Tüp Bebek Tedavisinde En Çok Sorulan Sorular Ve Cevapları
Bu yazıda, tüp bebek yaptırmak isteyen herkes kafasında oluşan soru işaretlerinin yanıtlarını bulabilir.
Tüp bebek uygulaması sırasında cinsel ilişkiye girip girmemekle ilgili çoğu çift sıkıntı yaşar. Tedavi sırasında cinsel ilişkiyle ilgili kesin kararı doktor vermelidir ama işlemin başarısından sonra belirli bir dönem için cinsel ilişkiye girilmesinde sakınca yoktur. Klinikte uygulanan tüp bebek işleminde boş gebelik oluşma ihtimali bulunmaktadır ancak ihtimal normal gebeliklere oranla çok düşüktür. Her gebeliğin risk taşıdığını unutmamak gerekir. Tüp bebekte döllenmiş yumurta rahime yerleştirildiğinden bu ihtimal yok denecek kadar azdır.
Tüp bebek yönteminde genel tarama hemen hemen herkes için önerilmektedir. Aslında tarama tamamen zorunluluktur. Kromozomal anormallikleri, kısırlık ve tüp bebek başarısızlığının nedenini öğrenmek amacıyla kullanılmaktadır.
Tüp bebek tedavisinin kaç kere denenebileceğine dair genel bir merak söz konusu ve aslında çiftler istedikçe ve doktorları da uygun bulduğu müddetçe tüp bebek sayısının bir önemi yoktur. Ancak tekrarlayan başarısızlıkların nedenini bilip, ona göre tekrarlamak gerekir. Tüp bebek uygulamasında embriyo transferinin ne zaman gerçekleştirileceği, net değildir. Şartlar ve zamanlama tamamen değişebilir. Doktor, embriyonun durumuna göre transfer işlemi yapacaktır.
Tüp bebekte sperm örneği vermek erkeklerin en çok çekindiği ve merak ettiği konudur. Erkek sperm örneğini verirken zorlanıp, utanabilir ve öncesinde strese girebilir. Genellikle bir kerede gerçekleşmeyen bu işlem için, baba adayına zaman tanınır, hatta işlem başka bir güne dahi ertelenebilir. Ereksiyon problemi olan hastalar içinse yardımcı olabilecek bazı ilaçlar önerilir. Ayrıca sperm örneği, duruma bağlı olarak, cerrahi bir işlemle de alınabilir. Tüp bebek uygulamasında, erkeğin yaşı ve sperm kalitesi önemlidir. Tıpkı kadınlarda olduğu gibi, erkeklerin de yaşları ilerledikçe doğurganlıklarında düşüş yaşanır. 55 yaşından büyük erkeklerde sperm hareketliliği net bir şekilde azalmaktadır. Bu hareketlilik, spermin yumurtayı dölleme kabiliyetini etkiler. Hareketliliği azalan bir sperm, gebe kalma ihtimalini düşürmektedir.
Hiç spermi olmayan erkekler de tüp bebek tedavisi yaptırabilir. Azospermi denilen bu sorun; kısırlık problemlerinin sadece %1’ini oluşturmaktadır. Azospermi, doğuştan olabileceği gibi, sonradan da edinilebilir. Spermi olmayan erkeklerin tüp bebek yaptırmak için atacağı adımlar, diğerlerinden farklıdır ancak başarılı sonuçlar alınabilir. Ebeveyndeki genetik sorun bebeğine de geçebilmektedir. Bazı durumlarda bebek sadece taşıyıcıdır ve bir semptom yaşamayabilir. Tüp bebek tedavisinde ise sağlıklı embriyo seçildiğinden, genetik bozukluk ihtimali yok denecek kadar azdır. Tüp bebekte başarı oranı; tüp bebek merkezinin başarısına, kullanılan ilaçlara, üreme sorunlarına, hormonlara, sperm kalitesine, kadın ve erkek yaşına, embriyonun kalitesine, çiftlerin bağışıklık sistemine ve sürece uyum sağlanıp sağlanmadığına göre değişebilir.
