Fruktozun Zararları

Fruktozun Zararları

Fruktoz yani bizim bildiğimiz meyve şekeri, vücuttaki enerji miktarını karşılamak için kullanılan monosakkarit yani basit şekerlerdir. Sakkarozun yerine geçebilecek en uygun şeker türü olmasının sebebi, glisemik indeksinin düşük olması ve kandaki şeker düzeyini aşırı derecede artırmamasıdır. Pekmez ve bal gibi faydalı olarak bilip tükettiğimiz früktoz meyve ve sebzelerden aldığımız doğal bir şekerdir. Bu besinlerde bulunan früktoz maddesinin aşırı miktarda alınmaması halinde, zararı olmamakta ve hatta glikozun vücuda işlenmesine katkıda bulunmaktadır. Ayrıca, tüm şekerlemelerde bulunan fruktoz şurubunun zararları da özellikle çocukların sağlığı açısından risk taşıyabilmektedir. Yani paketlenmiş gıda tüketiminde dikkatli olunmalıdır.

Fruktoz tüketimi, sağlık açısından problemler yaşamak istemeyen kişiler için, aşırı miktarda tüketilmesi vücuduna işleyebileceği kapasitenin çok üstünde yer alacağından tüketim miktarı oldukça önemlidir ve kontrollü bir şekilde tüketilmelidir. Peki, çok fazla ve kontrolsüzce tüketilen fruktoz zararları kişilerde ne gibi problemlere yol açmaktadır, bunu inceleyelim.

 

Fruktoz Zararları Nelerdir?

1-Karaciğere zararları: Bünyemize almış olduğumuz karbonhidratlar glikoz zincirlerinden oluşmaktadır. Glikozun görevi de kana karıştığı zaman vücutta insülin hormonu salgılamasıdır. Fruktoz da glikozun işlendiği gibi, karaciğerde işlenmektedir yani aşırı miktarda früktoz tüketen bireylerin karaciğerlerinde, karaciğer maalesef vücudun bu şekeri kullanabilmesi için yeterince hızla işleyememkte ve bunun yerine zararlı olan yağ oluşumuna başlayarak trigliserit olarak kana karıştırır.

2-Kalp krizi riskini artırması: Karaciğerin işleyemediği fruktoz miktarının fazlalığından ötürü kana karışan trigliseritler, yüksek miktarda oldukları için kalp krizini tetiklemektedir.

3-Fazla kilo almaya sebep olması: Fruktoz, vücutta geçtiği işlemler sırasında iştah durumunu da ayarlar. Bu yüzden iştah düzenleyici hormonlar doğru şekilde çalışamaz ve bu yüzden fazla kilo almak ile fruktoz tüketimi arasında önemli bir bağ bulunmaktadır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir