Böbrek Büyümesinin Zararları
Böbrekler tüm omurgalı canlılarda bulunan boşaltım organlarıdır. Görünüş itibari ile fasulyeyi andırmakta, sağ ve sol tarafta olmak üzere 2 tanedir. Fakat tek ve sağlıklı bir böbrekle de sıkıntısız bir hayat yaşamak mümkündür, ancak daha fazla çalışması gerekeceği için daha dikkatli davranılmalıdır. Kısaca böbreklerin görevleri konusuna da değinerek asıl konumuza giriş yapalım.
Böbreklerin Görevleri;
- Vücudumuzun su ve elektrolit dengesini sağlamak
- Kandaki asit-baz dengesini düzenlemek
- Vücudumuzda bulunan zararlı maddelerin yani üre, toksinler, ürik asit ve ilaç kalıntılarının vücuttan idrar yolu ile atılmasını sağlamak
Başlıklar
Böbrek Büyümesi Nedir?
Tıp dilinde Hidronefroz olarak tanımlanmaktadır. Böbrekte idrarın toplandığı yerin farklı sebeplere bağlı olarak büyümesi ve genişlemesi olarak tanımlanmaktadır. Böbrekler vücudumuzda bir filtre gibi çalışarak zararlı olan maddelerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Sağlıklı bir insanın böbrekleri genellikle 9-13cm olarak bilinmektedir. Böbrek büyümesi olarak nitelendirilen durum aslında böbreğin kendisinin tümüyle büyümesi değilde idrar taşımakla görevli olan oluşumların genişlemesinden kaynaklanan bir durumdur. Böbreklerin normal ölçüler dışında anormal bir şekilde büyük olmaları böbrek büyümesi veya genişlemesi durumundan kaynaklanmaktadır. Böbrek büyümesi problemi her yaştan insanın başına gelebildiği gibi kadınlarda hamilelik döneminde de ortaya çıkabilmektedir ve hatta anne karnındaki bebekte dahi bu sorun tespit edilebilmektedir.
Böbrek Büyümesinin Belirtileri;
- Yorgunluk; böbrek büyümesinin belirtileri arasında en sık rastlanan ve ilk sırada yerini alan semptom olarak belirtilmektedir. Yorgunluk ise anemi nedeniyle artmaktadır ve kaynağında yine bu neden yatmaktadır. Hastaların yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürmektedir.
- Yüksek Tansiyon; böbrek büyümesi problemi yaşayan kişilerde yüksek kan basıncı sıkça görülen bir sorundur hastalığın daha ilk evrelerinde orteya çıkmaktadır. Böbrek büyüme hastalığı olan kişilerde yüksek tansiyon mutlaka kontrol altına alınmalıdır aksi takdirde ciddi sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir.
- İdrarda Meydana Gelen Değişiklikler; böbrek büyümesi olan hastalarda idrarda renk değişimi, idrarın köpüklü olması ve anormal bir sıklıkta gece idrara çıkma gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
- Sırt ağrısı; böbrek büyümesi hastalığının yine en belirgin etkilerinden birisi de sırt ağrısıdır. Böbreğin şişmesi ile doğru orantılı olarak böbreğin etrafında bulunan organlar üzerinde bir baskı oluşmaktadır bu da sırt ağrılarına neden olmaktadır.
- Bulantı ve Kusma; Böbrek büyümesi olan hastalarda meydana gelen sindirim sistemiyle alakalı en belirgin problemler mide bulantısı ve kusmadır.
- Kaslarda Oluşan Kramplar; Böbrek büyümesi problemi yaşayan kişilerde kas sistemi ile ilgili ortaya çıkan en belirgin sıkıntı kaslarda kasılma ve kramp şeklinde meydana gelmektedir.
