Egzersizde Yapılan 7 Yanlış Hareket

Egzersizde Yapılan 7 Yanlış Hareket

Riskli ve etkisiz egzersiz yapmaya elbette hiçbirimizin vakti yok. Hele ki yanlış yapılacak olan hareketlerin faydasından çok zararı olabilir. Özellikle bahsedeceğimiz 7 hareket için dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz.

 

Yanlış Hareket 1 : Sırta ağırlık çekerek yapılan bu hareket hareket omuzlara zarar verebilir.Baş arkasına yapılan çekme hareketi yaralanmalara sebep olabilir: Hareketli bir bölge olan omuz bölgelerini çalıştıran bu hareket düzgün yapılmazsa omuz sıkışmasına neden olabilir. Bu durum ağrılara sebebiyet verir.

Bazen omuz pres hareketi barın sırta doğru çekilmesi ile yapılır

Doğru Hareket 1 : Ağırlığı ön tarafa doğru çekmeniz sakatlık riskini minimize eder. Sırt ve omuzları çalıştırmak için göğüse doğru ağırlık çalışmak daha güvenlidir. Yukarıdan aşağı omuzlara doğru yapılan çekme hareketi yapılırken tutaç kısımları olabilidğince geniş bir açıdan kavranır. Vücut 45 derecelik bir açıyla geride ve göğüsler dik olacak bir konumda bar göğüse doğru çekilir.

 

Yanlış Hareket 2 Başın arkasına doğru ağırlık basmak da aynı problemlere yol açabilir.Özellikle ilk aşamalarda yapılacak bu hareket riski daha fazla artırıyor. Bu harekette oluşabilecek herhangi bir dengesizlik sakatlanmalara yol açabilir. Bu hareket yerine aynı kas grubunu çalıştıran hareketler denenmelidir.

Ense arkası ağırlık çalışmak
Bu hareketi makinede yapmanız daha güvenlidir.

 

Doğru Hareket 2 : Öne doğru ağırlık çalışmak, sakatlama riskini minimum seviyeye indiriyor.Biraz daha güvenli olan öne doğru ağırlık basma hareketi ile sakatlanmaların önüne geçebilirsiniz. Bu harekette barı baş kısmınızın önüne gelecek şekilde kavrayın. Fazla ağır olmamasına dikkat edin. Sırt dik konumda olmalıdır. Köprücük kemiği hizasında aşağı ve yukarı yönünde ağırlık çalışabilirsiniz.

 

Yanlış Hareket 3 : Aşağıdan yukarı kaldırma hareketi yanlış yapıldığında meydana gelebilecek problemler.Çenenizin altından yapılan bu hareket yanlış uygulandığında sinirlerde sıkışmalar meydana gelebiliyor.

 

 

Doğru Hareket 3 : Daha güvenli bir yöntem olan dambıllarla çalışmayı deneyin. Dambıllar vücudun ön ve yan tarafından dışarıya doğru yapılacak hareketler daha iyi bir alternatif olacaktır.  Bu hareketler ile ön ve yan omuzlar çalıştırılır. Hareketi yaparken kolları hafif içeri kıvırmanızı tavsiye ederiz.

 

Yanlış Hareket 4 : Leg press ve diz hareketinde bazı riskler mevcut. 90 derecelik bir açıyla, plakanın yukarı itilmesiyle yapılan leg pres hareketi diz ve sırtta problemlere neden olabiliyor.

 

Doğru Hareket 4 : Bu hareketi yaparken vücudunuzu doğru bir şekilde konumlandırın. Eğer diz problemlerine sebebiyet vermek istemiyorsanız dizlerinizi 90 derece bükmeden ve bacaklarınızı yormayacak ağırlıklarla çalışın.

 

Yanlış Hareket 5 : Çömelme pozisyonunda yapılan hareketler de risk oluşturabiliyor. Bu hareketlerde riskli durumlarda vücudu zorlayabilirsiniz. Özellikle ayağın öne doğru atılmasıyla birlikte risk daha da artmaktadır.

 

Doğru Hareket 5 Form tutmanız için biraz ağırlık ekleyebilirsiniz. Fakat riskli durumları sürekli gözönünde bulundurmanız gerekir. Fakat bu hareketi yaparken vücut dik, hafif geriye yaslanmış, ayaklar omuz genişliğinde açık bir şekilde yavaşça yapılmalıdır.

 

Yanlış Hareket 6 Koşu bantlarının faydasından çok zararı olabilir. Koşu bantlarında kardio yapılırken koşma esnasında esneyemeyen vücut sürekli sarsılır. Bur sarsılmalar omurga, sırt ve dizlerde hasarlara yol açar. Bu durum özellikle vücudu zorlayarak yapılan koşular için geçerlidir.

 

Doğru Hareket 6 : Koşu bantlarından iyi bir şekilde yararlanmak istiyorsanız yüksek tempoda koşu yapmamaya özen gösterin. Yüksek hız vücudun daha çok sarsılmasına neden olacaktır. Hızlı tempoda yürüyüş daha iyi bir verim almanıza yardımcı olacaktır.

 

Yanlış Hareket 7 : Spor yaparken kullandığınız ayakkabılar da önemlidir. Yanlış ayakkabı tercihi daha çok sarsılmanıza, eklem yerlerinizde problemler yaşamanıza neden olur.

 

Spor ayakkabı seçimi
Yapacağınız spora göre ayakkabı tercih edin.

Doğru Hareket 7 : Spor giyim mağazalarından daha rahat hareket etmenizi sağlayan ve sağlığınız içinde önemi bulunan bir çift ayakkabı alın. Mağazadaki satış uzmanından yapacağınız spor türüne göre bir ayakkabı tavsiyesinde bulunmasını isteyin.

 

Doğru spor ayakkabı seçimi
Doğru ayakkabıyı kullanmak performansınızı artırır.

Yanlış Yapılan Egzersizlerin Zararları nelerdir?

  • Kalbinizi zorlamayın: Antreman temponuz yaş, kilo ve cinsiyete göre değişiklik gösterir. Yapılan en büyük yanlışlardan birisi kısa zamanda fazla verim alabilmek için vücuda birden yüklenmektir. Bu durum kalbinizi zorlayabilir. Özellikle kalp hatası olanlar daha büyük bir riske girmiş olur.
  • Antremana yemek yemeden gitmek: Bu da yanlış bir davranıştır. Daha çabuk kilo vermek için aç karınla egzersiz yapmak daha fazla yağ yakacağınız anlamına gelmez. Aksine vücut kas dokusundan enerji almaya başlar. Kas dokusundan alınan enerji de kasların erimesine neden olur.
  • Sadece kilolu bölgelere yönelik egzersiz programı: Tek bir bölgeye yönelik spor programının pekte işe yaradığını söyleyemeyiz. Çünkü her vücut farklı bölgelerden yağ yakmaya başlar. Bu genetik yapıyla alakalı bir durumdur. Bu yüzden tek bir bölgeye odaklanmak yerine tüm vücudu hedef alan programlar yapmanız daha sağlıklı bir seçenek olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir