Alzheimer Hastalığının Zararları
Alzheimer Nedir?
Çağımızın bize sunduğu yenilikler, ardında birçok sorumluluk da getirmektedir. Üstlenmekte yahut yetişmekte zorlandığımız bu sorumluluklar vücut yorgunluğunun yanı sıra beyin yorgunluğuna da neden olmaktadır.Kimi zaman onlarca işin arasında yapacaklarımızı unutabiliyoruz. Birinin hatırlatması ya da gündelik işlerimizin aksaklığa uğraması unuttuklarımızı belki anında değil ama sonrasında hatırlamamıza neden olabiliyor.
Alzheimer hastalığında durum biraz daha farklıdır. Halk arasında ‘’bunama’’ olarak bilinen bu hastalık, sandığımızdan çok daha tehlikelidir. Beyin fonksiyonlarının zamanla yitirilmesi ve beyinde fazla protein depolanmasıyla başlayan bu hastalıkta kesin bir iyileşme söz konusu değildir. Yapılabilecek tek şey tedavi yöntemlerini uygulayarak hastalığın getirdiği zararların ortaya çıkma süresinin yavaşlatılması olabilir.
Alzheimer Hastalığının Zararları Nelerdir?
- Unutkanlık: Hastalık sinyallerini unutkanlığın artmasıyla verir. Günlük yaşantımızda ‘’unutmuşum’’ kelimesini kullanmaktan çok daha fazlasını getiren bu hastalık, kimi zaman unuttuğumuz şey bize hatırlatıldığı zaman bile hatırlamama durumu yaratabilir. Hastalıkta unutkanlık olayı günümüzden geçmişe doğru seyretmektedir.
- Düşünme işlevinde zorluk: Hastalık, beyin fonksiyonlarının yitmesi sebebiyle düşünmemizi ve düşünülmesi gereken konu içerisinde neden-sonuç ilişkisi kurmayı engeller.
- Yeni şeyler öğrenmede güçlük: Günlük olağan işlerini bile yapmakta zorlanan beyin bu hastalık esnasında yeni şeyler öğrenme konusunda kendini tamamen kapatır ve yeni uyarılar veremez haline gelir.
- Kelime bulmada güçlük: Konuşma esnasında birden susmalar yaşatan bu hastalık konuşma sırasında kurulan cümlelere yerleştirilecek kelimeleri bulmakta zorluk çeker.
- Konuşmada bozukluk: Kelime bulmada güçlük yaşatan hastalık, zamanla bilinen kelimelerinde unutulmasına ve konuşma tarzında birtakım bozukluklara neden olur.
- Kaybolma : Adres karıştırma, kendi yaşadığı evi kişiye buldurmamaya da sebep olan hastalık zamanla hastanın evinden dışarı çıkmasını bile engelleyecek duruma getirir. Çünkü kişi dışarı çıktığı an da nereye gideceğini unutabileceğinden dolayı çok sık kaybolabilir bu da yaşamını tehlikeye sokar.
- Kişilik değişiklikleri: Kişi de hastalık öncesine oranla çok daha fazla agresif hareketler beliriverir.
- Sosyal çevreye adapte olmak da güçlük