YUMURTANIN ZARARLARI

YUMURTANIN ZARARLARI;

Kahvaltılarımızda yada yapmış olduğumuz hamur işlerinde kullandığımız vazgeçilmezlerimizden birisidir yumurta. Birçok beslenme uzmanının da hergün mutlaka 1 yumurta tüketilmesi konusunda hemen hemen ortak fikirleri mevcuttur. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu bütün besin öğelerini içeren sayılı besin kaynaklarından biridir. Son dönemde üretim esnasında geçtiği sağlıksız aşamalar nedeniyle biz tüketicileri her nekadar korkutuyor olsada tüketiminden vazgeçemediğimiz bir gıdadır. İçerdiği besin kaynakları ve bizlere sağlamış olduğu faydadan istifade edebilmek için doğal şartlarda üretiminin sağlandığı yerlerden temin etmek gerekmektedir.

Her ne kadar bir zamanlar kolesterol açısından tehlikeli görülmüş olsa da ki günümüzde bu konuda fikir ayrılıkları bulunmaktadır A-B-D ve E vitaminlerini içermektedir. Büyümeye sağlamış olduğu olumlu etkisinden ötürü özellikle çocuklara sağlamış olduğu hayvansal proteinden faydalanması uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye edilmektedir. Ayrıca hamile ve emziren kadınların da protein ihtiyacının karşılanması için de eşsiz bir besin kaynağıdır.

Birkaç başlık altında bizler için yumurtanın sağlamış olduğu faydalarına değinerek bu konu hakkındaki bilgimizi biraz daha derinleştirelim ve daha sonra tabiki faydanın olduğu yerde zararlarının olması kaçınılmaz olduğu için yumurtanın zararları konusunda fikir edinelim.

YUMURTANIN FAYDALARI;

  • Protein kaynağıdır.
  • Tok tutma özelliği vardır ve dolayısıyla kilo vermeye de yardımcı olmaktadır.
  • Beyin sağlığı için de çok faydalı bir gıdadır.
  • Yumurta vücuttaki kalsiyum emilimine yardımcı olduğu için kemik sağlığını da korumaktadır ayrıca belli bir yaştan sonra baş gösteren kemik hastalıklarından korunmak adına faydalı bir besindir.

  • Vücudumuzun direncini arttıran D vitamini ni de içersinde bulundurduğu için bağışıklık sistemimizi güçlendirici etkisi vardır.Yumurtanın sağlığımız için olan faydalarını bu birkaç maddeyle sınırlamak mümkün değildir elbette biz yalnızca öne çıkan başlıklara değinerek bu konuyu sınırlıyoruz ve asıl konumuz olan yumurtanın zararları varmıdır? Yada yumurta hangi şekilde tüketilirse zarar verir? Yumurta tüketiminde sınır ne olmalıdır sorularının cevaplarını arayalım;YUMURTANIN ZARARLARI;
  • Yumurta üretiminin yapılmış olduğu ortamın hijyen kurallarına riayet edilmediği takdirde salmonella adındaki bakterinin oluşumuna neden olmaktadır. Yumurtanın çiğ tüketilmesi bu bakterinin insana geçmesine neden olabilmektedir. Çok ciddi hastalıklara enfeksiyonlara neden olmaktadır ve hatta tedbir alınmadığında ölümle neticelenmektedir.
  • Vücut hassasiyeti olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.
  • Yağda pişirilen yumurta vitamin kaybına uğradığı için haşlanarak tüketilmelidir. Ancak haşlama derecesi ve süresine de dikkat ederek pişirilmesi gerekmektedir.
  • Günde en fazla 3 yumurta tüketilmelidir fazlası sorunlara neden olabilmektedir.
  • Bebeklerde en azından 8. Ay öncesinde yumurta verilmemeli eğer verilecekse de doktora danışarak yedirilmelidir.
  • Yumurtanın sarısı yağlı olduğu için gün içerisinde birkaç taneden fazla tüketilmesinin kolesterolü arttırma riski vardır.
  • Yumurtanın et ürünleriyle değilde sebze ürünleriyle tüketilmesi gerekmektedir. Kahvaltıların vazgeçilmezi sucuklu yumurtanın da çok fazla abartılmadan tüketilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kalp damar hastalıklarını tetiklemektedir. Ispanak kavurması şeklinde bir sebzeyle tüketilmesi fayda sağlayacaktır.

** yumurtanın zararlarını en aza indirgemek için çiğ olarak tüketmemeye özen göstermeliyiz, yumurtaları mümkün olduğunda buzdolabında muhafaza etmeliyiz, yumurtanın tazeliğine dikkat etmeliyiz, tükettiğimiz ev yada köy yumurtası değilse barkodlarının olup olmadığına dikkat etmeliyiz, yumurtaya dokunduktan sonra ellerimizi yıkamadan kesinlikle başka biryere dokunmamalıyız varolan mikropları dağıtmamak adına son olarakta başka alternatifimiz varsa beyaz renkte olan yumurtaları tercih etmeyelim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir