Araknoid Kist Zararları

Araknoid Kist Zararları

Araknoid, beyni kaplayan zarın ismidir. Örümcek ağına benzemesi sebebiyle araknoid adını almıştır. Beyin omurilik sıvısı da bulunan beyin yapısında, bu zarın çift hale gelmesi ve herhangi bir yerin yırtılmasıyla ile beyin omurilik sıvısının içeri dolması sonucu araknoid kist oluşur. Anne karnındaki değişiklik sırasında oluşur. Erkeklerdeki riski fazladır. Araknoid kist beyin yüzeyinin ve yarıklarının her kısmında olabilir. Herhangi bir şekilde belli olmak zorunda değildir, CT ve MRI testlerinin herhangi bir amaçla yapılması sırasında tesadüfen fark edilebilir. Araknoid kistin büyümesi ile beyindeki yerleşim yerlerine göre farklı belirtiler vermektedir. Araknoid kistin zamanla büyümesi, kist içine doğru beyin omurilik sıvısının sadece tek yönlü akımına imkân veren valf mekanizmasıyla ve kisti çevreleyen zarı oluşturan hücrelerin salgılarıyla açıklanıyor. Yetişkinlerde ve çocuklarda araknoid kist zararları farklı belirtilerle ortaya çıkabiliyor.

 

Araknoid Kist Zararları Nelerdir?

Araknoid kist nedir?
Araknoid kist ölümcül olabilir.

Yetişkinlerde araknoid kist zararları;

  • Baş ağrısı: Kistin büyüklüğüne göre değişebilen şiddette baş ağrıları meydana getirmektedir.
  • Bulantı ve kusma: Özellikle yetişkinler için en sık görülen araknoid kist etkilerindendir. Gün içinde kesintisiz şekilde mide bulantısı hissetme ve çok kısa aralıklarla sürekli olarak kusma eylemi gerçekleşebilmektedir.
  • Fiziksel bozukluklar: Araknoid kiste sahip yetişkin bireylerde, kistin beynin hangi tarafında yer aldığı ve beyindeki hangi merkezleri etkilediğine göre değişiklik göstererek, dengesiz yürüme ve tek yanlı güççe kaybı etkileriyle ortaya çıkabilmektedir.
  • His kusurları: Kişilerin duyu organlarıyla yaptıkları birçok eylem konusunda hissiyat sorunları ortaya çıkabilmektedir. Hangi hislerin zayıflayacağı, yine beyindeki kistin yeri ve etkilenen beyin lobunun içinde bulunan yönetim merkezleri ile alakalıdır.
  • Ruhsal bozukluklar: Araknoid kist sebebiyle, kişiler bir takım psikiyatrik sorunlara meyilli olabilmektedir. Halüsinasyon, depresyon, olaylara karşı aşırı hassasiyet ve şüphecilik gibi olumsuz etkileri olabilir.

Bebek ve çocuklarda araknoid kist zararları;

  • Beyin hasarları: Yarıkları dolduran beyin omurilik sıvısının miktarını etkileyerek büyüme ve gelişme gösteren araknoid kistlerin bir diğer zararlı etkisi, beyinde omurilik sıvısının göllenmesine sebep olmaktadır.
  • Gelişim dönemlerini etkileme: Beyin tüm işleyişin yönetim organı olarak içinde tüm merkezleri bulundurduğu için, beyinde bulunduğu tarafa göre büyüme merkezini etkileyebilir, bebek ve çocuklarda ergenliğe erken girmeyi ve gelişim geriliğine sebep olabilmektedir.
  • Kafa büyümesi ve şekil bozukluğuna sebep olma: Beyin boşluklarına dolarak etki ettiği için, özellikle bebeklerde sıvının bulunduğu tarafta aşırı birikme varsa, kafa şeklinin değişmesi, tek tarafın büyüyerek şekil bozukluğu oluşturması şeklinde zarar verebilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir