Tomografi Zararları
Tomografi veya bir diğer adıyla bilgisayarlı tomografi X ışınları sayesinde vücudumuzda bulunan yapıların ince ince kesitler halinde bilgisayara aktarılıp incelenmesini sağlayan bir cihazdır. Tomografi cihazları 2 boyutlu resimler halinde bize sonuç sunar. Tomografi zararları konusundan bahsetmeden önce sizlere cihazla ilgili genel bilgi verelim.
Tomografi Öncesi Neler Yapılır?
Tomografi iyon enjeksiyon edilip çekilecekse hasta 2 saat öncesinden bir şey yememiş olması gerekmektedir. İşlemden önce hastaya iyon maddenin verilebilmesi için bir katater takılmaktadır. Bu katater damar içine takılmaktadır. Hastanın kıyafetlerini çıkartıp önlük giymesi için bilgilendirme yapılmalıdır.
Tomografi Nasıl Çekilmektedir?
Hazırlanan hastaya katater yardımı ile radyo opak madde yani iyon madde verilir. Daha sonrasında hasta masaya yatırılır ve hiçbir şekilde kıpırdamaması gerektiği hastaya söylenir. Bu işlem yaklaşık olarak 30-45 dk arasında gerçekleşmektedir. Bazı özel durumlarda bu süre uzayabilmektedir. Mide içerisinin veya sindirim sisteminin incelenmesi gereken durumlarda ise bu madde oral yolla yani ağız yoluyla içilmektedir.
Tomografinin zararlarını sizler için maddeler halinde derledik…
Tomografi Cihazının Zararları
- Tomografi cihazları etrafına yüksek miktarda radyasyon yaymaktadır. Bireyin vücuduna aşırı miktarda radyasyon girmesi sonucu bireyde kanser riski görülebilmektedir. Tomografi çektirme sıklığı arttıkça kanser riski ve dolayısıyla kanser mortalitesi oranı da artmaktadır.
- Hastaya verilen iyot maddesi damarların genişlemesine ve vücuttaki yapıların daha iyi görüntülenmesini sağlar. Bu maddeyi alan kişilerin vücutlarında deri döküntüleri, kaşıntı vb. gibi cilt rahatsızlıkları görülmektedir.
- Bazı hastalarda nefes darlığına, baş dönmesine, baş ağrısına, mide bulantısına ve kusmaya neden olur. Bu durumlar doğrultusunda hastalarda beslenme bozuklukları oluşabilir.
- Bazı hastalarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu gibi durumlarda hemen bir acil servise başvurmak gerekir. Bazı alerjik durumlara acil tıbbi müdahaleler gerekebilir. Bunun için acil servisde uzman bir doktorun hastayı görmesi gerekmektedir.
- Tomografiler sağlam kişilerde dâhil olmak üzere birçok kişide tümör oluşturabilir. Bunun için gerekli olan durumlar dışında tomografi cihazına girmek tehlikelidir.
- Vücudunda kalp pili olan hastaların tomografi çekilmemesi gerekir. Tomografi içerisinde bulunan manyetik alan hastanın kalp pilinin çalışmasını bozarak hastanın hayatını ciddi bir şekilde tehdit edebilir.
- Hamile kadınların kesinlikle tomografiye girmemesi gerekmektedir. Çünkü aşırı miktarda radyasyona maruz kalması bebeğin doğumsal anomalilerle doğmasına sebebiyet verecektir.
- Karın ve akciğer bölgesinden çekilen tomografi en zararlı tomografidir.
- Bebeklere normalde daha düşük dozlarda radyasyon uygulanmasını gerekmektedir. Fakat bazı hastanelerde halen yüksek dozda radyasyon uygulanmaktadır. Bunun sonucunda bebeklerde kanser riski artmaktadır.
Sonuç olarak; tomografi çektirmekte ısrarcı olmayın. Bazı hastalar doktor istemi olmadığı halde doktorlara baskı uygulayarak tomografi çektirmek istemektedir. Bu durum ciddi anlamda gereksiz ve tehlikelidir. Bu yüzden gerekmediği sürece kesinlikle tomografi çektirmeyiniz. Sağlıklı ve esen kalmanız dileğiyle..
Benzer makaleler ilgi duyabilirsiniz…