Turner Sendromu ile bebek sahibi olmak isteyen çiftler, tüp bebekle başarı elde edebilirler. Tüp bebek öncesi, tüp filminin çekilmesi önerilmektedir. Tüple ilgili sorunlar, infertilitenin önde gelen nedenlerinden biridir. Bu yüzden, sorunun erken teşhis edilmesi gerekmektedir. Tüp bebek öncesi histereskopi ameliyatı yapılması sanılanın aksine zorunlu değildir. Tüplerin açık ve kapalı olması, önemli değildir. Çünkü tüp bebek uygulaması bir laboratuvar ortamında gerçekleştirilir. Ancak elde edilen gebeliğin, devam edebilmesi adına tüplerin sağlıklı olması gerekmektedir. Miyom veya yumurtalık kisti varsa tüp bebek tedavisi yaptırabilirsiniz.
Tüp bebek yaptırmak için sperm sayısı, hareketliliği ve sperm şekli önemlidir. Eğer bunlardan birinde sorun varsa, tüp bebek uygulamasının başarı oranı azalır. Doğal yollarla gebe kalabilmek için sperm sayısının 39 milyondan fazla olması gerekir. Ancak tüp bebekte net bir sayı verilmez. Sperm sayısını artırmanın yolları ise mevcuttur. Sağlıklı yaşamak, kötü alışkanlıkları bırakmak, düzenli spor yapmak ve bazı yaşam tarzı değişiklikleriyle sperm sayısını artırmak mümkündür. Sperm hareketliliği ve sayısı az ise, belirli tedavi yöntemleriyle hareketlilik ve sayı artırılabilir.
Tüp bebek uygulaması yüzünden yumurtalık rezervleri azalmaz. Ancak belirli oranlarda düşüş yaşanacaktır ve bu normal bir süreçtir. Tüp bebek için sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Genel vücut sağlığı başarı şansını artırmaktadır. Ayrıca uygulamadan sonra da, dengeli beslenmek gerekir. Folik asit, C vitamini, demir ve benzeri vitamin ve mineraller bakımından zengin besinler tüketilmelidir.
Önceden tüplerini bağlatan bir kadın, daha sonra tüplerini açtırabilir ancak aynı şekilde işlemeye devam etmeyecektir. Bu sebeple, hiç çocuk sahibi olmayan kadınlara, tüp bağlatmak önerilmez. Polikistik Over Sendromu (PCOS) ile tüp bebekte başarı elde etme ihtimali yüksektir. Tedavi adetin 2 ila 5. günü arasında bir zamanda başlanabilir. Buna doktor karar verecektir. Tüp bebek tedavisi için belirli bir sayı sınırlandırması yoktur, yeni tedavi seçenekleri ve ilaç destekleriyle, yeni denemeler yapılabilir.
Rahim filmi, ağrılı bir işlem değildir ve yaklaşık 5 dakika kadar sürmektedir. Ancak eğer istenirse, anestezi uygulanabilir. Sonuçları, ertesi gün ya da gün içinde alınabilir. Hastanenin ya da doktorunuzun yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir. Sperm dondurma işlemi, daha ilerde bebek sahibi olmak isteyen, vazektomi işlemi yaptıracak olan ve sperm gelişimi zamanla birlikte kötü etkilenecek kişilere yapılabilir. Sperm dondurma işlemi, örnek vermenin zorluğundan dolayı bir kerede yapılmayabilir. Yumurta dondurma işlemi ise, erken menopoz riski olan kadınlara, hormon problemleri yaşayanlara ve yumurtaları daha sonra olumsuz etkilenebilecek olan kadınlara önerilir. Bu işlem, anestezi altında yapılır. Başarısız tüp bebek tedavisine en az 2 ay ve en fazla 6 ay ara verilmelidir.
Not: Mesa, mikro tese, pesa, tesa ve mikro çip gibi diğer uygulamaların da ne olduğunu merak ediyorsanız ve aklınızdaki soru işaretlerine daha net ve ayrıntılı cevaplar almak istiyorsanız, hazırladığımız soru ve cevapların tamamını okumalısınız.