Şampuanın Zararları
Şampuanın Zararları
Organik ürünler kullanmayı bir yana bırakıp kimyasal ürünler kullanmaya meylettiğim izden bu yana bir sürü hastalığın ortaya çıktığına şahit olmakta ve daha fazla hastalıklara maruz kalmaktayız.Oysa daha çok çalışmamız gerektiği için, vaktimiz artık daha kıymetli olduğu için yada biraz daha fazla televizyon izleyip keyif yapmak günün yorgunluğunu atmak için yapmak zorunda olduğumuz şeyler bunlar. Hazır giyinmek, hazır yemek, hazır olan tüketim ürünleri bu şekilde hayatımıza yerleşti. Yapılan reklamlarında hakkını yememek lazım hani. O şampuanı kullanınca saçlarımız eşsiz olacak, o kremi kullanınca cildimiz bebek gibi olacak, bugün yorgunum şuradan hazır birşeyler yesek … bu maddeleri arttırmak elbette mümkün.
Evet asıl konumuz şampuanların zararları fakat doğallıktan ayrıldığımız için bu tip konular ve insanların yaşamış olduğu problemler de doğru orantılı olarak artmaktadır. Şampuanın kullanılmadığı ev hemen hemen yok gibi artık. Ancak kullanmış olduğumuz şampuanı seçmemizin de belli başlı nedenleri bulunmaktadır; Yapılmış olan reklamların uyandırmış olduğu merak duygusu, baktığımız ürünün rengi, kokusu bizleri cezbeden kısımlar. Temizlik yaparken kullanılan deterjanların zararlarını az çok hepimiz biliyoruz peki cildimize temas eden şampuanların zararları var mıdır sorusu zihnimizi meşgul etti mi acaba?
Saçlarımız renk, uzunluk veya şekil olarak vücudumuzda en dikkat çeken kısımdır. Kullanılmakta olan boyalar,jöle veya türevleri, şekillendiriciler zamanla saçlara zarar vermekte ve kullanılan şampuanların içerisinde koruyucu maddeler, bakım yapan maddeler veya saçı besleyen vitaminler bulunduğu ifade edilmekte ve hatta yan ürünlerinin de kullanılması halinde saçların çok daha bakımlı ve güzel olacağı vaadedilmektedir. Basit bir örnek verecek olursak ; Şampuanların hoş kokulu olması bizleri etkiliyor fakat güzel kokunun sağlanması için bir kimyasal kullanılıyor. Derimiz geçirgen bir yapıya sahip olduğu için bu kimyasalların vücuda girmesi ve birikerek bazı organlara zarar vermesi kaçınılmazdır. Normal düzende vücudumuz zararlı olan maddeleri kendi si dışarıya atma kabiliyetine sahiptir ancak sürekli kullanımda bu mümkün olmamaktadır. Vücutta özellikle yağ dokularında ve karaciğerde bu kimyasallar birikmekte ve birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır.
Şampuan da içeriğinde bulunan kimyasallardan ötürü bir deterjan çeşididir demek yanlış olmayacaktır. Saçları biryandan temizlerken bir yandan da vücudun doğal olarak üretmiş olduğu yağ tabakasını da kazıyarak alır. Oysaki bu yağlar saçların korunması için kuvvetli olması,kırılmaması ve yumuşaklığının sağlanması için elzemdir. Bu yağların yok edilmesi saçları korumasız bırakır.
Elbette her alanda kimyasallar etrafımızı sarmış durumda hepsiyle aramıza gerekli mesafeyi koymamız gerekli ancak cildimiz hem çok hassas bir yapıya sahip hemde en büyük organımız olarak nitelendirilebilir. Yapısında bulunan geçirgenlik nedeniyle cildimize temas eden kimyasalları kullanırken çok dikkatli davranmamız gerekmektedir. Abartılı olarak kullanmaktan kesinlikle kaçınmalıyız aksi takdirde cildin ve saçların doğal koruyucularına zarar vererek daha fazla kurumasına neden olur. Zararlı olan bakteri ve mikroplardan arınmaya çalışırken faydalı olan bakterilerin vücudumuzu hastalıklardan koruyan bakterilerin yok olmasına neden olabiliriz.
Şampuanların birçoğunun içeriğin de bulunan mineral yağı, benzinin ham petrolden damıtılması sırasında ortaya çıkarılan bir yan üründür.Bu ürün şampuanlara eklenerek saçlara yapay bir parıltı vermektedir. Bu ürün cilt tarafından emilmediği için kafa derisinde kalmakta ve bir bariyer oluşturmaktadır. Bu da saç derisinde doğal olarak vücudun üretmiş olduğu yağın oluşmasını önlemektedir ve dolayısıyla doğal denge bozulmakta vücudun normal işleyiş içerisinde kendi kendine yapmış olduğu korumayı engellemekte saçlar daha zayıf daha kırılgan olmakta bu sorunlardan kurtulabilmek içinde farklı kimyasallar kullanma ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. nekadar çok kimyasal kullanırsak bir o kadar da onun vermiş olduğu hasarı gidermek için başka kimyasallar kullanmak zorunda kalabiliriz. Hem sağlık adına hemde maddi külfet doğmasına neden olan olumsuz durumlara neden olmaktadır.
Şampuanlarda Bulunan Kimyasal Maddeler ve Bunların Zararları Nelerdir;
- Sodium Laureth Sulfate (SLS) ; çeşitli alanlarda kullanılmasının nedeni daha ucuz oluşudur. Sabun köpüğünü arttırıcı özelliği vardır. Üretimi esnasında düşük miktarda da olsa dioksan adındaki kanserojen madde bulaşabilmektedir.SLS özellikle gözler tarafından anında emilir, Çocuklarda gözlerin gelişimini engeller, kök hücrelere zarar vererek saçların dökülmesine neden olur, cilde zarar verir ayrıca kalp ve ciğer gibi organlarda iltihaplanmalara da neden olabilmektedir.
- Paraben ; ürünlerin raf ömrünü uzatan koruyucu etkisinden dolayı hemen hemen bütün kozmetik ürünlerinde bulunmaktadır. Göğüs kanserini tetikleyen bulgulara rastlanmıştır ve bu nedenle bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
- Sodium Lauryl Ether Sulfate (SLES);Hindistan cevizi kaynaklı olan doğal bir kimyasaldır. SLS ile aynı özellikleri taşımaktadır ancak SLS –SLES’ten daha tehlikeli bir maddedir. Sağlığa olan olumsuz etkilerinden bahsedecek olursak ; cilt yolu ile kan dolaşımı sistemine geçerek kalp, beyin, göz,karaciğer ve akciğer’i etkiler. Bu organla da uzun süre kalarak birçok sorunun oluşmasına neden olur. SLS ve SLES dioksana sebep olarak kanser oluşturan kimyasallar ile reaksiyona girmekte ve kanserin nedenlerinden birisi olmaktadır.
- Parfüm; Şampuan’ın içerisinde bulunan sürfaktanların ve kokusu hoş olmayan maddelerin kokusunu kamufle etmek amacıyla kullanılmaktadır. Ancak ortadan kaldırdığı sorunlar yerine yenilerine neden olmaktadır. Bunların başında da; alerjik problemler, baş ağrısı atakları, astım atakları gelmektedir.
- Boya; Görsel cazibesini arttırmak için kullanılmaktadır. Çok ciddi zararları olmamakla birlikte zaman zaman hassas ciltlerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.
** Organik ürünler belki tek yıkamada şampuanın etkisini göstermeyebilir birkaç kez yıkamayı gerektirebilir veya istediğimiz kadar köpürmüyor yada şampuan kadar hoş kokmuyor olabilir ancak hiç bir şey sağlığımızdan daha değerli değildir bunu unutmayalım. En azından organik ürünler kullanmaya çalışalım eğer onuda yapamıyorsak şampuan ve bu tür kimyasalları abartmadan normalden biraz daha az kullanmaya kullanmaya dikkat edelim…
Eskiden saç vardı şampuan yoktu şimdi şampuan var saç yok yetmişli seksenli yılların fotoğraflarına filmlerine bakarsanız anlatsiniz
mrb bn kesinlikle doa nın sls siz şampuanını öneririm. Gerçekten tüm ürünleri katkısız kimyasal içeriksiz.
Yüksek kaliteli içeriğe yorum bırakmamak beni rahatsız eder. Kısaca teşekkür ederim.