Böbrek Büyümesinin Sebepleri;
Böbrek neden büyür? Böbreklerden süzülmüş olan idrarın idrar kesesine iletilmesine veya keseden çıkışına engel olabilecek tıkanmalar bu nedenlerin kaynağını oluşturmaktadır. İdrar yollarında bulunan taş veya tümör idrarın boşaltılmasına engel oluyorsa, prostat, hamilelik ve üreter kıvrılmaları da aynı şekilde idrarın vücuttan atılışını zorlaştırdığı için bu hastalığın oluşumunda zemin hazırlamaktadır.
- Polikistik Böbrek Hastalığı; Böbrekler Polikistik Böbrek Hastalığı nedeniyle de büyüyebilmektedir. Polikistik böbrek hastalığı böbreklerde kistlerin oluşması ve bu kistlerin su ile dolması nedeni ile oluşmaktadır. Teşhisi geciktiğinde böbrek yetmezliğine neden olmaktadır.
- Amiloidoz; vücudun ihtiyacı olan proteinler dışında anormal özellik gösteren proteinler üretmesi ve bu proteinlerin vücutta birikmesi bu hastalığa neden olmaktadır. Böbreklerin yanısıra kalp ve akciğerde de etkisini gösterebilmektedir.
- Pyelonefrit; mesaneden idrar yoluna yayılarak böbreklerden birinin veya herikisinin birden büyümesine neden olan bir enfeksiyondur.
- Hidronefroz; idrar yolu kanallarının kapanması sonucu böbrek şişerek büyümeye başlar. İdrar mesaneye atılmadığı sürece böbrekte birikerek böbrekte büyümeye neden olacaktır. Bu durum hidronefroz olarak bilinmektedir. Sırt ağrısı, ateş, ağrılı idrar çıkarma yaygın belirtileridir.
- Piyonefroz; hidronefrozdan daha ileri bir safhadır. Böbrekte iltihaplanmalara neden olabilmektedir. Ateş, ağrı ve üşüme yaygın belirtileridir.
Bebeklerde Böbrek Büyümesi;
Bebeklerde böbrek büyümesi tehlikeli midir? bu durumla karşı karşıya gelmiş olan her anne babanın aklını kurcalayan soruların başında gelmektedir. Kısaca açıklayacak olursak; Bebeklerde böbrek büyümesi anne karnındayken ultrason incelemesinde anlaşılabilmektedir. Anne karnındayken böbrek yapısı ve dokuları üzerinde oluşan kistler nedeniyle anormal büyüme gösterebilir. Her ne kadar anne adayları için çok üzücü bir durum olsa da tek böbrekte olduğu sürece hayati risk oluşturmamakta sağlıklı tek bir böbrek de normal bir yaşam için yeterli olabilmektedir. Ancak nadiren de olsa iki böbrekte de bu durumla karşılaşılabilmekte ve bu da hayati bir risk oluşturmaktadır. Eğer bebeğin doğumuna engel olmamış ise doğumdan sonra acil olarak böbrek nakli gerekecektir.
Böbrek Büyümesi Tedavisi İçin Şifalı Bitkiler;
Böbrek büyümesi teşhisi konulmuş olan hastalar tıbbi anlamda gerekli olan bütün prosedürleri yerine getirmelidir. Doktorunun bilgisi dahilinde alternatif tıp’ta bu hastalığa çözüm sağlayabilecek tedavi şekilleri uygulanarak bu konuda fayda sağlamak mümkün olabilmektedir.
Böbrek büyümesinde kullanılabilecek şifalı bitkiler; mısır püskülü, atkuyruğu, biberiye, kiraz sapı, karahindiba,marul tohumu, zencefil çay gibi demlenerek içildiğinde idrar attırıcı özelliği nedeniyle böbrekte bulunan tıkanmanın açılmasına fayda sağlamaktadır. Ayrıca ısırgan, mısır püskülü ve avokado çayları da varsa taşların düşmesine yardımcı olarak kanalların açılmasına yardımcı olmaktadır. Bol bol su içmek de ihmal edilmemelidir.
İlgili Makaleler;
Böbrek Hastalıklarının Sağlığa Zararları