Dereotunun Zararları Nelerdir?
Dereotu
Maydonozgiller familyasının yaygın olarak tanınan üyelerinden bir diğeri de dereotudur. Dereotu içinde fazla miktarda E ve C vitamini bulundurmaktadır. Ayrıca Türk mutfağının vazgeçilmez bitkilerinden bir tanesidir. Dereotu kendisine has bir kokuya ve tada sahiptir. Bu nedenle çoğu insan yemeklerinde ya da mezelerinde ve salatalarında kullanmayı tercih ederler. Dereotu hem yaprakları hem de tohumlarının kullanılabilmesi açısından özel bir bitkidir. Ayrıca vücudumuza faydalı olacak bir sürü bileşeni içerisinde barındıran dereotu, tıbbi alanda da oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.
Dereotunun Zararları Hakkında Özel Önlemler ve Uyarılar
- Fotosensitivizm: Işığa karşı aşırı hassaslık olarak bilinen bu hastalık dereotunun içinde bulunan furocoumarin adlı bir madde yüzünden meydana gelmektedir. Bu hastalığın mağduru olan insanlar güneş ışığına maruz kaldıklarında ciltlerinde alerjik reaksiyonlar meydana gelmektedir.
- Gebelik ve emzirme dönemi: Eğer hamile iseniz bir ilaç olarak dereotu kullanmak MUHTEMELEN GÜVENSİZ olacaktır. Dereotu tohumu menstruasyon durumuna neden olabilir ve düşük yapma ihtimalini artırır.
- Alerjik durumlar: Kimyon, kereviz, kişniş ve rezeneye karşı alerjisi olanların muhtemelen dere otuna karşı da alerjisi olabilir.
- Diyabet: Dereotu özü şeker hastalığı olan kişilerde kan şekerinin düşmesine neden olabilir.
Dere otunun faydaları nelerdir?
- Dereotu iştah kaybı, bağırsak gazı, karaciğer sorunları ve safra kesesi şikayetleri ve sindirim sorunları için kullanılmaktadır.
- Dereotunun diğer önemli faydaları; yüksek ateş ve soğuk algınlığı, öksürük, bronşit, hemoroid, enfeksiyonlar, spazmlar, sinir ağrısı, genital ülser, menstrüel kramp ve uyku bozuklukları tedavisinde kullanılmaktadır.
- In foods, dill is used as a culinary spice.
- Ticareti kullanımlarda da dere otundan faydalanılmaktadır. Mutfaklarda baharat olarak kullanılabilmektedir. Dere otu yağı koku olarak kozmetik ürünlerde, sabunlarda ve parfümlerde kullanılmaktadır. Hoş kokusu bu ürünlerin tercih edilmesine neden oluyor.
Hangi dozda tüketilirse faydalı veya zararlı olur ?
- Dereotunun en uygun kullanım miktarı kullanıcının yaşına ve sağlık koşullarına göre değişiklik gösterir. Şu anda dereotu için uygun bir doz aralığı belirlemek için yeterli bilimsel veriler mevcut değildir. Doğal ürünlerin her zaman güvenli olmadığını aklınızda bulundurun. Ürün etiketleri ile ilgili yönergeleri izleyin ve kullanmadan önce eczacınıza veya doktorunuza danışın.
Dereotunun zararları yanında bilinen birçok faydası vardır. Bunların başında mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Özellikle midede ya da bağırsaklarda oluşabilecek gazları önlemede yardımcı olmaktadır. Bunun yanında ise ağrı kesici olarak işlev görür ve vücudunuzda oluşan krampları da önleyebilir. Kilo almakta sıkıntı çekenleri için de yine dereotu önerilebilir. Zira dereotunun iştahı da açtığı bilinmektedir.
Dereotunun iyi geldiği konulardan bir diğeri ise sinirleri yatıştırma özelliğidir. Tohumlarını ya da ince ince kıyılmış yapraklarından yapılan çaylar sinirlere iyi gelir ve içen kişiyi yatıştırabilir. Bunun yanında ise kadınlar için de oldukça çok tercih edilen bir ottur. Zira hormonları da düzenleme etkisi olduğu kadınların adet kanamalarını da düzenlemede etkili olur. Eğer herhangi bir alerjisiniz varsa da dereotu kullanmanız önerilir. Alerji kaynaklı hapşırmalara ve öksürüklere de iyi geldiği bilinmektedir. Görüldüğü gibi dereotunun faydaları saymakla bitmez ancak bunun yanında dereotunun zararları az da olsa var olduğu bilinmektedir.