Öğün Atlamanın Zararları

Öğün Atlamanın Zararları

Öğün atlamanın zararları nadir olmakla birlikte çok ciddi boyutlarda olabilmektedir. Bazı kişiler diyetleri gereği öğünlerini atlayarak, az miktarda kalori alıp kilo vermeyi amaçlamaktadırlar. Bazıları da öğünlerini iş hayatları ve günlük koşuşturmalar nedeniyle atlamaktadırlar. İkisi de yaşamınız için ciddi riskler taşımakta ve tahmin ettiğinizin aksine kilo vermek yerine vücut metabolizmanız yavaşlamaktadır.

 

Öğün atlamanın zararları nelerdir?

 

  • Öğün atlamak yerine, sağlıklı atıştırmalıklar tüketin.
    Öğün atlamak yerine, sağlıklı atıştırmalıklar tüketin.

    İştahınız artar: Günlük öğünleriniz az az tüketerek atlatılabilecekken bir öğünü hayatınızdan çıkarmanız bir sonraki yemek zamanında daha fazla acıkmış olmanıza ve daha çok yemek yiyerek hızlı kilo almanıza neden olur. Bazı araştırmalar öğün atlamanın ilerleyen zamanlarda obeziteye neden olduğunu da ortaya koymaktadır.

  • Enerji düşüşü: 2008 yılında yapılan bir araştırma sonucu bir makale yayınlandı ve makalede öğün atlamanın düşük enerji ya da motivasyona neden olabileceği öne sürüldü. Çalışmada 1 ay boyunca deneklerin öğün atlamaları sonucunda oluşan etkiler gözlendi. Sonucunda kişilerde enerji düşüşü, isteksizlik, moral bozukluğu ve metabolizmalarının yavaşlaması nedeni ile normale göre daha az kalori yaktıkları ortaya çıktı. Bu durum öğün atlayarak kilo vermeye çalışanlar için öğün atlamanın zararları konusunda bilmeleri gereken en önemli unsurdur.
  • Diyabet riskinde artış: Daha öncede söylediğimiz gibi öğün atlamak sizde daha fazla açlık hissi uyandıracaktır. Ve atladığınız öğün sonrasında aşırı yemek yiyerek kan şekeri seviyelerinizde ani değişiklikler olmasına neden olursunuz. Bu değişiklikler insülinin farklı dozlarda salgılanmasına ve diyabet hastalığıyla karşılaşmanıza neden olabilir.
  • Konsantrasyon bozuklukları: Vücudumuz yediğimiz yiyeceklerdeki besinleri parçalayarak, beyin ve merkez sinir sistemi için birincil enerji kaynağı olan Glikozu elde eder. Öğün atladığınızda vücudunuz bu işlemler için gerekli olan glikozu sağlayamayabilir ve sonucunda konsantrasyon, odaklanma, hafıza bozuklukları ve ruh hali bozuklukları ile karşılaşabilirsiniz. Örneğin öğrencilerin test ve sınav faaliyetleri öncesinde iyi bir kahvaltı yapması onların % 25 oranında daha başarılı olmalarını sağlamaktadır.
  • Diğer sağlık riskleri: Columbia Üniversitesi düzenli olarak öğün atlamanın hafif ve şiddetli sağlık sorunlarına yol açtığını söylemektedir. Yorgunluk, baş dönmesi veya bayılma bunların arasında en hafif olanlarındandır. Uzun vadede anemi, kemik erimesi, tiroit fonksiyon bozuklukları, dişlerinizin dökülmesine ve diş sağlığının bozulmasına neden olması da öğün atlamanın zararları arasında yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir