Gece Çalışmanın Zararları
Gece Çalışmanın Zararları
Uyumak tüm insanların ihtiyaç duyduğu, vücudu dinlendiren aynı zamanda ruhsal durumumuzu dengeleyen, vücudun kendini onarım safhasına geçtiği geceleri gerçekleştirilen fizyolojik bir eylemdir. Her gece uyuduğumuzda günü yorgunluğunu üstümüzden atarız ve rahatlarız, eğer hasta isek çok daha fazla uykuya ihtiyacımız olur. İnsan fizyolojik olarak gündüzleri yaşamını sürdüren bir canlıdır. Fakat gerek işimizden kaynaklı gerekse okul dönemlerinde birçok insan gece çalışmak zorunda kalabiliyor. Özellikle öğrenciler arasında geceleri çalışmak ve bunun daha faydalı olduğu gibi bir yanlışlık var. Vardiyalı çalışanlar ise bu durumdan daha çok muzdarip. Maalesef gece çalışmak sanılanın aksine faydadan çok zarar getiriyor. Ve maalesef bu zararlar öngörülemez şekilde karşımıza çıkıyor.
Gece Çalışmanın Zararları Nelerdir?
- Uyku Düzensizliği: geceleri çalışan insanlar arasında genelde görülen bir durum. Uyku düzensizliği insanların saat algısını, gün içerisinde ki performansını ve sosyal hayatına zarar vermektedir. Bu durumda topluma ayak uyduramamaya başlayan bireyler çareyi yardım almakta buluyor.
- Gece Gündüz Karışması: insanların vücut saati geceleri dinlenip gündüzleri aktif olmak üzere kurulu bu yüzden gece ayakta kalan insanlarda vücut dengesini yitirmeye başlıyor, uykusuzluk hormonu salgılanıyor. Bu ruh halinde ve vücutta değişimlere sebep oluyor.
- Kanser Riski Artıyor: Yapılan araştırmalara göre gece vardiyasında çalışan insanların vücutlarındaki değişim moleküler seviyelere kadar inebiliyor. Geceleri çalışan insanların Prostat ve meme kanseri başta olmak üzere kanser riskini arttırdığını söylüyor.
- Kalp Krizi Riski Artıyor: Vücuttaki organlar ve dokular kendi aralarında bir ahenk ile çalışıyor ve buna biyolojik saatte diyebiliriz. Uykusuzluk yüzünden dokular arası iletişim sekteye uğrayarak kalp, böbrek, beyin gibi organlar daha farklı çalışmaya başlıyor ve en hayati organlarımızdan olan kalp bu değişikliklerden çok daha fazla etkileniyor.
- Dinlenememek Ve Ruhsal Problemler: Geceleri çalışan insanlar sağlıklı bir uykunun temeli olan 23.00 ile 03.00 saatleri arasındaki uykuyu kaçırıyor ve beyinde epifiz bezinden salgılanan hormonlar olmadan beyin kendini tam anlamıyla dinlendiremiyor. Bu sürekli yorgunlukla beraber düşünme yetisini ve insanlarla olan iletişiminizi de etkiliyor. Ve kişi kendini sosyal çevresinden soyutlayabiliyor.