Fazla Çay İçmenin Zararları

Çay İçmenin Zararları

Günlük hayatta severek tükettiğimiz her an elimizin altında olabilen çay ülkece favori içeceğimiz. Kahvaltıdan akşam yemeğine kadar ister öğünlerle birlikte, isterseniz de tek başına tüketebileceğiniz ideal bir içecektir. Misafirlere de en çok sunulan içecekler arasında belki de en başta yer almaktadır. İşte, evde, mahallede her an çay içmeye hazırız peki ya etkilerine hazır mıyız? Çay çeşitli otların ve bitkilerin demlenerek aromalarının suya geçmesi ile hazırlanır. Tabi ki bitkisel olduğu için insanlar zararsız zannedebilir ancak her şeyin bir dozu vardır.

 

Çay İçmenin Zararları Nelerdir?

  • Demir eksikliği: Tüm çaylar içim sırasında hoşumuza gider. Özellikle kahvaltıda, yemekten sonra veya çalışırken çokça tükettiğimiz çay kanda demir eksikliğine yol açmakta. Kan değerleri düşük olan insanlar için bu durum çok daha fazla problem teşkil etmekte. Günlük kullanım sırasında insanlar sınırı aştıklarını fark etmeli ve çay kullanımını sınırlamalıdır.
  • Tansiyon riski: Kan dolaşımını arttırmak, metabolizmayı hızlandırmak, cilt altında ki kan dolaşımını arttırıp cildin güzelleşmesini sağlamak için kullanılan yeşil çaylar kanı incelterek damar rahatsızlıkları olanlar arasında da rahatlamak için oldukça yaygın olarak kullanılmakta. Fakat bu kullanım dozu aşıldığında yüksek tansiyon ortaya çıkmaktadır. Hali hazırda tansiyon hastası olan insanlar bu durumdan çok ama çok daha fazla etkilenip tehlikeye girmekte. Bu insanlar çay içmenin zararları konusunda çok daha dikkatli olmaları gerekmektedir.
  • Sinirsel Etkiler: İçerisindeki kafein nedeni ile stres altında ki insanlara çok daha fazla etki etmekte ve ruhsal durumlarını daha da stresli hale sokmakta.
  • Kalp sorunları: Kan basıncını arttırmak, spor yaparken yağ yakımı gerçekleştirmek, kilolardan kurtulmak, metabolizmayı hızlandırıp diyetlere yardımcı olması için içtiğimiz bitki çayları kan basıncını istenilenden çok daha fazla etki yaparak aşırı arttırabilir bu çarpıntıya neden olur. Özellikle yaşlılarda çarpıntı görülme olasılığı daha da fazladır. Bu çarpıntılar kalbe birden sanılandan çok daha fazla zarar verebilir ve ileride çok daha ciddi kalp sorunlarına yok açabilir.
  • Karaciğer yetmezliği: Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için çaylardan yararlanabiliriz. Kış aylarında genelde kendimizi hastalıklardan korumak için bu yola başvururuz ancak fazla tüketimiz ile kendi sağlımızı çok fazla tehlikeye atarız. Bazı bitki çayları bağışıklık sistemimiz güçlendirir fakat aynı zamanda vücudumuzda yıkıcı etkiler de yaratır. Doktorlar genellikle beklemiş çayın zararları çok daha fazladır der çünkü yararlı maddeler beklediklerinde çabucak bozulur ve zararlı hale gelirler. İşte bu maddeler enzimlerin etkisiz hale gelip azalmasını sağlar. Bu karaciğeri aşırı yorup karaciğer yetmezliğine sebep olabilir.
  • Glokom: Gözün içindeki baskıyı artırır.  Artış 30 dakika içinde meydana gelir ve en az 90 dakika sürer.
  • İshal: Yeşil çay kafein içerir. Özellikle büyük miktarlarda alınan yeşil çayın içeriğindeki kafein, ishali kötüleştirebilir

 

Özellikle beklemiş çay içmenin zararları oldukça fazladır. Siyah çay, yeşil çay, beyaz çay gibi türleri olan çaylar yüzlerce bitkiden hazırlanabilir. Metabolizmaya, cilde, hastalıklara, cinselliğe yararları olan farklı bitki çaylarının fazla tüketilmemesine dikkat edilmelidir.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir