Obsesif Kompulsif Bozukluk
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Obsesif kompulsif bozukluk zararlarını sizler için birkaç başlık altında inceledik. Obsesif kompulsif bozukluk hastalığı diğer adıyla takıntı hastalığı, kaygı ve sıkıntı oluşturan, obsesyon gibi oluşumlarla karakterize bir hastalıktır. Genellikle belirtileri görmezden gelinir ve hastalığın ilerlemesi kolaylaşır. Bu hastalık çocuklarda ergenlerde ve yetişkinlerde meydana gelebilir ve tedavisi yapılmazsa ilerleyen zamanlarda ciddi sorunlara neden olabilir.
Obsesif kompulsif bozukluk zararları nelerdir?
- İşaretler ve belirtiler: Genellikle temizlik, simetri, tabu ve zarar görme düşüncesi yaygın olarak görülmektedir. Saplantı, komtamine olma korkusu, başkalarının dokunduğu şeylere dokunamama ve el sıkışamama, rahatsızlık hissedildiğinde bağırma veya kontrolsüz hareketler sergileme, kaybetme korkusu, kaza geçirme korkusu, yoğun stres, kendine veya başkalarına zarar verme korkusu, pornografik görüntüler hayal etme, saç dökülmesi, cilt yaraları, dini ve ahlaki fikirlere aşırı yoğunlaşma, her şeyin düzgün olması fikri, hurafeler gibi etkiler bu hastalığın işaretleri arasındadır. Aynı zamanda cildi aşınıncaya kadar yıkama, belli bir düzende sayma, kelimeleri tekrar etme, sürekli dua etme, gereksiz şeyleri biriktirme, defalarca aynı şeyi kontrol etme de obsesif komplusif bozukluk zararları arasındadır.
- Bazı etkiler: Bu hatalığa sahip bireyler için hayat ciddi şekilde bir işkenceye dönüşebilir. Günlük hayatlarının çoğunu bu etkileri alt edebilmek için geçirirler. Depresyon, yeme bozukluğu, tik bozukluğu, trikotilomani, cilt üzerinde gerginlik oluşumu diğer potansiyel tehlikeler arasındadır.
Tedavisi sırasında kullanılan ilaçların oluşturduğu zararlar
Sizin için en uygun ilacı bulmak deneme yanılma meselesidir. Genellikle bir kişi için iyileştirici etkisi olan ilaç diğer bir kişi için tam tersi etki yapabilmektedir. Kan basıncı değişiklikleri, bulanık görme, solunum problemleri, titreme, konfüzyon, konsantrasyon sorunları, depresyonal etkiler, ishal, uyuşukluk, ağızda kuruluk, göğüslerde genişleme, hızlı kalp atışları, hasta hissetmek gibi etkilere neden olabilirler. Aynı zamanda saç kaybı, baş ağrısı, iştah kaybı, düşük libido, migren, çarpıntı, cinsel problemler, deri dökülmesi, uyku bozuklukları, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, terleme ve tat bozuklukları, aşırı kilo alımı da bu ilaçların kullanımı sonucunda gerçekleşmektedir. Obsesif komplusif bozukluk zararları sadece hastalıktan kaynaklanmamakta bu hastalığın tedavisi sırasında kullanılan ilaçlarla da olmaktadır.
Obsesif kompulsif bozukluk belirtileri nelerdir?
- Titizlik. Hijyenik olmaya aşırı özen, mikrop ve bakteri bulaşmasından korkmak hatta bir takıntı haline getirmek. Bu kişilerin gün içerisinde birkaç kez duş adlıkları görülebilir.
- Hata yapmaktan korkma ve güvensizlik. Sürekli ilgi ve güven tazelenmesini isterler. En basit şeylerde bile hata yapmaktan çekinirler. Kendilerine olan güvenleri çok azdır.
- Uykusuzluk. Sürekli sayılar sayma, aynı kelimeleri ardı ardına tekrar etme, hayal kurma, bunu takıntı haline getirme ve uzun süreli uykusuzluk, uyuyamama durumudur.
- Sayılara ve biçime aşırı önem vermek. Yaptığı işleri sürekli bir sayıda yapma ihtiyacı veya sayma ihtiyacı, şekillere önem vermek sürekli etrafını belirli bir simetride düzenleme ihtiyacı görülür.
Obsesif kompulsif bozukluk nedenleri nelerdir?
- Psikolojik durumlardan kaynaklanan bir durumdur. Bu tarz durumlar genellikle;
- Tacize uğramış kişilerde,
- Ağır bir hastalık geçirenlerde,
- Çok sevdiği birini kaybedenlerde,
- Özellikle çocukların okulları değiştirildiğinde ve bu yeni ortama uyum sağlamadıklarında görülür.
Obsesif kompulsif bozukluklarda erken teşhis çok önemlidir. Durum daha fazla ilerlemeden tedavi süreci başlatılmalıdır. Belirtileri görüldüğünde geçici bir durum olduğu kanısına varılmamalıdır.