Ada Çayının Zararları
Ada Çayının Zararları
Kutsal bitki ve Feuille de sauge isimleri ile de anılan ada çayı Akdeniz bölgesinde yetişen ıtırlı bir bitki türüdür. Adaçayı bitkisi görüntü itibari ile menekşeye benzer. Genellikle Haziran ve Temmuz aylarında çiçekleri açmaya başlar. Bitkinin koyu kahverengi rengindeki tohumları ise şekil itibari ile yumurtaya benzer. Tohumuyla birlikte kendiliğinden çoğalma özelliği olan bu bitki uzun yıllardan bu yana çeşitli rahatsızlıkları gidermek için sıkça kullanılır. Birçok bitkide olduğu gibi ada çayı bitkisinin de normal ölçülerde kullanılması gerekir.
Ada Çayının Zararları Nelerdir?
- Hamilelerde düşük riski: Ada çayı her ne kadar faydalı bir bitki de olsa içerdiği bazı maddelerden dolayı hamile bayanların kullanmasında sakınca vardır. Ada çayında düşük yapma olasılığını artıran maddeler bulunmaktadır. Bu yüzden hamile bayanların, özellikle düşük olasılığı olan hamilelerin ada çayından uzak durması gerekir.
- Anne sütüne zararları: Emziren annelerin de ada çayı kullanmaması gerekir. Çünkü ada çayının anne sütünü azaltıcı etkisi vardır.
- Kan basıncına etkisi: Sürekli olarak ada çayı kullanmak kan basıncını arttır.
- Çarpıntı riski: Ada çayı içerdiği yüksek orandaki toksik maddelerden ötürü bazı insanlarda çarpıntıya sebep olabilir. Bu yüzden özellikle epilepsi hastalığı olan insanların ada çayından uzak durmaları gerekir.
- Ağız ve dudağa etkisi: Uzun süre ada çayı kullanımı zamanla dudaklarda ve ağzın içerisinde iltihaplanmaya yol açabilir.
- Sperm azaltıcı etkisi: Aşırı ada çayı kullanımı erkekler için sakıncalı olabilir. Sürekli olarak bu bitkinin kullanılması erkeklerdeki sperm sayısını azaltıyor. İster normal yollarla ister tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin ada çayı kullanmamaları gerekir.
- Yaklaşık 10 adet ada çayı yaprağı daha önceden kaynatılmış olan suda hafif ateşte demlenmeye bırakılmalıdır. Tercihe göre biraz balla tatlandırılabilir. Afiyet olsun. (3 adet su bardağı için geçerlidir.)
Ada çayının faydaları nelerdir ?
- Ada çayı K vitamini ve antioksidanlar açısından zengin bir bitkidir.
- Özellikle kış aylarında grip algınlığına iyi gelmektedir.
- Ciğerlerin temizlenmesinde kullanılabilir. Sıcak suyun içine koyularak sıcak sudan çıkan buharın solunması yoluyla ak ciğerin temizlenmesine katkıda bulunur.
ADAÇAYININ ZARARLARI;
Adaçayının zararları konusunda biraz daha bilgi vermek gerekirse; Latince adı Salvia Officinalis olarak bilinmektedir. Ayrıca bu bitkiye diş otu da denmektedir. Adaçayının yaprak kısmı tüketilmektedir, bu yapraklar kuru yada taze iken de kullanılmaktadır. Ülkemizde de siyah çaya alternatif olarak tüketilmekte olan en popüler içecekler arasında olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca birçok hastalığa karşı ilaç olarakta tıbbi alanda kullanım işlevine de sahiptir. Bunun yanısıra güzellik ve bakım alanında, ayrıca yapılan yemeklere vermiş olduğu aromasından ötürü mutfaklarda özellikle et yemeklerinde tercih edilen mucizevi bir bitkidir.
Adaçayı birçok alanda bizlere fayda sağlayan bitkiler arasında yerini almaktadır. Bu bitkinin faydalarından yeterince istifade etmek istiyorsak en verimli olduğu dönemler hakkında da bilgi sahibi olmamız gerekir. Adaçayının en verimli olduğu zaman çiçek açmadan hemen önce Mayıs ve Haziran aylarında toplanmış olmaları gerekmektedir.
Adaçayının Fayda ve yararları;
- Hafızayı güçlendirici etkisi bulunmaktadır.
- Dikkatsizliği azalır, zihni dinç tutar, hafızayı güçlendirir.
- Baş ağrısına iyi gelir, stresi önler, rahatlık verir.
- Beyin sağlıgı için oldukça faydalıdır, alzheimer’i önler.
- Öksürüğü keser, göğüs tıkanıklığına iyi gelir.
- Diş, dişeti ve ağız sağlığı için oldukça faydalı bir bitkidir, dişleri beyazlatıcı etkisi vardır.
- Boğaz agrılarına oldukça iyi gelmektedir. Agrı ve şişliği yok edici özelliği bulunmaktadır.
- Bronşit ve astım hastalığının vermiş olduğu rahatsızlıkları en aza indirir.
- Menopoz sıkıntılarını fark edilir derecede azaltır.
- Mide için iyi gelir, sindirimi kolaylaştırı ve iyi bir gaz söktürücüdür.
Adaçayının Zararları;
- Bahsetmiş olduğumuz faydaları yanısıra aşırı tüketilmesininde birçok sakıncalı sonuçları ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle kullanım miktarına oldukça dikkat edilerek tüketilmesi gerekmektedir.
- İki yaş altındaki çocuklara verilmemesi gerekmektedir.
- 65 yaş üstü yaşlılara verilirken miktarına çok dikkat edilmeli bilinen hastalıkları varsa mutlaka doktoruna danışarak kullanılmalıdır.
- Sürekli kullanımdan uzak durulmalı.
- İçeriğinde düşük yapma sebebi olan bazı maddeler bulunduğundan dolayı hamile olan bayanlar tarafından kullanılmamalıdır.
- Anne sütünü azaltıcı etkisi bulunduğu için emziren anneler tarafından da kullanılmamalıdır.
- Kimilerinde gece uyumayı engelleyebilecegi gibi kimilerinde de tersi bir etki göstererek uyumayı arttırabilir.
- Alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
- Kalp atışını hızlandırabilir.
- Adaçayı bitkisi fazla tüketildiğinde içeriğinde bulunan thujone adındaki kimyasalda aynı oranda vücuda girmektedir. Bu kimyasal fazla tüketildiğinde vücutta zehirli bir etki oluşturabilir. Bu kimyasal sinir sisteminde ve karaciğerde ciddi hasarlara ve nöbetlere sebep olmaktadır. Adaçayının genellikle var olan zararlı etkilerinin temelinde bu kimyasalın etkisi büyük rol oynamaktadır.
- Diyabet hastalarının da adaçayı tüketmeleri tavsiye edilmemektedir. Tüketmek isteyenlerin ise çok titiz davranmaları ve doktorlarına mutlaka danışmaları gerekmektedir. Adaçayı tüketmek diyabet hastalarının kan şekeri seviyesini düşürmektedir. Bu nedenle adaçayı tüketen diyabet hastaları sık sık kan değerlerini kontrol etmelidirler.
- Tansiyonu yükseltebilir.
- Epilepsi hastalarının kullanmaması gereken bir bitkidir.
- Kan basıncını yükseltebilir yada tersi bir etki göstererek düşürebilir. Buna bağlı herhangi bir rahatsızlığı olan kişilerin kesinlikle kullanmaması gerekmektedir.
- Adaçayını kullanmasında herhangi bir engeli, bir rahatsızlığı olmayan kişilerde ise günde en fazla üç kahve fincanı tüketmeleri tavsiye edilmektedir.