Atık Pillerin Zararları
Pil nedir? Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren bir aygıt. Pillerin kimyasal yapısından da bahsedecek olursak; çinko, kurşun, civa, kadmiyum, demir, mangan, lityum, kobalt ve nikel gibi maddeleri içeriğinde bulundurmaktadır. Konumuzun girizgahında evimizde yada yaşantımızın her alanında kullandığımız pillerin kullanım mahiyetinin ve içerisinde bulunan maddelerin neler olduğuna değinerek başlamak istiyoruz. Evet hemen hemen yaşantımızın her alanında kullanıyoruz ve yapısı itibariyle küçük oldukları için de masum bir araç olduğunu düşünenlerimizin sayısı azımsanmayacak derecededir. Pillerin kısaca kullanım alanlarına da değinecek olursak kumandalar, oyuncaklar, işitme cihazları, saatler, kablosuz telefonlar, kameralar, fotoğraf makineleri, hesap makinesi ilk akla gelenler arasında yer almaktadır.
Atık Pil Zararları
Pillerin hayatımızı kolaylaştırdığı, birçok alanda kullanıyor oluşumuz ve bizlere sağladığı faydalar yadsınamaz bir gerçek. Ancak ömrü tükenen pilleri ne yapmamız gerektiği hakkında ve pillerin insanlara, doğaya ve diğer canlılara ne derece zarar verebileceği konusunda bilgi sahibimiyiz peki? Piller metal içerikli olduğu için doğaya atıldığında yok olmazlar. Toprağa atılan piller toprağı zehirler, sulara atılan piller suları zehirler bu zehirlenmeler neticesinde ekosistemde bulunan bütün canlılar olumsuz etkilenmektedir.
Bir adet kalem pil toprağa atıldığında 4 metreküp toprağı zehirleyebilme potansiyeline sahiptir. Yine 1 adet atık pil 600 bin ton suyu zehirleyebilir bu da yaklaşık 10 kişinin 1 yıllık su tüketimine denk gelmektedir. Yalnızca insan değil toprak, toprakta yaşayan canlılar, su ve suda yaşayan bütün canlılar bu olumsuzluktan etkilenmektedir. Kısacası atık pillerin zararları yalnızca insanları değil tüm doğayı ve tüm canlıları etkilemektedir.
Yapısında bulunan civa, kadmiyum,kurşun gibi ağır metallerin herhangi bir yolla insan vücuduna nüfüz ettiğinde oldukça ciddi sorunlara yol açması kaçınılmazdır. Atık pillerin zararlarını madde madde açıklayarak daha anlaşılır hale getirmek için uzmanların konuyla ilgili görüşlerine yer verelim;
Civa: pillerde bulunan 1 gr. Civa 10 milyon litre temiz suyu zehirlemekte, 2 ton balık türünü zehirlemekte, topraktan elde edilen 20 bin ton besini zehirlemektedir. Civa doğada bozulmadan kalabilir, akmış pildeki cıvanın deri veya solunum yolu ile vücuda girmesi mümkündür. Bu maddenin çok az miktarda bulaşması dahi çok ciddi sorunlara neden olabilir. Nörolojik bozukluklara, kansere, sinir sisteminin , , böbrek , karaciğer ve beyin dokularının zarar görmesine ayrıca kromozomları tahrip ederek sakat doğumlara neden olmaktadır.
Kadmiyum: piller çöpe atıldığında içeriğinde bulunan bileşenler serbest hale gelerek toprağa ve suya karışabilirler. Dolayısıyla içme suyuna veya almış olduğumuz besin maddelerine de sızması sözkonusu olabilir. Böbreküstü bezlerini tahrip eder, akciğer hastalıklarına neden olur, vücuttaki dokuların tahrip olmasına ve kansızlığa neden olur.
Kurşun: diğer maddelerde olduğu gibi kurşun da vücudumuza solunum yolu,aldığımız besinler ve içtiğimiz su yoluyla girebilir. Kısırlığa, işitme sorunlarına, kansızlığa, mide ağrısına, böbrek ve beyin iltihaplanmasına ve çağımızın vebası kansere neden olmaktadır.
Peki evlerimizde bulunan atık pilleri ne yapmalıyız;
*Atık piller toprağa gömülmemeli, denize, akarsuya vb. yerlere atılmamalıdır.
*Atık piller evsel çöplere kesinlikle karıştırılmamalı, ayrı biryerde muhafazalı olarak (naylon torba, kavanoz)biriktirilerek atık pil toplama kutularına atılmalıdır.
*Atık piller içerisinde bulunan bazı metaller geri dönüşüm sayesinde tekrar kullanılabilir hale getirilmektedir bu nedenle atık pil toplama merkezlerinin öğrenilmesi konusunda duyarlı olmaya çalışmalıyız.
* Çocuklarımızın birçok oyuncağında kullanılmaktadır. Çocukların bu gibi ağır metallerden etkilenmesi biz büyüklere nazaran daha kolaydır bu nedenle özellikle anne babalar ve öğretmenler bu konuda daha duyarlı davranarak çocuklarına atık piller hakkında bilgi vererek onlara atık pillerin nasıl muhafaza edilmesi gerektiğini öğretmeli hem de onlara bu konuda güzel bir rol model olmalıyız.
Şunu ifade etmeden geçemeyeceğim “ bu dünya yalnız bize ait değil içerisinde yaşayan tüm canlılara ve onların yaşama hakkına saygılı olmak zorundayız. Kendi hayatımızı kolaylaştırmak adına yada üşendiğimiz basit bir iş uğruna başkalarına, doğaya ve daha doğmamış bebeklere kirleterek bıraktığımız bu dünya bizlerin kişisel mülkü değildir. Zararlari.org ailesi olarak düşüncemiz Bu konuda hassasiyet göstererek yaşamalı ve etrafımızdakilere örnek teşkil etmeliyiz.