Ekmek Yememenin Zararları

Ekmek Yememenin Zararları;

Konumuz ekmek olunca bunu kaleme almak hiçte kolay olmadı. Karşıt görüşlerin en fazla olduğu doktorların yada uzmanların en fazla fikir ayrılığına düştüğü konulardan birisi sanırım. Evet Türk Milleti olarak ekmek konusunda ayrı bir düşkünlüğümüz oldugu aşikar hatta nimete saygı konusunu büyüklerimizden en güzel şekliyle öğrendiğimiz konulardan biriside budur. Küçükken bakkala gittiğimizde yada farklı şekillerde elimizden düşen bir ekmek veya  ekmek parçasını hemen alır öper ve başımızın üzerine koyardık. Günümüzde dejenere olan konulardan biriside bu korkarım. Toplumumuzda  ekmek ve türevlerini tüketim konusunda her nekadar yasaklar konuluyor olsa da çok fazla uyum sağlanamayan bir durumdur,  çünkü gerek  ekmek yapmak gerekse hamur işleriyle çeşitli ekmek türlerini yapmak ayrı bir kültürdür.

Bazı uzmanlara göre ekmek tüketimi oldukça zararlıdır bazılarına göre ise çeşidi her ne olursa olsun belli bir miktar ekmek tüketimi vücudun ihtiyaçlarındandır. Özellikle bilinçsizce yapılan diyetlerde ekmek tüketimi birden kesiliyor peki bakalım ekmek tüketmemenin bizlere ne gibi etkileri oluyor;

Normal bir insan vücudunun günlük ihtiyacında karbonhidrat, vitaminler, yağ ve protein gibi temel besin öğeleri yer almaktadır. Ekmek ise temel karbonhidrattan oluşmaktadır. Vücudumuzun enerji  ihtiyacının yüzde 55-60 oranlık bir kısmı karbonhidrattan sağlanmaktadır. Bu ihtiyacın tamamen ekmekten sağlandığını ifade etmek doğru değildir,  fakat hiç ekmek tüketmemek de doğru bir davranış değildir. Her öğünde mutlaka ekmek türevleri tüketilmelidir tabi belirli miktarlarda.

Ekmeğin ihtiyaç olduğu kadar tüketilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar ekmek yemediğiniz takdirde  vücudunuzda bulunan kasları yiyorsunuz tanımlamasını yapmaktadır. Diyet yapan kişilerin dahi günlük ortalama 100 ila 250 gr. Karbonhidrat alması gerekmektedir.Böylelikle kaslar enerjiye çevrilmek için kullanılmaz.  Çünkü vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat tamamlanmadığı zaman vücut bunu kendisi tamamlamak isteyecek çünkü şeker ve glikoz ihtiyacı mevcut. Bu nedenle kaslarda birikmiş olan karbonhidratları yakacak bu da vücudumuzda olumsuz birçok reaksiyon oluşmasına neden olacaktır.

Ekmeğin vücudumuza 2 büyük faydası vardır. Birincisi  kan şekerini dengeliyor oluşu ikincisi ise sinir sistemimiz için çok gerekli olan vitaminlerin vücudumuza alınmasına yardımcı olmasıdır. Ekmek tüketim miktarı konusunda kişinin cinsiyeti,  kilosu ve çalışma temposu belirleyici unsurlardır ve bu kriterlere göre değişkenlik göstermektedir. Sağlıklı bir insanın her öğünde iki dilim günlük ise 6-8 dilim ekmek tüketmesi fazla olmayacaktır. Ekmek miktarı abartılmadığı sürece ve kaliteli cinsi tercih edildiğinde faydasını görmek olası  bir durumdur. Ekmeğin cinsi ise kepekli, tam buğday veya çavdar olmalıdır. Gün içerisinde düzenli beslenme alışkanlığı olmayan kişilerin birde aşırı ekmek tüketmesi vücudun olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Ekmek yerine her dilim ekmeğe karşılık iki yada üç kaşık  pilav tabi bulgur pilavı olursa çok daha iyi olur,  makarna yada yarım paket  bisküvi tüketmek mümkündür. Fakat ekmek tercik edildiğinde daha fazla vitamin, mineral ve lif alınmış olur ayrıca tok kalma süresi de artmış olur.

Hipoglisemi ve diyabet hastalığı olan kişilerde ekmeği tamamen tüketmemek doğru bir uygulama değildir. Bu tür hastaların kana hızla karışarak kan şekeri seviyesini aniden değiştiren karbonhidratları yani çikolata, şeker gibi yiyecekleri tüketmekten kaçınmaları onun yerine enerji ihtiyacını temel karbonhidratlardan sağlamaları gerekmektedir. Bu noktada da devreye ekmek girmektedir. Ancak ekmeğin de beyaz olanı değilde kan şekerini yavaş yükseltecek olan çavdar veya tam bugday türü ekmekler tercih edilmelidir.

Beyaz ekmeğin de kendine has faydaları bulunmaktadır beyaz ekmeği tamamen hayatımızdan çıkarmak da doğru bir uygulama olmayacaktır. Bağırsak hareketlerinin devamlılığının sağlanması, vucudun bazı ihtiyaçlarının karşılanması ve ileride doğabilecek hastalıkların önlenmesinde ve özellikle diyabet ve kolit gibi hastalıklarda zaman zaman beyaz ekmek önerilmektedir. Bu besinden tamamen vazgeçmek ileride sakıncalara neden olabilir.

Zayıflamak önemlidir ama sağlıklı yaşam çok daha önemlidir biri için diğerinden vazgeçmemeliyiz kararınca bir şekilde yapmalıyız tamamen bir şeylerden vaz geçmek bazen vucudumuz için ileri ki dönemlerde çok daha zor sonuçlar doğurabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir