Arı Sokmasının Zararları

Arı Sokmasının Zararları
Arılar bal üretmek amacıyla açık alanlarda yer alan kovanlarda bakılan bir böcek türüdür. Arı vücudunun arka kısmındaki zehir kesesi ve iğnesi ile insan dahil her canlıyı sokma ve zehirleme kapasitesine sahiptir. Tehlike hissettiklerinde, kışkırtıldıklarında ve özellikle sıcak havalarda davranışları daha saldırgan olabilmektedir. Karşısındaki canlıyı refleks olarak sokar ve zehir kesesindeki sıvıyı deri altına iletir. Arılar, sokma işleminden sonra iğnesini çıkartmak ister ancak bunu başaramaz ve iğne, zehir kesesi ve iç organların bir kısmı ile beraber doku üzerinde kalır. Ayrıca arılar sokma işleminden sonra kendileri de ölür ve geriye canlıya bıraktıkları zehrin, sinir ve bağışıklık sistemine etkisi veya alerjik reaksiyon gibi arı sokmasının zararları kalmaktadır.
Arı sokmasının zararları nelerdir?

- Şişlik oluşumu: Arı sokması durumunda o noktada şişlik gözlenir. Arının iğnesinin ne kadar zehir salgıladığına ve iğnenin derinin ne kadar içine işlediğine göre şişliğin boyutu da değişmektedir. Ayrıca şişen yerde morarma ve kaşıntı da olabilmektedir.
- Baş ağrısına sebep olma: Kişiyi sokan arı sayısına göre değişiklik gösteren şiddette baş ağrısı hissedilmektedir. Tek arı genelde hissedilecek derecede baş ağrısına sebep olmaz ancak yine de bu hassasiyet kişiden kişiye de değişiklik gösterebilmektedir.
- Zehirleme ve alerjiyi tetikleme: Alerjisi olan kişilerde arı sokması pek kolay atlatılamayabilir. Dolaşım ve bilinç bozuklukları, ağız ve dil bölgelerinde şişlik oluşmasına sebep olabilmekte, hatta ölümcül olabilmektedir.
- Titreme, ateş ve halsizlik: Bu tepkiler arının soktuğu bireyin yaşına göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca vücuda giren zehir miktarı da bu etkilerin ne kadar süre boyunca yaşanacağını de etkilemektedir. Özellikle yaşlılar ve çocuklar, bu durumun birkaç saate kadar sürmesi durumunda hastaneye yatırılarak tedavi edilmelidir.
- Yutma Güçlüğü: Boyun bölgesinden sokan arıların veya genelde meyve yerken arının yanlışlıkla yutulması gibi bir durumda, diğer tüm zararlı etkilere ek olarak yutma ve solunum güçlüğü görülebilmektedir. Böyle bir durumda yine özellikle çocuklar ve bebekler için, vakit kaybetmeden hastaneye gidilmeli ve gerekli tedaviyi yaptırmak gerekmektedir.
Arı Zehri:
- Arı zehri dünya üzerinde yaygın olarak eklem problemleri ve romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
- Arı zehri bazı gribal enfeksiyonların tedavisinde kullanılırken aynı zamanda iyi bir ağrı kesici olduğu da bilinmektedir.
- Bazı egzama ve deri hastalıklarının tedavisinde de kullanılıyor fakat bu yöntemi deneyen kişiler arasında alerjisi olduğu için arı zehrinin zararlarından nasibini alanlarda mevcut.
- Arı zehri sinüs problemlerine, migrene, ülsere ve astıma da iyi gelmektedir.
Arı sokmasının zararları hakkında bilgi sahibi olmanız çok önemli. Bu tedaviler tamamen doktor kontrolü altında yapılmalı. Çünkü arı sokmasına karşı alerji riski her seferinde bulunmakta ve eğer yanınızda ilaç bulundurmuyor iseniz, yakınınızda sağlık kuruluşu yok ise, sonuçları hiçte hoş olmayabilir.