Kefirin Faydaları

Kefir, bir yoğurt içeceği gibi ayran tadında, fermente bir içecektir. Ekşi hamur ekmeğinin “başlangıç ​​maddesi” olduğu gibi, “ekşi maya” tahıllarla yapılır. Bu bakımdan Kefir; Mayalar, süt proteinleri ve bakterilerin bir kombinasyonudur. Tatlı aynı zaman da kremsi bir tadı var ve sağlık açısından probiyotik yüklüdür.

Besin maddeleri, probiyotik değeri yüksektir, sindirim ve bağırsak sağlığı için inanılmaz faydalıdır .

Birçok kişi bunun daha yoğurt olarak kabul etse de sağlık açısından yoğurttan daha güçlü versiyon halidir.

Araştırmalar ile desteklenen kefir’in 9 sağlık faydasını detaylıca açıklayacağız.

1. Kefir, Birçok Besin Maddesi Arasında Güçlü Bir Besin Kaynağıdır

Kefir, genel olarak inek sütü veya keçi sütü kullanılarak yapılan fermente bir içecektir.

Bunlar konvansiyonel anlamda hububat (Tahıl) değil, maya ve laktik asit bakterilerinin kültürlerinde bulunan ve görünüşte bir karnabahara benzemektedir.

24 saatlik bir sürede, kefir tanelerindeki mikroorganizma şekerleri süte çarpıp, fermente edilerek kefir haline getirilir.

Kefir, Doğu Avrupa ve Güneybatı Asya’nın bir bölümünden kaynaklanmaktadır. Adı, yedikten sonra “iyi hissetmek” anlamına gelen ” keyif ” türkçesinden türetilmiştir.

Laktik asit bakterileri sütteki laktozu laktik aside çevirirler, bu nedenle kefir yoğurt gibi ekşi tadı verir , ancak daha inceltilmiş bir kıvama sahiptir.

175 ml süt, kefir içerir.

  • Protein: 6 gram.
  • Kalsiyum: BKİ’nin% 20’si.
  • Fosfor: BKİ’nin% 20’si.
  • B12 vitamini: BKİ’nin% 14’ü.
  • Riboflavin (B2): BKİ’nin% 19’u.
  • Magnezyum: BKİ’nin% 5’i.
  • D vitamini iyi bir miktar.

BKİ: Beden Kitle Endeksi

Kullanılan süt türüne bağlı olarak, yaklaşık 100 kalori, 7-8 gram karbonhidrat ve 3-6 gram yağ içeriyor.

Kefir ayrıca sağlık yararlarına katkıda bulunan organik asitler ve peptitler de dahil olmak üzere çok çeşitli biyoaktif bileşikler içermektedir.

Kefir Taneleri ve yapısı karnabaharı andırıyor.

Kefir’in süt içermeyen versiyonları, hindistan cevizi suyu, hindistan cevizi sütü veya diğer tatlı sıvılarla yapılabilir. Fakat bunlar süt esaslı kefir ile aynı besin profili oluşturmaz.

Kefir, kefir tanelerinden üretilmiş fermente bir süt içeceğidir. Kalsiyum , protein ve B vitaminleri açısından zengin bir kaynaktır .

2. Kefir, Yoğurttan Daha Güçlü Probiyotiktir.

Bazı mikroorganizmalar besin olarak alındığında sağlığa yararlı etkileri olabilir.

Probiyotikler olarak bilinen bu mikroorganizmalar sağlığı, sindirim, kilo kontrolü, zihinsel sağlık gibi çeşitli şekillerde etkileyebilir.

Yoğurt, Batı diyetinde en iyi bilinen probiyotik gıda , ancak kefir aslında daha güçlü bir kaynaktır.

Kefir taneleri bakteri ve maya içerir, bu da onu en zengin çeşitli probiyotik kaynağı haline getirir.

Kefir, diğer fermente süt ürünlerinden çok daha güçlü bir probiyotik kaynağı olan yaklaşık 30 farklı mikroorganizma içermektedir.

3. Kefirin Etkili Antibakteriyel Özellikleri

Kefir’deki bazı probiyotiklerin, enfeksiyonlara karşı koruması düşünülmektedir.

Buna, kefir için eşsiz probiyotik Lactobacillus(bakteri çeşidi) kefiri de dahildir.

Araştırmalar, bu probiyotik, Salmonella, Helicobacter Pylori ve Koli Basili de dahil olmak üzere çeşitli zararlı bakterilerin gelişimini inhibe edebildiğini gösteriyor.

Kefirde bulunan karbonhidrat türü Kefiran’in de antibakteriyel özellikleri vardır.

Kefir, her ikisi de zararlı bakterilere karşı koruyabilen probiyotik Lactobacillus kefiri ve karbonhidrat kefiran içerir.

4. Kefir Kemik Sağlığını Geliştirebilir ve Osteoporoz Riskini Düşürebilir

Osteoporoz (metabolik kemik hastalığı), kemik dokusunun bozulması ile karakterizedir ve batı ülkelerinde büyük bir sorundur.

Özellikle de yaşlı kadınları bu hastalık yaygındır ve dramatik olarak kırılma riskini arttırır.

Kefirin faydaları arasında yer alan önemli bir durum olup, kalsiyum alımının yeterli olmasını sağlamak, kemik sağlığını iyileştirmenin ve osteoporozun ilerlemesini yavaşlatmanın en etkili yollarından biridir.

Tam yağlı mandıradan yapılan Kefir, sadece büyük bir kalsiyum kaynağı değil aynı zamanda K2 vitaminidir. Bu besin, kalsiyum metabolizmasında merkezi bir rol oynar ve onunla desteklenmesinin kırık riskini% 81 oranında azalttığı gösterilmiştir.

Yakın zamandaki hayvan çalışmaları, kefirin kemik hücreleri tarafından kalsiyum emilimini artırabileceğini göstermiştir. Bu, kırıkların önlenmesine yardımcı olan gelişmiş kemik yoğunluğuna yol açar.

Sütten yapılan Kefir mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır. Tam yağlı süt durumunda, aynı zamanda K2 vitamini içerir. Bu besinlerin kemik sağlığı için büyük avantajları bulunmaktadır.

5. Kefir Kansere Karşı Koruyabilir

Kanser, dünyanın önde gelen ölüm nedenlerinden biridir.

Vücutta anormal hücrelerin kontrolsüz büyümesi, örneğin bir tümör olduğunda ortaya çıkar.

Fermente süt ürünlerindeki probiyotiklerin, kanserojenik bileşiklerin oluşumunu azaltarak ve aynı zamanda bağışıklık sistemini uyararak tümör gelişimini inhibe ettiği düşünülmektedir.

Bu koruyucu rolü birçok test tüpü çalışmasında gösterilmiştir.

Bir çalışma, kefir ekstraktının insan meme kanseri hücrelerinin sayısını% 56 azalttığını, yalnızca yoğurt özünün ise % 14’ünü azalttığını ortaya koydu.

Bunları bir miktar tuzla alınız, çünkü bu yaşayan, nefes alan insanlarda kanıtlanamamıştır.

Bazı test tüpleri ve hayvan çalışmaları kefirin kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebildiğini göstermiştir. Bu insanlar üzerinde incelenmemiştir.

6. İçindeki Probiyotikler Çeşitli Sindirim Problemlerine Yardımcı Olabilir

Kefir gibi probiyotikler bağırsaktaki dost bakterilerin dengelenmesine yardımcı olabilir.

Bu nedenle birçok ishal şekli için oldukça etkilidirler.

Probiyotiklerin ve probiyotik gıdaların her türlü sindirim problemlerine yardımcı olabileceğine dair çok sayıda kanıt vardır .

Buna, irritabl bağırsak sendromu (IBS), Helikobakter Pilori enfeksiyonunun yol açtığı ülserler ve çeşitli diğerleri de dahildir.

Helikobakter Pilori: Midede oluşan çeşit enfeksiyon

Bu nedenle, sindirime ilişkin problemleriniz varsa kefir yararlı olabilir.

Kefir gibi probiyotikler, çeşitli ishal formlarını tedavi edebilir. Ayrıca çeşitli sindirim hastalıklarında önemli ilerlemelere engel olabilirler.

7. Kefir, Laktoz Toleransı

Düzenli süt gıdaları ve laktoz adı verilen doğal bir şeker içerir. Laktoz doğada sadece sütte bulunmaktadır.

Birçok kişi, özellikle de yetişkinler, laktozu uygun bir şekilde parçalayıp özümleyemez. Bu duruma laktoz intoleransı denir. Devreye kefirin faydaları da burada girmekte olup, fermente süt gıdalarındaki (kefir ve yoğurt gibi) laktik asit bakterileri laktozu laktik aside dönüştürürler, bu nedenle bu gıdalar laktoz miktarı, sütten çok daha düşüktür.

Laktozun daha iyi parçalanmasına yardımcı olabilecek enzimler içerirler.

Bu nedenle, kefir genellikle en azından normal süt ile karşılaştırıldığında laktoz intoleransı olan insanlar tarafından tolere edilir.

Laktik asit bakterileri, zaten kefirde laktozu önceden sindirmiştir. Laktoz intoleransı olan insanlar problemsiz kefir içebilirler.

8. Kefir, Allerji ve Astım Belirtilerini Bağışıklık Kazandırabilir

Alerjik reaksiyonlar zararsız çevresel maddelere karşı inflamatuar tepkimelerden kaynaklanır.

Aşırı duyarlı bir bağışıklık sistemine sahip insanlar, alerjilere daha yatkın olup kolayca teslim olabilirler ve bu da astım gibi koşullara neden olabilir.

Kefirin faydaları için önemli etkenlerden biri alerjik reaksiyonlara karşı bağışıklığı günçlenmdirmektedir

9. Kefir Evde Yapılması

Son maddemiz 9. maddemiz kefirin faydaları arasında yer almıyor fakat sağlık açısından sizin evde yapabileceğinizi düşünerek yazmak istedik.

Marketlerde satın alınan kefirin kalitesinden tam olarak emin değilseniz, o halde kolayca evde yapabilirsiniz.

Aynı zamanda taze meyvelerle birleştiğinde şimdiye kadar karşılaştığınız en sağlıklı ve en lezzetli tatlılardan biri haline gelebilir.

Kefir’in nasıl kullanılacağıyla ilgili bazı blog yazıları ve videoları bulunmakta bizde yukarıda paylaştık, ancak süreç çok basit:

  • 1-2 çorba kaşığı kefir tanesini küçük bir kavanoza koyun. Ne kadar çok kullanırsanız o kadar hızlı kültür yapacaksınız. ( Kefir tanelerini satın alabilirsiniz.)
  • 2 fincan süt ekleyin, tercihen organik veya çiğ olsun. Kavanozun üst kısmında bir kapalı alan bırakın.
  • Kefirin daha kalın olmasını isterseniz biraz yağlı krema ekleyebilirsiniz.
  • Kapağı yerleştirin ve oda sıcaklığında 12-36 saat bırakın. İşlemin hepsi bu kadar.

Kubbeli olarak görünmeye başlayınca hazırdır. Ardından orijinal kefir tanelerinin geride bıraktığı sıvıyı yavaşça süzün. Şimdi tahılları biraz sütle yeni bir kavanoza koyun ve süreç tekrar baştan başlar.

Lezzetli, besleyici özelliği bulunan kefirin faydaları da bir o kadar  bulunmaktadır. Özetlemek gerekirse besin kaynağının en güçlüleri arasında yer alan, bağışıklık sistemini güçlendiren, alerjik reaksiyonlara karşı direnç gösteren sindim problemlerine karşı önemli bir yeri olan kefir sağlık açısından mutlaka tüketmelisiniz.

Yardımcı Bilgi Kaynakları: ncbi, healthline


Sizinde bildiğiniz gibi her şeyin fazlası zarardır, kefirin bazen insanlara iyi gelmeyebilir farklı reaksiyonlar gösterebilir kullanılmasından tutunda bir çok sebebi bulunmaktadır. Bu durum için Kefirin zararlarına da makalemizde yer verdik. Kefirin Zararları İçin TIKLAYINIZ.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir