Şişmanlığın Zararları

Şişmanlığın Zararları;

Şişmanlığın insan yapısına hem psikolojik hemde fiziksel olarak vermiş olduğu birçok zararı bulunmaktadır. Şişmanlık vücutta biriken yağ dokusu fazlalığına verilen isimdir. Latincedeki karşılığı ise obezite olarak adlandırılmaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucu ülkemizde de obezite sorunu hızlı bir şekilde artış göstermektedir ,  bu konuda birçok kişi  muzdarip durumdadır ve konuyla ilgili şikayetler her geçen gün artış göstermektedir. Hareketsizlik, Fast-food tüketiminin ülkemizde yaygınlaşması, sağlıksız beslenme, hazır gıdalara çerezlere olan talepler arttıkça obezite sorunundaki  artışlar da  dogru orantılı olarak artmaya devam etmektedir.

Besinlerle alınmış olan enerji vücuda alındıktan sonra yakılmaz ise yağ dokusu olarak birikmekte ve buda kilo artışını beraberinde getirmektedir. Dikkat edilmediği takdirde bir ömür uğraşılması gereken bir hastalık olma ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle şişmanlığın nedenleri nelerdir? Şişmanlığın sağlık üzerindeki etkileri  ve varsa alınması gereken önlemler nelerdir? Obezite sorunundan korunmak adına neler yapmalıyız?  Makalemizde fazla kilonun zararları hakkında  faydalı olacağına inandığımız bilgilere yer vermeye çalıştık.

Çağımızın en büyük ve en hızlı artış göstermeye devam eden sorunlarından birisi olan obezite herhangi bir tedbir alınmadığı takdirde bir ömür uğraşılması gereken kronik bir hastalığa dönüşmektedir. Geç kalındığı takdirde ise yalnızca diyet yaparak  çözüm sağlanmasını da güçleştirmektedir. Bu nedenle fazla hareketsiz kalmaktan, aşırı kalori içeren gıdalar tüketmekten, aşırı karbonhidrat ve yağlı gıdalar tüketmekten, dengesiz beslenmekten ve hazır gıdalar tüketmekten uzak durarak tedbir alırsak bu sorunun oluşmasına engel oluruz.

Vücut ağırlaştıkça taşınması güçleşmekte ve birçok  hastalığın oluşmasına da zemin hazırlanmaktadır. Şişmanlık vücudun hareket kabiliyetini  azaltan ciddi bir yüktür. Hepimizin de bildiği gibi hastalıkların birçoğunun sebebini ise  hareketsizlik ve sağlıksız beslenme oluşturmaktadır. Birçok hastalığa neden olmakla birlikte insanların psikolojisini de bozmakta ve öz güvenlerinin sarsılmasına neden olmaktadır. Özellikle gençler arasında düzensiz beslenme neticesinde oluşan fazla kilolar beğendikleri kıyafetleri giymelerine engel olma yada görmüş olduğu mankenlerde olduğu şekliyle kendileri üzerinde göremediklerinde, istedikleri sporu yapmalarına engel olması nedenlerinden dolayı sıkıntı veren bir süreç yaşamalarına neden olmaktadır. Yaşlılar için ise birçok hastalığa neden olması yanında eklem hastalıklarının oluşması nedeniyle hareketlerinin kısıtlanması, erken yorulma  ve en önemlisi ki bu bütün yaş gruplarını etkilemektedir ortalama yaşam süresini yaklaşık % 25 oranında kısaltmaktadır.

Şişmanlığın oluşmasını engellemek amacıyla alınacak tedbirleri  sıralamak mümkündür ancak kültürümüzde bulunan ve nesilden nesle aktarılan davranışların dejenere olması, unutulması bu konuda yaşanan olumsuzlukların yaşanmasını arttırmıştır. Örf adetle kilonun ne işi olur demeyin. Eskilerde birçoğumuz duymuşuzdur yaşlı ninelerimizden, dedelerimizden “sofradan tam doymadan kalkın” dediklerini.şimdilerde hazır pizzalar hamburgerler söylenmekte üstüne birde yatak içerisinde yenmekte.  Oysa sofra kültürümüz olmazsa olmazımız sofranın hazırlanması, toplanması en azından almış olduğumuz enerjiyi yakmak için biraz da olsa bahane olmakta. Hazır yemek ve hareketsizlik demiştik yazımızın başında işte aynı noktaya geldik. Annemizden babamızdan öğrendiklerimizi yaşatarak evlatlarımıza da yaşatmalıyız kopmamalıyız, koparmamalıyız bizlere verilen her nasihat her öğüt günümüzde altın değerindedir unutmamalıyız.

Şişmanlık yalnızca fazla yemek nedeniyle ortaya çıkan bir problem değildir.Şişmanlığı tetikleyen birçok faktör bulunmaktadır. Genetik yatkınlık, insülin direnci, stres, hormonel bozukluklar, hipoglisemi gibi nedenlerden ötürü de kilo artışı ortaya çıkmaktadır. Bu şekilde kilo artışları mutlaka tedavi gerektirmektedir ve doktor kontrolünde kişiye özel diyet listeleri uygulanarak, özel spor hareketleri belirlenerek tedavi şekli oluşturulmalıdır. Kimi zaman  kişinin ruh hali de iştahını ve yemek yeme isteğini etkileyebilmektedir. Bazı insanlar mutluyken bazı insanlar da üzgünken fazla yemek yerler buda şişmanlığa neden olan sebepler arasında sayılabilir.duygusal nedenlerle yemek isteği artan kişilerin psikolojik destek alması gerekmektedir ayrıca bazı medikal yöntemlerle iştah kontrolü yapılabilmektedir.

Çocukluk çağında ortaya çıkan obezite problemi günümüzde büyük rakamlarla ifade edilmektedir bu da tehlikenin ciddi boyutlara ulaştığının habercisidir. Küçük yaşta fazla kilolu olan çocukları ilerleyen yaşlarda kalp, diyabet, erken yaşta ortaya çıkan hiper tansiyon,koroner damar hastalıkları ve çağımızın vebası kanser hastalığı riskini arttırmaktadır.

Şişmanlığın Zararları;

  1. Obezite problemi olan kişilerde şeker hastalığına yakalanma ihtimali yüksektir.
  2. Şişman olan kişiler görüntü itibari ile fiziksel yapılarından çok hoşlanmazlar ve bu durum zaman zaman özellikle gençlerde psikolojik problemler yaşanmasına neden olabilmektedir.
  3. Damar sertliği rahatsızlığı görülme ihtimali zayıf olanlara nazaran daha yüksektir.
  4. Vücutta oluşan fazla yağlanma nedeniyle organlar rahat çalışamamakta ve kalp, damar, pankreas ve böbrek gibi organların işlevini yerine getirmesi güçleşir ve vücuttaki bazı sistemlerin işlevlerini yerine getirmesi güçleşebilir.
  5. Çeşitli organların işlevlerinin bozulması sonucu yaşam süresinin kısalmasına neden olur.
  6. Şişman olan bayanlarda zaman zaman adet bozukluğu ve bunun neticesinde hamile kalamama problemi yaşanabilmektedir.
  7. Şişman kişilerde en çok rastlanan problem kalp yetmezliği olarak ifade edilmektedir.
  8. Fazla yürümek, merdiven veya bayır çıkmak zorlamaktadır, bunun neticesinde nefes almada zorluk çekmeye ve çabuk yorulmaya neden olmaktadır.
  9. Eklem ve kas rahatsızlıkları daha fazla ortaya çıkmaktadır.
  10. Şişman olan kişiler fiziksel olarak kendini rahat hissedemediğin de sosyolojik olarak da bazı problemler yaşamasına neden olabilmektedir.

 

**Şişman insanlar zaman zaman bu halleri dolayısıyla sıkıntılı dönemler yaşamaktadır.  Duruma vakıf olan yada olmayan herkes tarafından bir nasihat almak durumunda kalabilirler. Yalnızca bize özel bir davranış mı bilemiyorum ama duyduğumuz bir şeyi hiçbir fikrimiz olmaksızın birilerine gönül rahatlığı ile tavsiye edebiliyoruz “ Yeni bir hap çıkmış hemen zayıflatıyor muş, şu otu içersen hemen iki beden ince lirsin yada şurada bir zayıflama merkezi var oraya kesin gitmelisin” şeklinde telkinler verebiliyoruz. Bir anlık heyecana kapılıp bu şekilde kilo verme düşüncesine kapılıp sağlığından olmuş, hızlı kilo vermeden dolayı fiziksel estetiği iyice bozulmuş, ruh hali bozulmuş ve hatta hayatından olmuş  birçok insana rastlıyoruz haberlerde. Bu nedenle kilo vermek  isteyen kişilerin mutlaka doktor kontrolünde bilinçli bir rehber eşliğinde bunu yapmaları ve aksi takdirde telafisi mümkün olmayan sorunların yaşanabileceğini gözardı etmemelerini önemle rica ediyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir