Çarpık Kentleşmenin Zararları
Çarpık Kentleşmenin Zararları
Kentlerin her geçen gün büyümesi beraberinde çeşitli sorunları da getiriyor. Bu sorunlar sadece o kentte yaşayanları değil aynı zamanda diğer kentlerde yaşayanları da ilgilendirmektedir. Özellikle hızlı kentleşme ile beraber ortaya çıkan çarpık kentleşme diğer kentlerin ve ülkenin ekonomisini de olumsuz etkileyebiliyor. Çarpık kentleşme zararları nedeniyle bir ülkede büyük ekonomik zararlar meydana gelebilmektedir. Ayrıca bunların dışında da çarpık kentleşmenin farklı zararları bulunmaktadır.
Çarpık Kentleşmenin Zararları Nelerdir?
- Kent merkezleri yaşanamaz duruma gelmektedir. Çarpık kentleşmenin en büyük sorunu kent merkezlerini yaşanamaz hale getirmesidir. Hızlı bir şekilde inşa edilen yeni yapılar şehir merkezlerinin daha dar olmasına neden oluyor.
- Ulaşım tıkanmaları. Çarpık kentleşmenin en büyük sorunları arasında ulaşım sorunları gösterilebilir. Daralan yollar özellikle mesai saatleri içerisinde trafiği durma noktasına getirebiliyor. Bu nedenle de şehir merkezlerinde araçla ilerlemek ve şehir merkezlerinden çıkmak imkânsız bir hale gelebiliyor.
- Altyapı yetersizliği. Çarpık kentleşme sonrasında altyapılar yeterli seviyede olmadığı için su baskınları, elektrik kesintileri, su kesintileri gibi sorunlar çok sık yaşanmaktadır.
- İş gücü kent dışına taşınır. Çarpık kentleşme sonrasında şehir içerisindeki nüfus hızlı bir şekilde arttığı için şehir içerisinde yeterli iş olanağı olmaz. Bu nedenle işgücü şehir sınırlarının dışına çıkmak zorunda kalır.
- Çevre kirliliği. Düzensiz bir şekilde inşa edilen yapılar gerekli düzenlerin alınmasına engel olduğu için bu da beraberinde çevre kirliliğini getirmektedir.
- Toplumsal mutsuzluk. Düzensiz yapı aynı zamanda o şehirde yaşayan insanlarında mutsuz olmasına neden olur. Özellikle altyapıların yetersiz kalması, iş olanaklarının şehir dışında olması, çevre kirliliği gibi çarpık kentleşmenin zararları o şehirde yaşayan bireylerin daha mutsuz olmasına ve bu da o kentin kalkınma gücünün azalmasına neden olmaktadır.