenli ve sağlıklı bir yaşam, yanlış alışkanlıklarımızın değiştirilmesiyle mümkündür. Düzensiz uyku, gece yarısı yeme alışkanlığı, stres gibi etkenler obezitenin habercisidir.
  • Cerrahi müdahale. Bu durum sizin aşırı kilolarınızdan kalıcı olarak kurtulmanızı garanti etmez. Kısa vadeli bir çözümdür.  Ameliyattan sonra yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz ve sürekli olarak sağlıklı beslenmeniz gerekir.

Bir anda kilo kaybı ve sağlıksız diyetler sizi farklı kötü sonra sürükleyebilir. Obezitenin zararlarından korunmak için sağlıklı beslenme şarttır. Düzenli egzersiz ve düzenli bir hayat diğer önemli faktörlerdir. Obezitenin birçok tedavi yöntemi vardır. Bu tedaviler doktor kontrolü altında yapılmalıdır. Bu yüzden obezitenin nedenleri iyi araştırılmalı ve kişiye uygun tedaviler uygulanmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı
Kapalı